03 Ağustos 2009

Sorularla 2010 ÖSS Sistemi

Eğitim Yorum Ekle

2010 yılından itibaren yeni bir ÖSS sistemi uygulamaya konulacak. Sistemle ilgili karar Şubat ayında alınmış olmasına rağmen, doğru düzgün bir açıklama ancak Temmuz ayı içerisinde yapıldı. Yapılan açıklama daha çok teknik terimlerin ve sayısal tabloların olduğu bir slayt gösterisi şeklinde olduğundan ne yazık ki çoğu kimse tarafından tam anlaşılamadı, birçok sorusuna cevap veremedi. ÖSYM'nin yaptığı açıklama, başkanın çeşitli dönemlerde gazetelere verdiği röportajları inceleyerek, sistemi açıklamaya çalışmak için bir, iki yazı yazmıştım. Bu yazımda ise yorumlarda sorulan soruların ve benim aklıma gelen soruların cevaplarını, soru-cevap şeklinde bulabilirsiniz.

Sınav Sisteminin Geneliyle İlgili Sorular

Bu bölümde sistemin genel uygulanması ve yapısı ile ilgili sorular yer alacaktır.

Sistem kaç aşamalı olacak ve toplam kaç sınav yapılacak?

Sistem iki aşamadan oluşacak. Birinci aşamaya Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşamaya ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) adı verilecek. Birinci aşama tek oturumda yapılacak. Birinci aşamada YÖK tarafından sonradan belirlenecek baraj puanı geçenler ikinci aşamaya geçecekler. İkinci aşamada Matematik Sınavı, Fen Bilimleri Sınavı, Edebiyat-Coğrafya Sınavı, Sosyal Bilimler Sınavı ve Dil sınavı olmak üzere toplam 5 farklı sınav yapılacak.

Sınavlar hangi tarihlerde yapılacak?

YGS'nin Nisan ayı içerisinde, LYS ise Haziranın ikinci haftasından sonra yapılacak.

YGS'de hangi derslerden, kaç soru sorulacak ve ne kadar süre verilecek?

YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Matematik derslerinden sorular olacak ve konu olarak 2009 ÖSS'nin ilk bölümünden farklı olmayacak. Sorular her lisenin ortak müfredatından çıkacak. Toplam 160 soru sorulacak ve 160 dakika verilecek.

YGS ne işimize yarayacak?

YGS için üç ayrı baraj puan belirlenecek. Birinci baraj puanı geçenler, iki yıllık MYO'ları ve açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. İkinci barajı geçenler, sınavın ikinci aşamasına girme hakkı kazanacaklar. Üçüncü barajı geçenler (özellikle meslek liseliler) YGS ile öğrenci alan Lisans programlarını tercih edebilecekler. Ayrıca YGS belirli oranda ikinci aşamadaki puanları da etkileyecek.

Meslek Liselinin Kendi Alanını Tercihi İçin YGS yeterli mi?

Meslek liseliler kendi alanlarını sadece YGS'ye girerek tercih edebilecekler. İkinci aşama sınavlarına girmelerine gerek yoktur. Ancak ben kendilerini denemeleri açısından ikinci bölüme de girmelerini tavsiye ederim. Tercih yapabilmek için YGS'de YÖK tarafından belirlenecek olan barajı (tahminim 275 civarı olur) geçmeleri gerekecek.

YGS'de puan aralığı nasıl olacak?

YGS'de her öğrenci için yaptıkları nete göre 100-500 arasında bir ham puan hesaplanacak. Bu puanın üzerine öğrencinin AOBP puanının belirli katsayılarla çarpımı eklenerek, öğrencinin tercih yapabilmesi için puanı hesaplanacak. Barajlar ham puanlar üzerinden uygulanacak.

LYS'de soru sayıları ve sınav süreleri ne olacak?

LYS'de soru sayıları her test için farklı olduğu gibi, her test için de ayrı süreler verilecek. LYS'de 5 farklı sınav yapılacak. Aşağıdaki tablodan, yapılacak sınavlar, testler, soru sayıları ve verilecek süreleri görebilirsiniz.

LYS'deki bütün sınavlara girebilir miyim?

Evet girebilirsiniz. Ancak kendi alanınızdaki soruların dışındakileri yapmanız oldukça zor olacağından, pek bir faydası olmayacaktır.

Hangi lisans programları hangi puan türleriyle öğrenci alacak?

Bununla ilgili henüz kesinleşmiş bir karar alınmış olmasa da yayımlanmış olan bir taslak var. Taslaklara ulaşmak için tıklayınız.

Bazı bölümler hem YGS hem de LYS'den öğrenci alacak, neden?

İkinci bölümdeki konular, meslek liselerinin müfredatında yer almadığından, meslek liselerinin alanlarına giren lisans programları YGS türünden de öğrenci alabilecekler. Ancak eğer ilgili puan türündeki LYS puanı yüksekse, bu puan türüne göre de gerek meslek liseliler, gerekse de normal lise mezunları yerleşebilecekler. Kısaca bu tür bölümlere öğrenci, hangi puanı yüksekse o puanı kullanarak yerleşebilecek.

AOBP nasıl hesaplanacak?

Her öğrencinin AOBP'si okuluna göre, 2009 ÖSS'deki yöntemle hesaplanacak. Ancak puan aralığı 50-100 yerine 100-500 olacak. Okul birincilerinin AOBP'si 500 olacak.

AOBP'ler hangi katsayılarla çarpılacak?

Öğrencilerin sınavlarda aldıkları ham puanların üzerlerine AOBP'lerinin belirli katsayılarla çarpılmasıyla elde edilen puanlar eklenecek ve öğrenciler bu puanlarına göre tercihte bulunup, yerleşecekler. AOBP'ler şu şekilde hesaplanacak.
Y-YGS (Yerleşme YGS puanı) = YGS + (AOBP * 0,15)
Y-LYS (Yerleşme LYS puanı) = LYS + (AOBP * 0,15)
Y-LYS puanı her LYS sınavı için ayrı ayrı hesaplanacak.
Meslek liseleri ve Anadolu öğretmen liseleri mezunları, kendi alanlarında tercih yaptıklarında ek puan alacaklar. Buna göre eğer bir meslek liseli kendi alanını tercih ederse bu durumda;
Y-YGS (Yerleşme YGS puanı) = YGS + (AOBP * 0,15 + AOBP * 0,06)
Y-LYS ( Yerleşme LYS puanı) = LYS + (AOBP * 0,15 + AOBP * 0,06)
olarak hesaplanacaktır.
2009 ÖSS ile bir programa yerleştirilen öğrencilerin puanları hesaplanırken, katsayılar yarı yarıya hesaplanacak.

En büyük yerleştirme puanı ne olacak?

Sınavlarda bütün sorulara doğru cevap veren öğrencinin puanı 500 olacak. Bu öğrenci aynı zamanda okul birincisi ise AOBP'si 500 olacak ve 0,15 ile çarpılarak hesaplanan 75 puan, aldığı sınav puanına eklenerek, yerleştirme puanı hesaplanacak. Dolayısıyla da 2010 ÖSS'de en büyük yerleştirme puanı 575 olacak. Meslek liseliler için ise ek puandan dolayı bu 605 olacaktır.

Herkes istediği alandan tercih yapabilecek mi?

Her öğrenci istediği alandan tercih yapabilecek. Ancak bu mevcut sistemdeki dengeleri fazla değiştirmeyecektir. Lisans programlarına LYS puanı ile yerleştirme yapılacağından, bir sözel alanı mezunu öğrencinin neredeyse hiç görmediği matematik ve fen bilimleri derslerinden gelecek ağır soruları cevaplaması oldukça zor olacaktır. Tersi durum, sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için de geçerli olacaktır. Yeni sistemin amacı öğrencilerin kendi alanlarında uzmanlaşarak, en iyilerinin lisans programlarına yerleşmelerini sağlamaktır. Dolayısıyla yine herkes bir şekilde kendi alanındaki derslere yoğunlaşmak ve tercihte bulunmak zorunda kalacaktır.

Konu ile İlgili Diğer Yazılarım

Lütfen daha fazla bilgi almak için bütün yazıları okumaya çalışın. Yazıları okumadan soru sormayınız.

  1. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 1
  2. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 2
  3. Sorularla 2010 ÖSS Sistemi
  4. Bilişim Teknolojileri Alanı ve 2010 ÖSS
  5. Örneklerle 2010 ÖSS'de AOBP Hesabı

Bu yazının kısa bağlantısı http://www.yakupgovler.com/?p=946.

Yazılarımı RSS aboneliği ile takip edebilir, yeni yazılarıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için ise RSS adresimi kullanabilirsiniz.


“Sorularla 2010 ÖSS Sistemi” yazısı için 206 Yorum

Bu yazıya yapılan yorumları dilerseniz, ( RSS 2.0 ) beslemesini kullanarak takibe alabilirsiniz.

  1. cihan dedi ki:

    merhaba,
    herkes aynı şeyi söylüyor kimse kendi alanı dışına çıkamıcak deniyor.nedeni ise dersleri görmemiş olmaları.bence bunla hiç alakası yok.öğrenci kendi alanı dışında başka birşeye yeteneği varsa çalışır soruları çözer istedği bölüme gider.yeni sistem gerçekten çok güzel oldu.ben tm mezunuyum yda dan önümüzdeki sene dilden tercih yapıcam hazırlık okumuş biri olarak ful yapmayı düşünüyorum inş. olur.sırf katsayı yüzünden girememiştim.allah razı olsun değiştirenlerden.

  2. İlker Aksoy dedi ki:

    Ben de 2010'da giriyorum sınava =) En çok soru sayılarının artıyor olmasına, her konudan soru gelecek olmasına seviniyorum... Şans faktörü azaldı artık... Okul puanı da saçma. Liselerin eğitim seviyeleri çok farklı, bir lisede sonuncu olan bir öğrenci, bir başka liseye geçiş yapsa birinci olabilecek kapasitededir. Okul puanı ile boşu boşuna hakkı yenmektedir. Tamamen kaldırmaları gerek okul puanını...

  3. Muhammed dedi ki:

    Hocam bu faydalı bilgiler için çok teşekür ederim. Bende anadolu teknik lisesi bilgisayar bölümünü okuyorum Bizim gireceğimiz say1 olacak herhalde... 4 yıllık bir sınav için 2 sınavdada say1 çözeceğiz değil mi?

  4. Yakup Gövler dedi ki:

    @Muhammed, kendi alanındakiler için birinci bölüm puanın, mühendislik vs. için ise ikinci bölüm puanları kullanılacak. http://www.yakupgovler.com/?p=934 ve devamı olan yazılarımı oku.

  5. dilek dedi ki:

    İyi günler hocam,
    Ben düz lise mezunuyum.Daha önce Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programını tercih edecek öğrencilerde Kız Meslek Liselerinin Çocuk Gelişimi Bölümü mezunu olma ön koşulu aranmaktaydı ve bu nedenle biz düz liseliler bu bölümü tercih edemiyorduk.
    Şimdi bu seneki siztemle her öğrenci istediği alandan tercih yapabilecek diyorsunuz yani o zaman bu ön koşul da ortadan kalkmış mı oluyor?Elbetteki kız meslek liselilere verilecek bir ek puan olacaktır yine ama en azından bu siztemle bizim de bu bölümü seçebilme gibi bir durumumuz doğuyor sanırım.
    Bu konuda beni aydınlatır,bilgilendirirseniz çok sevinirim hocam..
    Teşekkür ederim...

  6. Yakup Gövler dedi ki:

    @dilek, açıköğretim çocuk gelişimi bölümünün özel bir durumu var ve bunun 2010'da da devam edeceğini düşünüyorum. Yazımda bahsettiğim konular geneli ilgilendiren konulardı.
    Açıköğretim'deki çocuk gelişim bölümünde iki yıllık bir eğitim verilip, devamında öğrenciler stajer olarak öğretmenliğe başladıklarından buraya lisede çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin yerleşmeleri uygun görülmektedir. Bu durum gelecek yıl da büyük ihtimalle devam edecektir. Ancak diğer çocuk gelişimi bölümlerini tercih edebileceksiniz.

  7. dilek dedi ki:

    Çok teşekkür ediyorum hocam,anlıyorum.
    Bir de bu sene açıköğretime yeni eklenen Felsefe, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı gibi bölümler var.Bu bölümleri seçmemizde bi sıkıntı yok sanırım.Önümüzdeki sınav için ben de bu bölümlere yönelik çalışırım o zaman...

  8. begüm dedi ki:

    merhaba hocam.ben 2008 süper lise mezunuyum.ve şimdi kıbrısta doğu akdeniz üniversitesinde matematik öğretmenliği bölümünde okuyorum..benim sorum şu 2010 yılında yapılıcak össye giricem ve yeni sistem hakkında tam bir bilgim yok anca nettekilerle:)..2010 da puanların hesaplanması ve ikinci bölüme geçiş hakkı kazanmadaki baraj kaç olabilir???ayrıca türkiyeye geçiş yapmak istiyorum öss ile bu mümkünmü 2010 da alıcağım puanla aynı bölümde türkiyede biokula geçiş yapabilirmiyim?ve kıbrısta aldığım derslerden muaf mı olucam ???bana yardım edermisiniz bildiğiniz kadarıyla. . şimdiden teşekkürler. .

  9. Yakup Gövler dedi ki:

    @begüm, baraj konusunda henüz YÖK tarafından alınmış bir karar yok ancak ben 275 civarı olacağını tahmin ediyorum ki bunun önemi yok, sonuçta birinci bölümden aldığın puan, ikinci bölümde de etkili olacağından, ne kadar yüksek alırsan o kadar iyi olacaktır.
    Geçişler konusunda bir bilgim yok, normal devlet üniversitelerinde yatay geçiş yapılabilmekte, bunun için belli şartlar var, bunu üniversitelerin sitelerinden öğrenebilirsin. Ancak özel üniversitelerden devlet üniversitelerine geçiş durumunu bilmiyorum.
    2010 ÖSS ile Türkiyedeki matematik öğretmenliğini kazandığında, yeniden mi başlayacağın, yoksa muaf olacağın dersler olur mu bilmiyorum. Geçiş yapmayı düşündüğün bir üniversite varsa, oranın öğrenci işleriyle görüşürsen daha net bilgiler alabilirsin.

  10. sevgi dedi ki:

    hocam yazınızı okudum cok bılgılendımm. benım bı sorum olçak ben 2007 çocuk gelışımı mezunuyum 3 sene hazırlandım ama olmadı. 2010 da sınava gırmeyı duşunuyorum acaba dığer arkadaşalrıma mı onçelık tanınır.çoçuk gelışımı sözel ağırlıktaydı acaba bu senede aynı olur mu?

  11. sevgi dedi ki:

    bu senede aynı olur mu?hocam yazınızı okudum cok bılgılendımm. benım bı sorum olçak ben 2007 çocuk gelışımı mezunuyum 3 sene hazırlandım ama olmadı. 2010 da sınava gırmeyı duşunuyorum acaba dığer arkadaşalrıma mı onçelık tanınır.çoçuk gelışımı sözel ağırlıktaydı acaba

  12. begüm dedi ki:

    ILGINIS ICIN COK TESEKKEKKURLER...

  13. gülayy dedi ki:

    YHAAA BNİM Bİ SORUM OLCAKTİ ACABAAA YGS BARAJ PUANİ KAÇÇ OLURRRR 279 FELAN DİOLAR O KADAR YÜKSEK OLUR MUU

  14. Yakup Gövler dedi ki:

    @gülay, öyle olacağı tahmin ediliyor. Tahmin de şu şekilde yapılıyor. Bu yılki baraj x (500/300) => 165*500/300=275 olur diye düşünüyorum. Bu ikinci sınava giriş için gerekli baraj olacaktır. Tabi ki bunlar sadece puanlardaki değişimin, oransal olarak kullanılmasıdır.

  15. hilal dedi ki:

    hocam ben okul puanyla ilgili soracaktım.en yüksek aobp 500 benimkide400 civarı oluyor.0.15 ile çarpıldığında benim ki ile okul birinci arasında 15 puan var.bu yeni sisteme göre aramızdaki fark çok mı fazla olacak çünkü tıp okumak istiyorum ama bu fark beni korkutuyor.bide hocam 2009 öss de360 ile alan bir fakülte 2010 kaç puanla alabilir .

  16. Yakup Gövler dedi ki:

    @hilal, okul birincisi ile arandaki farkı yapacağın fazla netlerle kapatmak zorundasın. Bu yılki puanlarla gelecek yıl için tahmin yapılamaz. Yepyeni bir soru sistemi ve puan hesaplama yöntemi geliyor. Elinden gelenin en iyisini yapmak için çalış, puan vs. gibi konuların şu an için önemi yok.

  17. hatice dedi ki:

    MERHABALAR...BEN MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ MEZUNUYUM 2010 ÖSS DE HANGİ SINAVLARA GİRMEM GEREK AÇIKÖĞRETİM ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN NİSANDA YAPILACAK SINAVA GİRMEM YETERLİMİ?BİR AÇIKLAMADA EA DAN ALINACAGI YAZILDI DOĞRUMUDUR.LÜTFEN CVP VERİN HİÇKİMSE BANA YARDIMCI OLMADI BANA BU KONUDA.SAYGILARIMLA...

  18. Yakup Gövler dedi ki:

    @hatice, lütfen yazıyı dikkatlice okuyunuz.

  19. hatice dedi ki:

    ama okudum kaç kere hemde size zahmet lütfen yardımcı olun lütfen...

  20. Yakup Gövler dedi ki:

    @hatice, yazıyı dikkatli oku dememin sebebi, sorularının cevapları doğrudan ya da dolaylı olarak yazıda var.
    http://www.yakupgovler.com/?p=934
    ve
    http://www.yakupgovler.com/?p=941
    adreslerindeki yazılarımı da oku ki sistem hakkında bilgin olsun.
    EA gibi bir puan türü kalmadı. Açıköğretim çocuk gelişimi YGS-5 puan türünden öğrenci alması düşünülüyor. Bu da Nisan ayındaki sınava girmenizin yeterli olacağı anlamına geliyor. YGS-5 eski sistemdeki EA-1'in karşılığıdır. Yazılardaki tabloları ve puan türleriyle ilgili açıklamaları oku.

  21. NuR dedi ki:

    hocam şimdi ders çalışmaya başladık ama sonuçta hangi bölüme hangi puan türüyle gidileceğini bilmiyoruz. hangi derslere çalışmamız gerektiğini de bilmioruz doğal olarak. ben hukuk istiyorum ea öğrencisiyim, acaba eski sınav sistemi gibi Türkçe-Matematik bölümlerinden mi sınava gireceğim. ya da sözel mi çözeceğim ?

  22. Yakup Gövler dedi ki:

    @nur, Buradaki yazımı iyi incele. Yazımda bahsettiğim taslağı inceleyerek hangi derslere çalışman gerektiğini anlayabilirsin. Yazıyı ve devamındakilerini lütfen dikkatlice okuyunuz.

  23. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem-1 - Yakup Gövler - WordPress'e dair ne varsa - Eğitim Meslek Liseleri Meslek Lisesi ÖSS ÖSS 2010 dedi ki:

    [...] Sorularla 2010 ÖSS Sistemi [...]

  24. ayşegül dedi ki:

    hocam ben 2003 düz lise mezunuyum öss ham puanım 243 olmasına rağmen okul puanım düşük olduğu için istediğim bölüme gidemedim ve eğitimime bir süre ara verdim geçen yıl ikinci lise olarak çocuk gelişimine kaydımı yaptırdım 2010 da eğitimimiz bitiyr ve çocuk gelişimi mezunu olarak diploma alacağız inş. fakat 2010 daki sistem hemen hemen bütün sahip olduğumuz avantajları elimizden alıyr çok karamsarım okul öncesi öğretmenlik içinde ygs puan türünden mi öğrenci alacaklar bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden tşk.

  25. Yakup Gövler dedi ki:

    @ayşegül, YGS puan türünden öğrenci alacak. Lütfen yazının sonundaki diğer yazıları da dikkatlice okuyunuz.

  26. Uğur dedi ki:

    hocam meraba ben yanlış tercihle katü madene yerleştim bölüm birincisiyim fakat gitmeyi düşünmüyorum benim ikinci tercihlerden yararlanma hakkım var mı? Gitmezsem sizce kırılacak puanım 2009 sıstemıne gore tahmını kac puan etkiler? okul puanın etkısı % 5 mi yani gercekten ne düşünüyorsunuz ? Katü ye gıdersem çap imkanım nedir ne oneriyorsunuz.. şimdiden çok tesekkurler yardımcı oldugunz için...

  27. Yakup Gövler dedi ki:

    @uğur, henüz 2009 ek yerleştirme kılavuzu yayınlanmadığından, 2008 kılavuzuna göre açıköğretim dışında bir yere yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmeye başvuramazlar.
    Okul birincisi olduğunu söylemişsin. Eğer bu yıl yerleşmemiş olsaydın, 2010 ÖSS'de 75 puan alacaktın. Ancak şimdi 37,5 puan alacaksın. 37,5 puanlık bir kaybın olacak ki bu da oldukça yüksek bir rakam sayılır. ÇAP imkanı nedir?

  28. nilüfer dedi ki:

    Hocam ben sağlık meslek lisesi mezunuyum ama fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü istiyorum.Ek puanım yok ve kendi bölümüm değil ygs ile yinede tercih edebiliyormuyum merak ettim yardımlarınız için tesekkürler.

  29. kübra yılmaz dedi ki:

    sayın hocam ben sözel bölüm öğrencisiyim ama o bölümü seçtiğim için pişman oldum.yeni sisreme göre farklı bölümden sınava girebiliyormuşum.bundan yararlanıp sayısal bölümden hemşirelik istiyorum.o halde benim hangi testlerden çözmeme gerekir?hocam bir zahmet yanıtlarsanız sevinirim.teşekkür ederim.

  30. serkan dedi ki:

    SLM HOCAM BEN TERCİH YAPTIM VE CIKTI AMA SİMDİ GİTMEK İSTEMİYORUM SENEYE KAC PUANIMI KESERLER CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM

  31. Yakup Gövler dedi ki:

    @nilüfer, meslek liselilerin kendi alanları dışındaki bölümleri tercih edebileceklerine dair kesin bir açıklama yapılmış değil ama sistemin ruhuna göre tercih edebilmen gerekiyor.

  32. Yakup Gövler dedi ki:

    @serkan, 27 numaralı yorumumu oku.

  33. kübra yılmaz dedi ki:

    hocam ben sözelci olduğum halde sınava girip sayısaldan hemşirelik istediğimi ve oraya girmek için hangi testlerden çözmem gerektiğini sormuştum ama yanıtlamamışsınız.rica edersem lütfen şu merakımı giderir misiniz?teşekkür ederim ...

  34. Yakup Gövler dedi ki:

    @Kübra yılmaz, yazıyı ve yazı sonundaki diğer yazıları okursan, hem sistem hakkında ayrıntılı bilgi edinmiş olursun hem de sorularına cevap almış olursun.

  35. tuba dedi ki:

    slm hocam ben yeni sistemi hiç bilmiyorum ben düz lise çıkışlıyım okul öncesi öğretmenliği istiyorum ama neler yapacağımı bilmiyorum dersaneye gitmek istemiyorum bana yardımcı olurmusunuz

  36. ramazan dedi ki:

    mrb hocam bn sozel orencısyım ve bu lgs yı yanı ılk sınavı gecemıcem dıe cok korkuorum.sozel orencılerı ılk sınavda mat fızık vb dıger soruları cozuolar mı yoksa sadece kendı bolum sorularını mı cozuolar sımdıden teskkurler...

  37. Yakup Gövler dedi ki:

    @ramazan, onun adı YGS olup barajı geçmek o kadar zor olmayacaktır. Zaten YGS'de barajı geçemeyen birinin ikinci bölümden başarılı olabileceğini düşünmüyorum.
    Öncelikle kendi alanındaki testler olmak üzere diğer testlerden de çözmen, daha yüksek puan almanı kolaylaştıracaktır.
    Ayrıca YGS'den yaptığınız netler belli oranlarda ikinci bölümü de etkileyeceği için YGS'deki bütün testlere hazırlanıp, yapmanızı tavsiye ederim.

  38. yasemin dedi ki:

    mrb hocam...ben saglık meslek tıbbi sekretrlik blmü ögrncsym yeni öss sistmnde ikinci bölümden tm yapmak istyrm ama hiç bişey bilmiyrm bana kızacksınız belki ama ben lys 1den yani mat 2den çok korkyrm yapablmym blmyrm çünkü 1. bölümde bile çok eksigm war ama bu sene kpss de gircem bana yardım edermisin bu konuda neler yapmam lazım çok çalışıyrm ama bilmiyrm....

  39. Yakup Gövler dedi ki:

    @yasemin, nasıl bir yardım bekliyorsun anlamadım. Bilmiyorsan; çalışıp, öğrenmen gerekiyor, bunun da ötesinde yapılacak bir şey yok.

  40. melek akt dedi ki:

    hocam meraba ben sağlık meskek öğrencisiyim att bölümünde okuyorum ben şimdi ygs puanınla 4 yıllık hemşirelik tercih edebiliyomuyum herkes farklı birsey söylüyor bu konuda

  41. yasemin dedi ki:

    ben buraya dersler hakkındaki sıkıntılarımı söyleyip yardım isteme gelmiştim anlaşılan yanlış yer burda sadece moral bozuosunuz karşınızdakinin ruh halini bilmeden konuşuosunuz...

  42. Yakup Gövler dedi ki:

    @melek akt, evet ygs ile hemşirelik tercih edebileceksin. Bu yazıyı ve yazı sonundaki diğer yazıları okuyarak daha ayrıntılı bilgi edinebilirsin.

  43. Yakup Gövler dedi ki:

    @yasemin, sen yardım istememişsin ki, şunu bilmiyorum, şunu yapamıyorum diyorsun. Ben de haklı olarak nasıl bir yardım istediğini sordum. Eğer senin istediğin, boş ver, bilmeden de sınavları geçebilirsin, çalışmana gerek yok dememse, işte demiş oldum.
    Ben de meslek liseliyim, ben de ÖSS'ye ve KPSS'ye girdim. Hem de daha zor şartlar altında. Bu nedenle sizlerin ruh halinden anlamadığımı söyleme lütfen, öyle olsaydı yüzlerce sorunuza, yüzlerce cevap yazmazdım. Sadece kendini ifade edemeyen, okumayan, incelemeyen, kendini kandıran, başarısızlığı kabul etmiş öğrencilere tahammülüm yok.
    Eğer tavsiye istiyorsan, öncelikle sistem hakkında bilgi edin, bunun için de yazının sonundaki yazıları ve yazılara yapılmış yorumları iyice incele. Özellikle 2. yazıda meslek liselilerin ne yapmaları gerektiğine dair tavsiyelerimi bulabilirsin.

  44. nazmiye dedi ki:

    MERHABA HOCAM. BEN TÜRKÇE-MATEMATİK BÖLÜMÜNDE OKUYORUM VE HEMŞİRE YADA DOKTOR OLMAK İSTİYORUM. EĞER TERCİHİMİ EŞİT AĞIRLIK DEĞİL DE SAYISAL ALANDA YAPARSAM FAZLA PUAN KAYBEDER MİYİM? YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

  45. yasemin dedi ki:

    çalışmadıgımı nerden biliysunuz ben bütün yaz boyunca 1. bölüm konularını tek başıma bitirdim şimdi ikinci bölüm mat.konularına çalışıyorum benim sorunum bu konuları temel anlamda hangi çalışma yöntmiyle anlaya bilirim benim birçok hocam war ama yorumlarınız hoşuma gitti we bilginizden yararlanmak istedim hepsi bu ben günde 8 saat çalışan bir ögrenciyim bu gresifligim size deil sisteme ben bu sistemi mi düşüncem ders mi yapcam hiç görmedigim konularla başa çıkmak çok zor k.bakmayın bunu benden çok daha ii biliyorsunuz...ama ben gerçekten yapmak istyrm ltfen çalışmayarak yapmak istiyosun demeyin..

  46. Yakup Gövler dedi ki:

    @nazmiye, istediğin bölümü tercih edebilirsin, herhangi bir puan kaybın olmayacak. Ancak unutma ki şu anki bölümünde görmediğin konuları çözmek zorunda kalacaksın. Bunları telafi etmen oldukça zor olacaktır, özellikle fen derslerindeki açığını kapatmak zorundasın.

  47. Yakup Gövler dedi ki:

    @yasemin, ilk yorumunu tekrar okursan bana hak vereceğine inanıyorum, son mesajımdaki öğrenci tiplemesi sana karşı değil, genele hitabendi.
    Öncelikle YGS'de barajı geçmek ve ikinci bölüme etkisi nedeniyle (%40 etkili) YGS'de mümkün olduğunca yüksek puan almalısın. Yaz tatilini boşa geçirmediğine sevindim. Yapacağın iş en kısa zamanda dersanelerde düzenlenecek olan birkaç denemeye girerek YGS'de nerede olduğunu görmen. 160 sorudan 120 gibi bir net yapabilir hale gelmen bence önemli. Eğer denemelerdeki YGS'de 90-100 net yapabiliyorsan, ikinci bölüme çalışmaya başla; yapamıyorsan öncelikle YGS'deki problemlerini gider.
    YGS'de bahsettiğim hedefe ulaştıktan sonra, ikinci bölüm derslerine başlayabilirsin. Unutma ki bu bölümde soruların geleceği konuların neredeyse hiçbirini okulda görmedin. TM'den hazırlandığın için öncelikle Edebiyat ve Matematik derslerinde mümkün olan en kısa zamanda konuları bitirmeye, ardından da geçmiş yıllarda sorulmuş sorulardan başlayarak Şubat ayına kadar ikinci bölüme çalış. Şubat ve Mart aylarında yeniden YGS için hazırlan ve bol bol soru çöz. Bu süreçte eğer dersaneye gideceksen, denemeleri kesinlikle kaçırma, bol bol yaprak testi çözmeye çalış.
    Sen YGS'ye iyi bir sonuç alırsan 2010'da yapılması düşünülen KPSS'de de başarılı olmaman için bir neden olmayacaktır. Liselere yönelik KPSS soruları YGS sorularına çok benzemekte hatta onlardan çok daha kolay olmaktadır. Bu nedenle YGS için yapacağın çalışmalarla bir taşla iki kuş vurabilirsin.
    Bütün bu tavsiyelerin yanında lütfen bu yazıyı ve bu yazının sonundaki diğer yazıları (özellikle 2.) dikkatli bir şekilde oku, oradaki tavsiyelerimi de dikkate al.
    Öğrenciler elbetteki öncelikle ders çalışmalılar, ancak hangi derslere çalışmaları gerektiğini bilmeleri için sistemi iyi anlamaları gerekiyor. Vaktinde sistemi bize anlatmamaları benim bir yılıma mal olmuştu. Bu nedenle sistemi iyi öğrenmek yapmanız gereken ilk şey.
    Sonuç olarak hedeflerini belirle, yöntemini ortaya koy, kendini kandırma, planlı çalış; başarı kendiliğinden gelecektir.
    Derslerinde ve hayatında başarılar.

  48. yasemin dedi ki:

    konuya açıklık getirip beni bilgilendirdigniz için teşekkr ederim fakat hocam ben ne kadar hızlı olsamda dershane geri geri gidio şuan yaz kursundymışız tanışckmışız bizim tanışmaya ihtycmz yok nisana kadar 1. bölüm anca btermiş ben bu mat 2 kendimde çalışamıyrm o yüzden şu aralr yogun bi kriz içindeyim we psklojk olarak çöktüm...

  49. Yakup Gövler dedi ki:

    @yasemin, sen öncelikle verdiğim tavsiyeleri inceleyip, uygulamaya çalış.

  50. Fatma ak dedi ki:

    iyi günler hocam. bnm sorum şu,ben meslek lisesi matbaa bölümü öğrencisiyim henüz lise 3 deyim fakat ben hemşirelik istiyorum bu sene dershaneye yazıldım meslek bölümünde eğitim alıorum sırf birinci bölüm taban yapım die.benm öğrenmek istediğim ben yeni sisteme göre hemşirelik sağlık yüksekokulunu kazanmak için tahminen en az kaçar soru çözmem lazım bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler..

  51. Yakup Gövler dedi ki:

    @Fatma Ak, fen ve matematik ağırlıklı olmak üzere 120 net yaparsan istediğin yeri kazanabilirsin.

  52. Fatma ak dedi ki:

    sağolun hocam teşekkür ediorum.

  53. Funda Aydın dedi ki:

    Hocam Merhaba ! Ben bu sene İmam-Hatipten mezun oldum.Okuldan yaklaşık 90 puan gelicek ve bi 10 puan azalıcak denmiş yazınızdan okudum.10 puan azalması demek şuanki puanlarla İlahiyat bölümün kazanılmasının imkansızlaşması demek.. Buna göre puanlarda düşme mi olur, yoksa bu ek puanın azalması bizim aleyhimizemi işler? Birde ağırlık puanlar mat-fen imiş.. İlahiyat isteyen bir öğrenci için ilk sınavda Fen çözmeye bile gerek yoktur sanırsam?
    Selâmetle ..

  54. Yakup Gövler dedi ki:

    @Funda Aydın, lütfen yazıyı ve sonundaki diğer yazıları daha dikkatli oku.
    Puanlar için düşecek/yükselecek demek hiçbir zaman mümkün değildir. O yılki öğrencilerin performansına bağlı bir durumdur bu.
    İlahiyat hangi puan türünden öğrenci alıyorsa, o puan türüne etki eden derslere bakman gerekiyor. Bütün dersler puanlar üzerinde az ya da çok etkilidir. Bu nedenle ben öğrencilere başta kendi puanlarını çok fazla etkileyenler olmak üzere bütün derslere çalışmalarını tavsiye ediyorum.

  55. deniz aksu dedi ki:

    adım deniz aksu galatasaray üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü okuyorum yakup hocama sevgilerimle...

  56. YEŞİM dedi ki:

    SLM HOCAM BEN ÇOCUK GELİŞİMİ KIZ MESLEK LİSESİ ÇIKIŞLI Bİ ÖĞRENCİYİM OKUL ÖNCESİ AÇIKÖĞRETİMİ ÇOK İSTİYORUM AMA EA OLACAKMIŞ 2010 DA BU KESİNLEŞTİ Mİ HOCAM ÇOK BUNALIMA GİRDİM ŞİMDİDEN MATEMATİK YAPMAK BİZ MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇOK ZOR Bİ DURUM ACABA EA OLMASI HAKKINDA KESİN Bİ BİLGİ ALDINIZ MI LÜTFEN CEVAPLAR MISINIZ HOCAM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

  57. Yakup Gövler dedi ki:

    @yeşim, Okul öncesi öğretmenliği bu yıl da Açıköğretim hariç EA-1 puan türüyle öğrenci aldı. ÖSYM'nin hazırlamış olduğu buradaki taslağı incelediğinde, okul öncesi öğretmenliğinin YGS-5 puan türünden öğrenci alacağını görebilirsin. Bu puan türü de EA-1'e tekabül ediyor. Muhtemelen de bu şekilde kalacak.
    Bunalıma gireceğine şimdiden çalışmaya başlasan daha iyi olur.

  58. nazmiye dedi ki:

    COK SAGOLUN COK TESEKKUR EDERIM HOCAM ICIMI RAHATLATTINIZ.

  59. ömür dedi ki:

    merhaba hocam öncelikle teşekkür ediyorum açıklamalarınız için..
    ben açık lise genel kültür bölümünde okuyorum..
    bu yıl mezun olacağım inşallah
    dershaneye yazıldım üniv. düşünüyorum
    ama çok kararsızım bölüm konusunda
    bana ne önerirsiniz?
    yeni sınav sistemini inceledim ancak ygs3 mü ygs 4 mü hangisine gireceğim kafam karıştı..
    açık lise olduğum için sadece açıköğretimmi seçebiliyorum..
    lütfen bir bilgi verin..
    saygılarımla

  60. Yakup Gövler dedi ki:

    @ömür, açık lise mezunlarının diğer lise mezunlarından bir farkı bulunmamaktadır, istedikleri yeri tercih edip, yerleşebilirler.
    Yazımı ve sonundaki diğer yazıları dikkatlice incelersenez, sistem hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmış olursunuz. Kafanızın karışacağı bir durum yok.
    Bölüm konusunda ise kararınızı siz vereceksiniz.

  61. ömür dedi ki:

    hocam yazınızı dikkatlice okudum ancak
    ben sözel öğrencisiyim
    ygs 3-4 hangisine gireceğim?
    birde lys 3-4 var bunlarda kafam karıştı?

  62. Yakup Gövler dedi ki:

    @ömür, YGS-3, YGS-4 diye ayrı sınavlar yok. YGS denilen bir sınav var. Bu sınavdaki testlerin ağırlıkları farklı alınarak puanlar hesaplanacak. Sen hangi bölüme gitmek istiyorsan ve o bölüm hangi puan türünden öğrenci alacaksa, o puan türünden yüksek almanı sağlayacak testleri yapacaksın. LYS'de ise sözelden tercih yapacaksan TS sınavlarına girip, gitmeyi düşündğün bölüme göre testlerden yüksek almaya çalışacaksın. Bütün bunlar yazıda vardı.

  63. ömür dedi ki:

    saolun hocam...
    ygs 3 te az bölüm var ygs 4 ten hesaplanmasını seçmeliyim o halde..
    sonraki lys de istediğimizin hepsine girebiliyoruz sanırım..
    peki hocam hangi bölümde ne kadar kontenjan boşluğu var
    onu seçelim
    benim bölümde zaten fazla seçenek yok
    öğretmenlikler var

  64. YEŞİM dedi ki:

    HOCAM TEKRAR MERHABA TASLAĞI İNCELEDİM AMA AÇIKÖĞRETİMİN EA DİYE Bİ SINIRLAMASI YOKTU AMA BU YIL BÖYLE Bİ SINIRLAMASI VAR YANİ BENİM SÖZEL PUANIM GEÇERLİ OLMAYACAK EA PUANIM GEÇERLİ OLACAK BU BÖLÜME GİRMEDE BENİ DE KAHREDEN BU GEÇEN YILLARDA AÇIKÖĞRETİM HER PUAN TÜRÜNDEN ALIYODU BU YIL EA LIK İNANIN BANA ÇOK ÇALIŞIYORUM BU YIL BİR PUANLA GİREMEDİM AÇIKÖĞRETİME SENEYE EA BU ÇOK ZOR OLACAK BENİM İÇİN ÇÜNKÜ EA PUANIM DÜŞÜK GELİYO HOCAM YAAAAA BARİ AÇIKÖĞRETİMİ EALIĞA ALMASALARDI NEDEN SENEYE BU ŞEKİLDE OLMASINI DAHA UYGUN BULDULAR Kİ BEN BUNU ANLAYAMIYORUMM???

  65. Yakup Gövler dedi ki:

    @YEŞİM, kaliteyi artırmak adına böyle bir şey yapmışlardır.

  66. YEŞİM dedi ki:

    tekrar merhaba sayın hocam bu yıl açıköğretim 310 ile kapattı 14 puan düşüş yaşanmasına inanamadık biliyosunuz ki bu yıl kız meslek liseleri en düşük çeken liseler arasında sizce ea olması yaşanan puan düşümünü 2010 da daha aşağı seviyelere düşürebilir mi yani 310 dan aşağı alabilir mi çünkü kız mesleklerin seviyesi ortada ilginize ve desteğinize ben ve arkadaşlarım minnettarız çok teşekkür ederiz??

  67. Yakup Gövler dedi ki:

    @YEŞİM, eşit ağırlık ve sözel puanları birbirinden farklıdır. İkisini karıştırmayın. Bütün bunların ötesinde bu tür puanla, netle ilgili konulara takmayın kafanızı. Zaman içerisinde, ÖSYM sisteme daha fazla açıklık getirecektir. Yapmanız gereken çalışmak, çalışmak, çalışmaktır.

  68. dicle dedi ki:

    hocam mrb ben düz lise mezunuyum liseden bu sene mezun oldum tıp için çalışıyorum az bi puanla kaybettim eczacılık falan gelio sizce ek yerleştrmelerde yazmalımıyım bana okuldan 75 gelio bu yıl kaç gelir bilgilendirirseniz sevinirim..

  69. gül dedi ki:

    hocam ben çocuk gelişimi mezunu olacam inş. önümüzdeki yıl tercihlerde istediğim üniv. yazdıktan sonra açıköğretim kontenjanı sınırlı olduğu için son tercihe de açıköğretim yazmak istiyorum diğer tercihlerime puanım yeterse alınır mıyım yoksa direk açıköğretimmi gelir şimdiden teşekkürler hocam

  70. Yakup Gövler dedi ki:

    @dicle, tercihlerle ilgili her zaman okumak istemediğin, gitmek istemediğin bölümü yazmamayı tavsiye ederim. Bu senin için de geçerli. Ailenle konuşmalı, ailenin maddi imkanlarının ve sabırlarının bir yıl daha seni idare edip, edemeyeceğini öğren. Bu yılki başarını gelecek yıl da gösterebileceğine emin misin, yeni sınav sisteminin geçen yıldan farklı olacağını biliyorsun, bu farklılığı giderebilecek misin? Bunların cevapları sana doğru yolu gösterecektir.
    Muhtemelen 93 gibi bir puan gelecek.

  71. Yakup Gövler dedi ki:

    @gül, puanının yettiği ilk tercihine yerleştirilirsin. Eğer açıköğretimden önceki tercihlerine yerleşemezsen ve puanın yeterse o zaman açıköğretim tercihine yerleşirsin.

  72. özlem dedi ki:

    mrb hocam ,
    ben düz lise sözel çıkışlı ögrenciyim kat sayı problemi ortadan kalktıgı için ea dan hukuk için hazırlanmak istiyorum benim izlemem gereken yol nedir ?

  73. Yakup Gövler dedi ki:

    @özlem, LYS'ye girebilmek için YGS'de barajı geçmen gerekecek. Hukuk TM puan türünden öğrenci alacağı için çok az gördüğün matematik konularına çok iyi çalışmalısın, bu en çok zorlanacağın konulardan birisi olacak. Bu nedenle bir dersaneye kayıt olman ve izleyeceğin yol hakkında oradan yardım alman daha doğru olacaktır.

  74. hidayet dedi ki:

    İyi günler hocam,99 açıköğretim genel kültür çıkışlıyım.2010da tekrar sınava gireceğim.Çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği okumak istiyorum.Burayı tercih edebilir miyim?Okuldan kaç puan aldığımı nasıl öğrenebilirim,ek puan veriliyor mu?Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  75. Yakup Gövler dedi ki:

    @hidayet, okul öncesi öğretmenliğini tercih edebilirsin ancak açıköğretim okul öncesi öğretmenliğini muhtemelen tercih ettirmeyeceklerdir, şimdiye kadarki uygulama bu yöndeydi. Okulundan kaç puan aldığını eğer ÖSS'ye daha önce girdiyseniz, o öss sonucunuzu bularak öğrenebilirsiniz. Bunun dışında bir öğrenme yöntemi doğrusu bilmiyorum, belki açık lise bürosuyla görüşebilirsiniz.

  76. Ayşegül dedi ki:

    Hocam ben bu sene yerleştim ve seneye girersem okul puanımın yarısının kıralacağını biliyorum.Ama bazı yerlerden kırılan puanın az bir matematik netiyle telafi edilebileceğini duydum.Yani yine geçen senelerdeki gibi kırılan okul puanı zorlaştıracakmı herşeyi yoksa soru değerleri değiştiğinden daha mı kolaylaştı.Bu arada yerleştiğim bölüm endüstri mühendisliği sınava girersem tercih edeceğim bölüm yine endüstri mühendisliği ama daha iyi bir okul olacak

  77. Yakup Gövler dedi ki:

    @Ayşegül, yazımda AOBP hesabı var. Okul ve ÖSS birincisi bir öğrenci için düşünürsek, 2009'da 300 puana karşılık 80 puan veriliyordu, bu yıl aynı öğrenciye 500 puana karşılık 75 puan verilecek. Yani 2009'a göre 2010'da AOBP'nin etkisi daha az, bu da kırılacak puanın da etkisinin daha az olacağı anlamına geliyor. Kayıp en fazla 32,5 puan olacak. Bu puanı daha fazla netle kapatabilirsiniz ama kaç netle kapatırsınız onu bilmem. Ama yeni okul için daha yüksek bir puan hedeflediğiniz için işiniz daha da zor, bunun farkında olun.

  78. Ayşegül dedi ki:

    hocam 5-10 netle açık kapatılsa sorun değilde daha fazla gerekiyosa uğraşmanın anlamı yok neyse şuan belli değil bunlar tabi.İlginiz için teşekkür ederim

  79. gülşah dedi ki:

    mrb ben düz lise matematik fen mezunuyum.hemşirelik bölümü için hazırlanacam.nisandaki sınava girmemin yeterli olduğunu söylüyorlar.2.sınava da girmelimiyim.ilk sınava girmem yeterliyse 2.sınava girenlerin önceliği oluyormu ayrıca meslek lisesi mezunlarının çoğunluğundan ilk sınavda çok şansım olur mu.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  80. yeliz dedi ki:

    hocam mrb ben fen alanından mezun olcam eczacılığı kazanmak için fen ve matematikten kaç net yapmam gerek

  81. Yakup Gövler dedi ki:

    @gülşah, birinci sınava girerek tercihte bulunabileceksin ancak ikinci sınava girerek başka alanlarda da şansını deneyebilirsin. Meslek liselerinin alanına girdiği için hemşireliğin puanı yüksek olabilir, ama şansını kendin yaratacaksın.

  82. Yakup Gövler dedi ki:

    @yeliz, nereyi kaç netle kazanacağına dair tahminde bulunmak mümkün değil. Yapabileceğinin en iyisini yapman gerekiyor ama full net çıkarırsan kesin kazanırsın, bunu rahatlıkla söyleyebilirim.

  83. Seçil dedi ki:

    Merhaba. Ben Ktü Fen Bilgisi Öğretmenliğinde okuyorum. 2. sınıfa geçtim. Soranlara çok da söylemek istemediğim bir bölümdeyim. Çünkü şu tepkiler beni rahatsız ediyor: '' Aaaa! Kpssde kaç puanla atıyorlar? Atanabilecek misin? '' Düşünüyorum da işsizler ordusuna katılmak için mi okuyorum. Ben 2010da tekrar sınava gireceğim. Okul öncesi öğretmenliği ataması çok çok daha kolay bu bölümü seçersem 3. sınıftan başlama gibi bir durumum var mı? Bir de hangi bölümlerden sorumlu olacağım? Bunu çok merak ediyorum. iyi mi yaparım kötü mü yaparım bilmiyorum ama şansımı denemek istiyorum.

  84. Yakup Gövler dedi ki:

    @Seçil, okul öncesi öğretmenliği için YGS'ye girip, Türkçe matematik ağırlıklı netler çıkarmalısın. Yazının sonundaki ilk iki yazıyı incele.
    3. sınıftan başlatmazlar, belki birinci sınıfta aldığın derslerden muaf tutup, ikinci sınıftan başlatırlar ama o da biraz üniversitenin politikasına bağlı.
    Her zaman tercihleri doğru yapmanın sınavdan bile önemli olduğunu söylemişimdir. Sanırım sen de ismine aldandığın bir bölümü tercih etmişsin. Mezun olduğunda birkaç yıl atanamayacağını düşündüğün bir bölüme devam etmektense, ailene de danışarak, farklı bir yol çizmen belki daha uygun olur. Hayat senin, sen karar vereceksin.
    Bu arada açıköğretimdeki okul öncesi öğretmenliğine büyük ihtimalle bu bölüm mezunları dışındakileri almayacaklardır, buna dikkat et.

  85. LİZYA dedi ki:

    SAYIN HOCASM BEN ZİHİNSEL ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ İSTİYORUM BU SENE GIRDIM 306 ALDIM 2. TERCİHLERİ YAPMAK İSTİYORUM HIC MI UMUT YOK KONTENJAN BOŞLUĞU OLDUĞU SÖYLENİYOR BEN MESLEK LİSESİYİM SENEYE KALIRSAM SUBAYLIK VE POLİSLİK TE İSTİYORUM HANGİ TESTLERİ KAPSIYOR YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

  86. Seçil dedi ki:

    Ben bu sene okulumu dondurup, tekrar sınava hazIrlanmayı düşündüm hatta dersaneye kaydımı bile yaptırdım. Ailem bana her türlü imkanı sağladı fakat ben tekrar hazırlanıp 0 dan başlamayı göze alamadım. Vazgeçtim.
    Ben anadolu lisesi mezunuyum. Şu an tüm liseler anadolu lisesi. Ben tüm liseler, anadolu lisesi olmadan önceki anadolu lisesinden mezun oldum. Arkadadaşlarım çok iyi yerleri kazandı. Bizim okulun en kötüleri öğretmen oldu diyebilirim. Pek de hakettiğim bir sonuç değildi bu. İnanın bu saatten sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Okulumla beraber sınava hazırlansam da bir mühendislik ya da okul öncesi öğretmenliğ tutturursam bıraksam mı? Bu kararımdan pişmanlık duyar mıyım ? Yoksa paşa paşa okuluma devam mı etsem ?

  87. Yakup Gövler dedi ki:

    @LİZYA, ek yerleştirmelerde puanının yetmediği yeri tercih edemeyeceksin. Diyelim ki normal yerleştirmede bütün zihinsel öğrenliklerinin en düşük puanı 310 ise isterse hepsi boş kalsın, sen orayı tercih edemeyeceksin.
    Ek yerleştirmenin esas amacı tercih kurbanlarını kurtarmaktır. Yani normal yerleştirmede puanının yettiği iki yerden birini tercih ettin ama tercih ettiğinin puanı yükseldi ve kazanamadın, diğerininki aynı kaldı. İşte bu durumda sen o tercih etmediğin ama yerleştirilme şansın bulunan bölüme ek yerleştirmeyle geçiş hakkı elde edebileceksin. İşin özü budur.

  88. Yakup Gövler dedi ki:

    @Seçil, önceki mesajımda durumu anlattım sana. Okuduğun yerde dersaneye gitme şansın olursa, hem okuluna hem de dersaneye devam edip, sınava hazırlan. Kazanırsan ne ala, kazanamazsan da mevcut durumun korunacağından kaybın olmayacaktır. En kayıpsız seçenek sanırım bu olsa gerek.
    Okul öncesi öğretmenliği (muhtemelen açıköğretim hariç, bunu sadece ilgili lise mezunları tercih edebilecek) YGS'den eski sistemde EA-1'den öğrenci alacak. Şu anki zihinsel gelişimin, liseden daha iyi olduğundan YGS'yi daha kolay başabilirsin diye düşünüyorum. Bak ben liseden mezun olalı 10 yıl oldu ama 2009 ÖSS'de buradaki sonucu elde ettim, hem de hiç çalışmadan. Bu başarı şu anki dünyaya bakışım ve zihinsel gelişimimle alakalı.
    Okul öncesinin puanları yüksektir ancak bir sayısalcının bunu başarabileceğine inanıyorum.
    Yine de karar senin, disiplinli bir şekilde çalışabileceğine, hem okul hem de sınav hazırlıklarını beraber yürütebilirim diyorsan şansını dene. Bu arada 3. sınıftan başlama durumunu da okul öncesi bulunan bir üniversitenin öğrenci işlerinden öğrenmeye bak.

  89. burak dedi ki:

    Merhaba hocam,Öncelikle bir rehber öğretmeni olmamanıza rağmen bu kadar detaylı bilgiye sahip olup her bir arkadaşımla detaylı bir şekilde ilgilendiğiniz için teşekkür ediyorum size halbuki dershanelerdeki rehber uzmanları bizlere bu çeşit bilgileri sağlamakta gayet yetersiz.Ben İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde okuyorum.Sorum şu olacak,yazılarınızın tamamını okudum ama hatta yorumları da ama kafamda bir soru kaldı.Mesala benim gibi düz liseden mezun olmuş bir öğrenci ygs-2 puan türünden veya mf-3 puan türünden fizyoterapi ve rehabilitasyon m.y.o na yerleşmek istediğinde şurası aşikar ki meslek liseden mezun öğrenciek puan alacak fakat merak ettiğim konu düz liseli öğrenci LYS den aldığı puanla nasıl bu öğrenciyi geçip bu bölüme yerleşebilecek sizce de mantıklı değil mi daha zor sınawların yapıldığı lys sınavında öğrenci ygs den yerleşebilecek ek puanlı meslek lisesinin önüne geçebilecek mi?ayrıca düz liseli arkadaşımız herşeye rağmen sadece ygs puanıyla da(yüksek olduğu taktirde) fizik tedavi ve rehabilitasyon m.y.o nu kazanabilecek mi?Yazım çok uzun oldu kusura bakmayınız ama istediklerimi açık bir şekilde ifade edebilmemin tek yolu buydu...yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...Hayırlı çalışmalar...

  90. Yakup Gövler dedi ki:

    @burak, düz liseliler de YGS ile tercihte bulunabilecekler. Senin örneğindeki Fizik Tedavi'nin MYO'su değil de fakültesi ikinci bölümden öğrenci alıyor. Buna yerleşmek belki de MYO'dakine yerleşmekten daha kolay olabilecek.
    Açıkçası, yeni sistem her ne kadar meslek liselilere avantaj sağlıyor gibi görünse de ben aksini düşünüyor ve meslek liselilerin alanlarına daha çok diğer lise mezunlarının yerleşeceğini düşünüyorum. En azından birkaç yıl için böyle olacaktır. Önceki sistemde normal liseler meslek liselilerin birçoğunun alanına giren yerleri tercih edemiyorlardı, yeni sistemde bu kaldırılacağından ve meslek liselerinin müfredatından dolayı normal liseliler daha yüksek puan alıp, yerleşme şansı bulunabilecekler. Bu da ancak başarılı olan meslek liselinin yerleşebileceği anlamına geliyor.
    Sonbaharda yayınlanacak başvuru klavuzuyla birçok konu açığa kavuşacaktır. Bütün yazdıklarım, yazılanlar buradakilerin ve ÖSYM'nin verdiği demeçlere dayanıyor ama her şeyin doğrusunu klavuz söyleyecek.

  91. gülay dedi ki:

    hocam merhaba..
    ben 2007 düz lise TM mezunuyum.açıkcası 2007 össye hazırlanmadım ve dolayısıyla iyi bir puan alamadım..2008 össye dersaneyle hazırlandım 288 aldım.4 yıllık şehir dışı biryelere yetiyordu fakat çok istediğim sınıf öğretmenliğine yetmiyordu..sırf okumak için okumak istemedim..2009 össye hem kendimi hem aile ortamımı hazır bulmadığımdan girmedim..ama şimdi 2010 össye hazırlancam ve çok kararlıyım..inş bu sefer olcak..benim sorum;türkiye genelinde en iyi sınıf öğretmenliği bölümü başlıca hangi üniversitelerde vardır..mesela ben konyayı çok istiyorum..çok inanıyorum elimden geleni yapcam..iyi bir puan alırsam sizce hangi üniversiteleri yazayım? bu arada sınıf öğretmenliği için össde hangi sorulara yükleniyim? hocam cevaplarsanız çok sevinirim.şimdiden çok teşekkür ederim..hayırlı çalışmalar...

  92. Süleyman dedi ki:

    Merhaba hocam.ben bu yıl eczacılık fakültesini kazandım.ama bölümümden memnun degilim.eski sistemde üniversiteye yerleşen öğrencinin puanı kırılıyordu.acaba şimdiki sistemde benım aobp puanım ne kadar kırılacak.benım aobp yeni sisteme göre 477 oluyor.yardım ederseniz sevinirim

  93. Süleyman dedi ki:

    Bir arkadaşımız sormuştu ama ben yine size sormak istiyorum.tıp fakültesi puanı kaç olabilir ve benim puanım kırılarakda olsa tıpa yerleşme ihtimalim nedir?tekrardan teşekkürler

  94. sinan dedi ki:

    hocam mesleklisesi bilişim teknolojileri bilgisayar teknik servisi alanını okuyorum sınavsız geçiş yapabileceğim bölüm veya bölümler nelerdir şimdiden teşekkür ederim

  95. nazlı dedi ki:

    hocam öncelikle çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim benim sorum 2009 fen bilimleri mezunuyum fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde okumak istiyorum ilk sene malum puanım yetmedi bu sene hazırlanacağım hanği derslerden soru yapmam lazım ağırlıklı bi ders varmı mesala biyoloji net fazla olması gibi ya da orantılımı yani kısaca hanği alanlara yoğunlaşayım cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

  96. gül dedi ki:

    Gülay arkadaşım bence kararlıysan Konyayı kazanabilirsin yeterki azimli ol ben 4 yıldır Konya da yaşıyorum Konya harika bir memleket tavsiye ederim inş. hayırlısıyla kazanırsın bende kayseri okul öncesini istiyorum inş. bana da kısmet olur hepimiz için hakkımızda hayırlısı yakup hocam size de sorularımıza detaylı şekilde cevap verdiğiniz için çok tşk.

  97. kader dedi ki:

    merhaba hocam
    bende size öncelikle bizlere yardımcı olduğunuz ve dinleiğiniz için teşekkür ediyorum.ben bu sene üniversiteyi kazandım ve kayıt yaptırdım.eğer ilk sen bölümümü beğenmezsem o sene tekrar sınava girersem puanım ne derce etkilenir lütfen cevap yazarmısınız.

  98. gül dedi ki:

    tabi son zamanlarda olan depremleri saymazsak

  99. Rıdvan dedi ki:

    Mrb hocam ben 2009 da mezun oldum ve işletmeye yerleştim kaydımı yaptırdım ama dondurdum üniverstyi.bu yıl tekrar girecem okuldan 70 geliodu nekadar geleceğini bilmiorum psikoloji okumak istiorum sizce denemelimiyim

  100. gülay dedi ki:

    gül arkadaşım inş yaa inş cnmm:)hepimizin hakkında gerçekten hayırlısını diliyorum..Allah hayırlısıyla herkesin gönlünün istediği yeri verir inş..önce azmedelim çok çalışalım sonra tevekkül edelim..biz gönlümüzü ferah tutalım temiz tutalım..Allah hepimzn gönlündekini şüphesizki bilir eğer olmazsa mutlaka bir hayır olduğu için vermiyordur.sadece okul değil her zaman hayrlısını istemeliyiz..herkese çok başarılar diliyorum akadaşlar..

  101. sevda dedi ki:

    merhaba
    yeni sınav sisteminde ygs sınavında alınan puan sadece lys sınavına girmek için mi gerekli. Yani ygs den alınan puan lys sınavından alınan puanı etkilermi?yoksa sadece lys ye girmek için bir ön elemem mi?

  102. gül dedi ki:

    sevda ygs de barajı geçen herkes lys ye girmeye hak kazanacak fakat meslek liseleri isterlerse lys ye girmeden ygs puanlarıyla kendi alanlarının 2 yıllık yüksekokul ve 4 yıllık fakültelerine yerleşebilecek ygs lys yi puan olarak belli oranda etkileyecek fakat ne kadar etkileceği tam olarak belli değil

  103. gül dedi ki:

    hocam yazı ve yorumlarınızı her gün okuya okuya artık memleketteki arkadaşlara ben bilgi dağıtır oldum inş. yerinize yorum yaptığım için kızmazsınız komikliğine yazdım ama bilgiler doğruuuuu

  104. gül dedi ki:

    sevda ayrıca istediğin fakülte hem ygs hem de lys puanıyla öğrenci alıyorsa ve sende her iki sınava girersen yüksek aldığın sınav sonucun dikkate alınarak tercihin değerlendirilecek

  105. Yakup Gövler dedi ki:

    @Rıdvan, AOBP'nin etkisi azaltıldı ama yine de 20-30 puanlık bir kaybın olacak. Bu kaybı giderebileceğini düşünüyorsan, planını ona göre yap.

  106. Yakup Gövler dedi ki:

    @Süleyman, eğer bu yıl yerleşmemiş olsaydın 477 bu yıl 71 puan alacaksın. Ama yerleştiğin için bu yıl 35 puan alacaksın ki bu da 35 puan gibi bir fark olacağı anlamına geliyor. Tıp fakültelerinin puanlarının ne olacağını bilemem ancak bu farkı kapatabileceğini hem okul hem de sınava hazırlanmayı becerebileceğini düşünüyorsan...

  107. Yakup Gövler dedi ki:

    @sinan, sınıvsız geçiş bu yıl kaldırıldı.

  108. Yakup Gövler dedi ki:

    @nazlı, yazıyı ve yazının sonundaki diğer yazıları dikkatlice incele, ilk yazıda verdiğim bir taslak tablo var ondan yola çıkarak soruna kendin cevap bulmalısın. Takdir edersin ki her bölümün hangi derslerden öğrenci alacağını bilmem mümkün değil.

  109. Yakup Gövler dedi ki:

    @kader, okuldan gelen puanın yarıya düşecek bu da yaklaşık 20-35 puan gibi bir kaybının olacağı anlamına geliyor. Lütfen yazının sonundaki diğer yazıları da dikkatlice incele.

  110. Yakup Gövler dedi ki:

    @sevda, LGS hem LYS'ye girmek için kullanılacak hem de %40 oranında LYS'yi etkileyecek. Bu nedenle LYS yanında LGS'ye de önem vermenizi ve mümkün olduğunca yüksek puan almanızı tavsiye ederim.

  111. Yakup Gövler dedi ki:

    @gül, teşekkür ederim.

  112. gül dedi ki:

    hocam bizi detaylı şekilde aydınlattığınız için asıl biz size teşekkür ederiz hayırlı çalışmalar

  113. gülay dedi ki:

    hocam benim sorumu geçerli bulmadınız sanırım yine de teşekkür ederim çalışmalarınızın devamını dilerim hayırlı çalışmalar..

  114. esin dedi ki:

    öncelikle bizleri böyle geniş kapsamlı bilgilendirdiğiniz için kendi adıma çok teşşekkür ediyorum.Benim de size bir sorum olacak. Ben meslek yüksek okulu büro yönetimi bölümü öğrencisiyim. Bu yıl 2. yani son yılım. 2010 öss sınavına girmek istiyorum ve tm bölümünden hukuk seçmek isiyorum.Meslek yüksek okulu son sınıfta olmam puanlarımın düşmesine etki edermi. Yani bende 2010 öss sınavında diğer meslek liseliler ve düz liseliler gibi istediğim alanı seçtiğimde puanım düşermi.Şimdiden teşekkür ederim.

  115. Rıdvan dedi ki:

    Tesekkur ederm hocam verdiğinz bilgi için peki bi sorum daha olacak ben genel lise mezunuym bu yıl meslekyüksekokuluna da girebilirmiyim ygs ile eskiden sınavsız geçiş yapıodu meslek liseleri

  116. sevda dedi ki:

    2009 da üniversiteye giden bir arkadaş 2010 öss sınavına tekrar girmek isterse bu durum onu nasıl etkiler. yani öss puanı düşer mi? ve kazanırsa öss sınavını durumu ne olur?

  117. ÇARESİZ dedi ki:

    MERABA HCM BEN MESLEK LİSEİNDE OKYRUM SN SENEM BU YENİ ÇIKAN SİSTEM GÜZEL EN AZINDAN 195 DKLIK snavla kadrimiz değişmycek ama ne yapcamı bilmyrum

  118. gül dedi ki:

    hocam sorularımızı cevaplayıp bizi aydınlattığınız için asıl biz size teşekkür ederiz

  119. SELCEN dedi ki:

    HOCAM MERHABA
    BEN SELCEN BU SENE MEZUN OLDUM VE SÖZEL ÖĞRENCİCİYİM. SÖZELE BABAMIN İSTEGİĞLE GİTTİM BU SENE SİSTEM DEĞİŞTİĞİ İÇİN VE PUANIMDA DÜŞMEDİĞİ İÇİN TIP OKUMAK İSTİYORUM BİLİYORUM ÇOK ŞAÇMA VE ÇOK EKSİĞİM VAR AMA Bİ ŞEKİLDE GECE GÜNDÜZ ÇALIŞARAK BU EKSİKLİĞİMİ KAPATMAYA ÇALIŞICAGIM MERAK ETTİĞİM BUNUN İÇİN BENİM HANGİ SINAVLARA GİRMEM GEREK VE NELERE DİKKAT ETMEM GEREK HOCAM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM..

  120. Yakup Gövler dedi ki:

    @gülay, sorunu es geçmedim Gül'ün yanıtladığını sanmıştım.
    Sınıf öğretmenliği TM-2'den öğrenci alıyor. Yazının sonundaki yazılardan birincisinde hangi testleri çözmen gerektiği yazıyor. YGS'nin de LYS'yi etkilediğini unutmadan Türkçe-Matematik ağırlıklı çalışmalısın.
    Üniversite olarak istediğini yazabilirsin ancak büyük şehirlerin daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Öğretmen olarak atanmada ise hangi okuldan mezun olduğunun önemi yok, yeterince çalışan herkes KPSS'yi geçip, atanabilir.

  121. Yakup Gövler dedi ki:

    @esin, bu yıl sınava girdiğinde puanında herhangi bir azalma olmayacak. İstediğin bölümü tercih edebileceksin, hem de puanın kırılmadan.

  122. Yakup Gövler dedi ki:

    @Rıdvan, evet gidebilirsin. Ancak meslek liselilere ek puan verileceğinden puanları yüksek olacaktır. Bunu göz önünde bulundurmayı unutma.

  123. Yakup Gövler dedi ki:

    @sevda, 2009'da ÖSS ile bir yere yerleşen bir öğrenci 2010'da girdiğinde AOBP'si yarı yarıya düşecektir (15-37,5 puanlık bir düşüş olacaktır). Bu da daha önceki yıllara göre daha az etkili olsa da kapatılması zor olabilecek bir puandır. Öğrenci bunu gözününde bulundurmalıdır.
    ÖSS'yi kazanıp, yerleştiğinde bu yıl gördüğü bazı derslerden belki muaf olabilir ancak bu konuda üniversitelerin farklı uygulamaları olabilmektedir.

  124. Yakup Gövler dedi ki:

    @SELCEN, yazının sonunda verdiğim Meslek Liseleri ve Yeni sistem-1 başlıklı yazımı ve devamındaki diğer yazıları okursan, yeni sistem hakkında bilgi edinmiş olursun.

  125. gül dedi ki:

    iyi günler hocam ben ilk yerleştirmede bir üniv. yerleştirilirsem inş. ek yerleştirmede de açıköğretim fakültesinden istediğim bir bölümü tercih edebilir miyim? Teşekkürler

  126. gülay dedi ki:

    teşekkür ederim hocam

  127. hüseyin dedi ki:

    merhaba Zihin Engelliler Öğretmenliği için hangi testleri yapmam gerekiyo

  128. oya didem dedi ki:

    İYİ günler hocamı.yazılarınızı okudum değerli bilgileriniz için çok sağolun.
    bende açık liseden cocuk gelimi bölümü ile düz liseden meslek lises
    ne geciş yapıyorum 2004 düz lise mezunuyum.belkide gözden geçirdiğim bir sorm var.bu sene a.ö.f okul öncesi öğretmenliği için öss ye hazırlanıcam sözel 1 den ve hangi dersten hangi konuların cıkacağı hakkında hiçbir bilgim yok.bu konuda bizi aydınlatırmısınız hocam.şimdiden cok sağolun.iyi akşamlar

  129. Yakup Gövler dedi ki:

    @gül, ek yerleştirmeye ÖSS ile bir yerlere yerleşemeyenler başvurabilmektedirler. Ancak bu durum açıköğretime başvuruyu etkiler mi bilmiyorum. Ek yerleştirme klavuzunu incelemek gerekiyor.

  130. Yakup Gövler dedi ki:

    @hüseyin, Zihinsel engelliler öğretmenliği YGS-4 veya TS-1 puan türüyle öğrenci alacak. Yazımın sonundaki diğer yazıları okuyarak bu puan türleri için hangi testleri çözmen gerektiğini öğrenebilirsin.

  131. Yakup Gövler dedi ki:

    @oya didem, muhtemelen 2010'da açıköğretim okul öncesi öğretmenliği de diğerleri gibi EA-1 puan türünden öğrenci alacak. Ayrıca bu bölüm özel bir protokole dayandığından bu alan mezunu liseliler dışındakilerin burayı tercih edebilmesi büyük ihtimalle engellenecektir. Okul öncesi öğretmenlikleri TM-3 ya da YGS-5 puan türünden öğrenci alacak. Sınav sistemi ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu yazımın sonundaki diğer yazılarımı inceleyerek ulaşabilirsiniz.

  132. Aslı dedi ki:

    mrb ben AML son sınıf bilişim teknolojileri alanı öğrencisiyim.. bu sene öss ye girecem.çalışıyorum kazanacağıma inanıyorum ama bu sene değişen sisteme göre öss puanlarıda değişmiştir o yüzden bilişim teknolojileri bölümü nerelerde ve kaç puan olduklarını öğrenebilirmiyim..şimdiden tşkler iyi akşamlar..

  133. Yakup Gövler dedi ki:

    @Aslı, buradan kendin arayıp, nerelerde bölümün olduğunu bulabilirsin. Ancak gelecek yıl puanlarının ne olacağını kimse bilemez. Zaten öğrenmenin de kimseye bir faydası olmayacaktır.

  134. hazal dedi ki:

    meraba hocam ben paü de hemşirelik okuyorum düz lise çıkışlıyım bu sene sınava girip fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü kazanmayı hedefliyorum fakat eski sistemde fizik tedavi bölümünün bi kısmı say2 den bi kısmı say 1 den alınıyodu yeni sistemde bu bölüme gitmek için sadece ygs den yeterli puan almam gerekıo yoksa lys de girmem gerekiyo?yorumlarınız için şimdiden tşk ler

  135. hazal dedi ki:

    ayrıca fizik tedavi bölümü için hangi derslere ağırlık vermem gerekiyor?

  136. Yakup Gövler dedi ki:

    @hazal, geçen yılkinin aynı olarak Yüksek okul olanlar YGS ile fakülte olanlar LYS ile öğrenci alacak. YGS'ye girerek yapmayı düşünüyorsanız YGS-2 puan türünden hazırlanmanız, bunun için de fen ağırlıklı olmak üzere fen ve matematik çalışmanız gerekiyor. Tabi Türkçe sosyalden de mümkün olduğunca yapmalısınız.
    Yazımın sonundaki diğer yazılarımı da dikkatlice okuyunuz.

  137. Süleyman dedi ki:

    Hocam merhaba dönem arası yatay geçişler her üniv den her ünive oluyor mu acaba pek konumuzla alakalı degil ama .mesela ben istanbuldan inönüye yatay geçiş yapmak istiyorum.iyi bir not ortalaması haricinde başka neler gerekli.teşekkürler

  138. Yakup Gövler dedi ki:

    @süleyiman, geçiş yapacağınız üniversitenin kontenjan ayırması ve duyuruya çıkması gerekiyor. Geçiş yapmayı denemeden önce gideceğiniz okulla görüşmenizi tavsiye ederim.

  139. buket dedi ki:

    merhaba hocam tm öğrencisiyim bu sene sınava girdim ama bekledim puanı alamadım bide üstüne sınav sistemi değişti bu bende moral bozukluğu olusturdu hukuk okumak istiorum bunun için en cok hangi derslere ve konulara yönelmeliyim...Şimdiden teşekürler

  140. Yakup Gövler dedi ki:

    @buket, 2009'da çalıştığın derslere ve konulara çalışman gerekli.

  141. buket dedi ki:

    tesekür ediorum hocam..bi sorum daha olcak sizinle paylasmak istiorum çevre faktörü üzerimde büyük bir yük stres yapıorum ve bu beni engelleyn en büyük etken...calişmalarım nasıl verimli hale getirebilirim

  142. Yakup Gövler dedi ki:

    @buket, çevreni kafana takarsan başarılı olamazsın. Tavsiye istersen de buradaki yazımdaki tüyolar bölümünü incele.

  143. buket dedi ki:

    evet simdi size hak verdim hiç birsey kafaya takılmıcak düzenli ve verimli bir sekilde hersey halledilicek ..cok cok teşekür edeiorum öğrencilerin yanında olduğunuz ve bu duyarlılığınız için ....

  144. buket dedi ki:

    2010 sınav sistemini dier yıllarla karşılastırısak bizim için avantajı nedir???bunu öğrenebilirmiyim

  145. Yakup Gövler dedi ki:

    @buket, yazının sonundaki diğer yazıları incelersen iyi olur.

  146. harbikız dedi ki:

    selam ben meslek lisesi 2002 mezunuyum sözde adı sınavsız geçiş olmasına ragmen 2002 den beri 84 aop ile gelmedi hiç bi yer bana 2 yıllık cocuk gelişimi..mat da kötü olunca diğer bölümler olmadı..ben bu yıl aof de sosyal hizmet düşünüyorum ama 2010 öss kafamı karştırdı 2010 nun farkı ne şuanki sistemden...aof sosyal hizmet yaprsam kaybım olurmu....ve son sorum kpss için lise olarakmı önlisans olarakmı girmek iyi lütfeeeeeeeeeen cvp verinnnnnnnn

  147. Umuttt dedi ki:

    Hocam merhaba !
    Size gerçekten büyük bir içtenlikle teşekkür ediyorum.Biz ne yapacağını bilmeyen öğrencilere yardım ettiğiniz için.Uyku tutmadı size danışmak istedim.

    Ben bu yıl öss sınavına girdim ve hayal kırıklığına uğradım.Hayal kırıklığına hakkım var mı bunu da anlamıyorum çünkü yeterli çalışmadığımın farkına çok geç vardım.

    Öss'de sözel1 290 , ea1 280 aldım.Diğerlerini zaten hiç söylemeyeyim.Evet belki karamsar öğrenciye tahammülünüz yok ama bu puanlar beni karamsarlığa sürükledi.Kolay değil insanın hayal kurduğu gecenin ertesi gün hüsrana uğraması.Umutla bakan gözlerin sınav çıkışı kızgınlığa yerini bırakması.Ve beklentiler...

    Herşeye rağen bu yıl da sınava hazırlanacağım.Ama daha bilinçli daha kararlı ve başkalarının gereksiz gazına gelmeden.

    Kusura bakmayın lütfen lafı çok uzatmış bulunmakla size danışmak istediğim şu : Sİzce bu puanı almış bir insan Zihin engelliler öğrt. , okul öncesi öğretmenlik gibi bir bölüme çalışarak gerçekten gidebilir mi ?

    Yani mat1in yeni yeni temelini almış olduğumun farkındayım şuan.Ve 290lardan 340lara yükselmek çok mu zor olur ? Yani birşeyin hayalini kuramıyorum çünkü uzak geliyor. Ama istiyorum da 🙂

    Birine sorunca evet böyle ilk yıl düşük puandan sonra kazanan var deniyor.Ama parmakla gösterilecek kadar az.Ben o istisnanın içine dahil edilebilir miyim bilmiyorum.Şimdi bunları okurken içinizden manyak mı ne sen kendini bilmez misin diyebilirsiniz ama bilgili kişilerin söyledikleri beni daha çok motive ediyor.Belki de normalde özgüvenim tam olsa da derslerde özgüvene ihtiyacım var.

    Sizce düzenli çalışma ve dersaneyle bu puan açığını kapatmak mümkün mü ? Ortalama kaç soru kaç saat ders gerek ? .. Ben bölümü söylediğimde sana çok uzak gözüyle bakışlara maruz kalıyorum. İşin aslı konuları bir kerede anlayan öğrenciden de değilim.İlk konuların kolay olmasına rağmen soru çöze çöze zorla anlıyorum.

    Lütfen yardım edin .

  148. Yakup Gövler dedi ki:

    @harbikız, hangi alandan mezun olduğunu yazmadığın için lise mi önlisans olarak mı girmenin yararlı olacağını söyleyemeyeceğim.
    2010'nun neler getirdiğine bu yazımın sonundaki diğer yazılarımı inceleyerek öğrenebilirsin.

  149. Yakup Gövler dedi ki:

    @Umutt, aslında sana söylenebilecek fazla bir şey yok. Sen zaten cevabı biliyorsun. Hayallerine kavuşmak için herkesten daha çok çalışman gerektiğinin farkındasın.
    Çevrendekilerin sözlerine kafayı takmadan kendi yolunda ilerlemelisin.
    Sanırım düz lise mezunusun. Bu nedenle bahsettiğin puanları alabilmen için soruların en az 4/5'ini net olarak bırakmayı hedeflemelisin. Bu da 160 soru için yaklaşık 120-130 net demek oluyor. Biliyorsun meslek liselilere ek puan verilecek o ek puanı ancak bu şekilde kapatabilirsin.
    Geçen yılın puanlarına göre konuşursak, 290'dan 340'a yükseltmek oldukça zordur, ancak imkansız değildir. Aldığın 290 eğer meslek liseli isen gerçekten düşük, düz liseli isen bu senin temelinin olduğunu gösterir ki üstünü tamamlayabilirsin. Meslek liseliysen ve puanı aldıysan temelinin zayıf olduğunu gösterir ki bir an önce o temeli oluşturup, hızlı ve yoğun bir çalışma ile geri kalanı tamamlamalısın.
    Lütfen yazımın sonundaki diğer yazıları okuyarak sistem hakkında bilgi edin ve yazılarımdaki tavsiyeleri uygulamaya çalış.
    Başarı kendiliğinden gelmez, biz çalışarak onu alırız.
    Çalışmalarında başarılar.

  150. harbikız dedi ki:

    kpss için lise olarak girersem çocuk gelişimi önlisasn olarak gireresem sosyal hizmet bölümü

  151. harbikız dedi ki:

    2010 öss meslek liseliler için nasıl çocuk gelişimi için.

  152. Umutt dedi ki:

    Haklısınız ve bir kez daha çok teşekkür ederim ilginiz için. Evet başarı kendiliğinden gelmiyor ve ben ona ulaşmak için elimden geleni yapacağıma dair kendime söz verdim.
    Bu arada ben düz lise çıkışlıyım.Sİzin de düşündüğünüz gibi okuldaki hocalarım da bu puanla temelimin iyi kötü oluştuğunu söylemişti, hatta kimi benim adıma hem üzüldü hem de şaşırdı çünkü daha iyi birşeyler bekliyorlardı.Son zamanlar hocalara hep soru çözdürüyordum ve denemelerime faydasını görüyordum ama dediğim gibi hayal kırıklığıyla son bulması çok ağır geldi.İlk aylar o kadar üzüldüm ki herşeyimi kaybetmiş gibiydim.O sınav sonucunu gördüğümde gözlerim doluverdi...
    Ama artık daha iyiyim.Belki de o an psikolojisiyle(Bana üzülerek bakan gözlerle)olanları çok abarttım ama iyiyim.
    Bu arada toplam 120-130 netten bahsetmişsiniz haklı olarak.Ama ben fen bölümünü şimdiye kadar hiç çözmedim.Sınavda da yapamazsam hepsini full çekmem lazım 🙁 Açıkçası bu beni korkutuyor...
    Sİzce eksik konularım çokken fen de mi çalışmaya başlamalıyım?Biyoloji belki yaparım ama fizik - kimyam çok kötü.EA mezunuyum.Ve 9.sınıfta yeterince fen anlamamıştım.
    Saçma bir soru mu bilmiyorum ama kaba bir hesapla bakacak olursak yaklaşık Türkçe'den 35-38 net, Sosyalden 30-32 net, matematikten 30-32 net fenden de birkaç tane yapsam okul öncesi öğrt. veya zihin engelliler öğrt. gelir mi ?
    Son olarak YGS sınavında sadece 9.sınıf müfredatı mı çıkacak ? Çıkacak kOnuları biliyor musunuz? Ve felsefe-psikoloji sosyal bölümde yine çıkacak değil mi ?

  153. ferhat dedi ki:

    selam...hocam bilgileriniz için tşkler..benim bi sorum olcaktı.. ben 2009 mezunuyum..Felsefe Bölümünü kazandım .Fakat ben gitmeyeceğim..Okul başarı puanım 74 idi..GECEN sınava göre bu yıl tekrar girsm 37 puanım felan düşerdi..Peki yeni sisteme göre kaç puanım düşer..Tekrardan hazırlanabilir miyim?..kafam çok karışık.. telefonum **** bana bi çağrı atın oradan da konusabilirz..lütfen herkes farklı farklı şeyler söylüyo..biri 6 puanın kırılır diyor biri 36 puanın kırılır dio..

  154. Yakup Gövler dedi ki:

    @Umutt, ne yazık ki kaç netle, ne kadar puan alınacağına dair bir bilgi yok. Bu nedenle netlerle konuştuğumuz her şey varsayımlar üzerine. YGS'nin konu içeriği geçen yılki 120 soruluk birinci bölümle aynı. Yani 9. sınıf ve öncesi müfredatı kapsıyor. Felsefe vs. çıkacak.

  155. Yakup Gövler dedi ki:

    @ferhat, 2009'da bir yerlere yerleşen öğrencilerin AOBP puanları 0,15 yerine 0,075 puanla çarpılacak yani normale göre yarı yarıya azalacak. Kaba bir hesapla, 74 senin AOBP'nin 0,8 ile çarpılmış hali olsa gerek. Bu durumda senin AOBP'n muhtemelen 93 idi. 2010'da ise puanlar 50-100 aralığında değil de 100-500 arasında olacak, yani üst limit için 5 kat artacağını varsayabiliriz. Bu durumda 2010'da senin AOBP'n yaklaşık 93x5=465 olabilir.
    Eğer 2009'da yerleşmemiş olsaydın okulundan 465x0,15=69,75 puan gelecekti. Ama yerleştiğin için 465x0,075=34,88 puan gelecek. Aradaki yaklaşık 35 puanlık fark senin kaybın olacak. Bu rakamla birkaç puan artıp/azalabilir ama fark bu şekilde oluşacaktır.
    Hesap sanırım, gayet açık oldu.

  156. Umutt dedi ki:

    Peki konu açığım varken başkalarına fark atmak için fen bilgisi çözmem şart mı , en azından biyoloji çalşımaya başlamalı mıyım ? Eğer çalışmam gerekiyorsa onu sınava yakın bir zamana mı bırakayım ?

  157. Yakup Gövler dedi ki:

    @umutt, yaptığın her net sana puan olarak geri dönecektir. Bence sadece biyolojiye yönelmek yerine fizik ve kimyanın da kolay olan başlangıç konularına çalışarak herbirinden 4-5 net çıkarmayı denemelisin. Zihinsel engelliler öğretmenliği için matematik ve fenin etkisi fazla değil ama sonuçta Türkçe ve sosyali herkes yapacak ancak şans matematik ve fen de yapandan yana çıkacak. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışmalı ve sonucu beklemelisin.

  158. nurcan dedi ki:

    hocam mrb ben gecen sene mezun oldum we bu sene tekrardn hazırlanıorm.tm çıkışlıyım ama tm den yerleşmek zor istanbulda kalmak zorundaym we sözelden terch etmek istiorm.sözel puanları tm ye göre daha düşük gelio ama sözeldekilern yerlşme oranı nasıldır bilmiyorum.kontejyn oranı düşük diyolar .tm de kalmam mı yoksa sözele hazırlanmam mı daha iyi olur?sözelde de tarih veya edebiyat istiorm tarih bölümünün puanları da istanbul için gayet iyi ama bu sene nasıl olur puanları ortalama kaç net yapmam gerekir.lütfen yardımıcı olunnn...

  159. nurcan dedi ki:

    yani özetle sözelden mi tmden mi yerleşmek kolay ??1 de ygs de 160 soru çıkıor ama ben sadece türkçe mat ve sosyal çözüorm.yukarıda demişsnz 120 net iyi bir net die yani bnm full mü yapmam gerekli şimdi???

  160. Yakup Gövler dedi ki:

    @nurcan, memlekette sözelci sayısı çok fazla buna mukabil en az kontenjan sözelcileredir. Yerleşmenin kolay olmasına göre değil, neyi daha çok istediğine göre tercihlerini belirlemeli ve hazırlanmalısın.
    Puanların ne olacağı, kaç netin kaç puan getireceğine dair şu anda birşeyler söylemek memkün değil.

  161. gül dedi ki:

    iyi akşamlar hocam mesela biz fakülteye yerleştik kpss sınavına da girdik ve atamamız oldu fakat farklı şehire atamamızı okuduğumuz şehire verirler mi yoksa ikisinden birini tercih etmek zorunda mıyız?

  162. gül dedi ki:

    hocam hem ygs hem de lys sınavı puanlarıyla öğrenci alacak olan fakülteler ortak bir puan mı belirleyecekler yoksa iki sınavında farklı puanları mı olacak mesela okul öncesi öğret. için ygs den 330 ile öğrenci alınabilirken lys den 310 ile alınabilecek mi yoksa her ikisi de 330 mu olacak teşekürler

  163. Yakup Gövler dedi ki:

    @gül, KPSS'den yüksek puan alıp, okuduğun şehirde bir yere yerleşmeye çalışacaksın ya da ikisinden birini seçeceksin. Eğer KPSS sonucunda başka bir yerde bir memuriyet kazanırsan ve bir yıl sonra okuduğun yere tayin hakkın olacaksa (bunu araştırman lazım) okulunu bir yıl dondurup, tayin olursan okuluna devam edersin.
    Ancak eğer işinle okulun zaman yönünden çakışırsa birini seçmen gerekecek.
    Hem YGS hem de LYS ile öğrenci alan bölümler ortak bir puan belirlemeyecek. Diyelim ki iki öğrenciden birisi YGS'den 330 diğeri LYS'den 320 aldıysa ve ikisi de aynı yeri tercih ettiyse 330 alanın puanı daha yüksek olduğu için o yerleşecek. Kısaca bu yeri tercih edenlerin hangi sınav puanları yüksekse o değerlendirmeye alınacak. Senin örneğine göre konuşmak gerekirse her ikisi de 330 alan yerleşecek. Yani YGS'deki 330 ile LYS'deki 310 aynı değerde olmayacak.

  164. nurcan dedi ki:

    ben tarih çok istiorum ama diosunz yaa ''memlekette sözelci sayısı çok fazla buna mukabil en az kontenjan sözelcileredir''işte bundan korkuorm .ne yapmam gerektiğini hiç bilmiorum lütfen biraz daha bilgi werseniz tm ve sözel hakkında:S:S

  165. harbikız dedi ki:

    öss 2010 meslek liseliler için nasıl çocuk gelişimi için.

  166. Yakup Gövler dedi ki:

    @nurcan, yazının sonundaki diğer yazılarımı incele. Ben bilgisayar öğretmeniyim, sözel bölümle ilgili fazla bir bilgim yok.

  167. Yakup Gövler dedi ki:

    @harbikız, liseler ve önlisans mezunları için son memurluk yerleştirme klavuzunu inceleyerek kendiniz karar vermelisiniz. Lise KPSS için bir şey söyleyemeyeceğim.

  168. sevcan dedi ki:

    tm çıkışlıyım .okuldan 75 puan geliyor yani yeni sistemde 470.say 1 den anestezi istiyorum alandışı olduğundan dolayı kazanmam için tahmini kaç net yapmalıyım.tahmin lütfen..çok önemli

  169. Yakup Gövler dedi ki:

    @sevcan, tahminde bulunmak mümkün değil. Sınavdan alacağın puana 470x0,15=70 gibi bir puan eklenecek. Alan içi/dışı önemli değil.
    Netlere kafanı yorma, anastezi hangi tür puan ile öğrenci alacaksa, o türde önemli olan derslere çalışıp, mümkün olduğu kadar çok net yapmaya çalış, yeter.

  170. bordo mavi dedi ki:

    merhaba hocam ben duz lise tm cıkıslıyım 2 yıllık bı yer yazman ıcın sadece ılk sınava mı gırmek yeterli mi bıde hemsırelık ıstıyrum hangı testleri çözmem gereklı...

  171. Yakup Gövler dedi ki:

    @bordo mavi, lütfen yazıyı ve yazı sonundaki diğer yazıları okuyunuz.

  172. harbi kız dedi ki:

    2010 öss de cocukgelşimi mezunları okul öncesi aof bölüümen direk baraj gecmek şartıyla alınacagını duydum doğrumu????

  173. Yakup Gövler dedi ki:

    @harbi kız, öyle bir şey yok. AÖF okul öncesi öğretmenliğinin her yıl belirlenen bir kontenjanı var bu nedenle buraya ilgili bölüm öğrencileri yerleştirilmektedir. Herkesi almaları mümkün değil. Belki okul öncesi eğitimin zorunlu olması durumunda öğretmen açığını kapatmak amacıyla böyle bir şey yapabilirler ancak henüz bununla ilgili bir açıklama yapılmış değil.

  174. ömür dedi ki:

    selam hocam ben sözelciyim...
    kontenjan boşluklarına göre sizce hangi bölümüğ seçmeliyim??
    din kültürü öğretmenliği
    tarih öğretmenliği
    edebiyat öğretmenliği

  175. Yakup Gövler dedi ki:

    @ömür, hangisini istiyorsan onu seç.

  176. ömür dedi ki:

    hocam birde ben açık liseden öss düşünüyorum alt yapım 0
    bu yüzden korkuyorum ortalama derslerden ne kadar net yapmak gerekiyor?
    din kültürü,tarih,edebiyat öğretmenlikleri için..

  177. ömür dedi ki:

    NASIL YANİ HOCAM HER BÖLÜMDEDE KONTENJANLAR YETERİNCE BOŞMU??
    BİRDE ENGELLİLER ÖĞRETMENLİKLERİNİN PUANLARI DAHAMI YÜKSEK OLUYOR HOCAM??

  178. Yakup Gövler dedi ki:

    @ömür, desem ki 120 sorudan 110 net yapabilecek misin? Ya da 50 net yeterli desem 51. net için çalışmayacak mısın? Öğrencilerin bu net ve puan merakını anlayamıyorum. Henüz hiç uygulanmamış bir sınav var ortada, dolayısıyla kaç netle, kaç puan alınacağına dair bir bilginin olması mümkün değilken, neden bunlara takıyor öğrenciler.
    Sevgili Ömür, buradan kontenjan ve taban puanını öğrenmek istediğin bölümü arayıp, kendin inceleyebilirsin. Yazının sonundaki diğer yazıları inceleyerek sistem hakkında bilgi edinip, planlarını ona göre yapabilirsin.

  179. ömür dedi ki:

    teşekkürler hocam tabiki elimden geldiğince çalışacağım..
    ancak dediğim gibi 0 dan başlıyorum ve sınava 6 ay var o yüzden bir stres tedirginlik var elbet
    hakkımızda hayırlısı artık...

  180. GüLaY dedi ki:

    hocam merhaba ben düz lise mezunu sayısal ögrencisiyim ve hemşirelik istiyorum YGS ile LYS den hangisi daha yüksekse ona göre tercih yapabileceğimiz söyleniyo bu sadece meslek liseliler içinmi geçerli buna düz liselerde dahilmi yani biz sadece YGS ile de tercih yapabilcekmiyiz.

  181. mehtap dedi ki:

    öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim benim sorunum şu 2009 öss tercihlerinde tercihimi yanlış yaptım bir kod hatası oldu bu yüzden de vakıf üniversitesi geldi benimde oraya gidecek maddi durumum yok 4 yıllık bankacılık bölümü şimdi tekrar hazırlanıyorum 2010 daki sınava benim puanımı nasıl kırarlar nereden sistem farklı olduğu için bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

  182. burcu dedi ki:

    hocam yarın dersaneye baslıcam bi hafta gec olcak ama ben cok heycanlı ve stresliyim bu kadar zaman zarfında konuları nasıl yetiştirebilirm nisanda sınav cünkii lütfen yardım edin ne yapabilirim bi yol gösterirmisin motivasyona ihtiyacım varr:(

  183. Yakup Gövler dedi ki:

    @Gülay, herkes istediği sınava girip, istediği bölümü tercih edebilecek.

  184. Yakup Gövler dedi ki:

    @mehtap, yazıdaki "AOBP’ler hangi katsayılarla çarpılacak?" başlığı altındaki kısmı okuyun. AOBP puanınız 2010'da yarı yarıya azaltılarak eklenecek. Örneğin okul birincisi olsaydınız, bu yıl normalde okulunuzdan 75 puan alacaktınız, ama 2009'da yerleştiğiniz için 37,5 puan alacaksınız. Durumu kendinize göre uyarlayın.

  185. Yakup Gövler dedi ki:

    @burcu, yazının sonundaki Meslek Liseleri ve ÖSS -2 başlıklı yazımdaki tavsiyelelerimi incele.

  186. mehtap dedi ki:

    tamam okudum ve anladım kafamdaki soru şu şimdi acaba ben 2010 da girmesem mi bi sene beklememin bna ne gibi bi faydası olur ki

  187. Yakup Gövler dedi ki:

    @mehtap, bir sene beklemenin sana bir faydası yok, sınava girmenin de bir zararı yok. En azından sınava hazırlanma aşamasında, ders çalışacağından körelmezsin. Kaybedeceğin puanı giderebileceğini düşünüyorsan daha sıkı çalışarak bir şeyler yapabilirsin bence.

  188. cansu dedi ki:

    yerleşmek kolay olacak deniyo ama bence hiçte kolay değil olmadı da ben düz lise son sınıf öğrencisiyim EA bölümündeyim merak ettiğim konu artık bölümlerin bi önemi var mı hani herkes istediği bölümü okuyacak yaaa.. ben EA yım ama sözel bölümde tercih yapabilir miyim HOCAM CEVAP VERİRSENİZ ÇOOOOOOOOOOOOK MEMNUN OLURUM

  189. hüseyin dedi ki:

    zihinsel engelliler öğretmenliği için ygs4 ve lys den de test yapacak mıyım

  190. Ulaş dedi ki:

    merhabalar hocam ben 2008 yılı mezunuyum.2008 yılında trakya üniversitesini kazandım 2009 yılında aobp yarı yarıya düştü ama ben bir vakıf üniversitesine geçtim 2010 sınavında tekrar aobp kırılcak mı benim için ve soruların katsayılarında bir değişiklik söz konusu olucak mı iyi çalışmalar size..

  191. Yakup Gövler dedi ki:

    @cansu, diyorsun ki herkes istediği bölümü okuyacak. Bundan ne anlaman gerekiyor. Demek ki alanın ne olursa olsun istediğin bölümü tercih edebileceksin.

  192. Yakup Gövler dedi ki:

    @Ulaş, 2009'da da bir yerlere yerleştiğin için bu yıl da puanın kırılacak. AOBP puanının çarpılacağı katsayılar yarı yarıya inecek.

  193. Adnan dedi ki:

    Hocam bir sorum olacak.Ben 2009 da ÖSS ye girdim.Bir lisans programına yerleştim.Benim eski sisteme göre AOBP puanım 86 dır.2010 ÖSS de AOBP puanım kaç olacak?Sorumu cevaplarsanız sevinirim.Yeni sistem ile verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim.

  194. alican dedi ki:

    ben psikoloji okumak istiyorum psikoloji ea2 den alıyordu ama yeni sistemde ea2 yok ne çözmem gerekiyor bilginiz varmı?

  195. Yakup Gövler dedi ki:

    @Adnan, lütfen buradaki yazımı incele.

  196. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem-2 - Yakup Gövler - WordPress'e dair ne varsa - Eğitim Meslek Liseleri Meslek Lisesi ÖSS ÖSS 2010 dedi ki:

    [...] yoksa o zaman sorunuzu sorun. 2010 ÖSS ile ilgili sorulabilecek soruların bazıları için “Sorularla 2010 ÖSS Sistemi” başlıklı yazımı [...]

  197. Yakup Gövler dedi ki:

    @alican, yazının sonundaki, birinci yazıyı oku lütfen.

  198. gul dedi ki:

    HOCAM ben duz lıse tm bolumunden mezunum ayrıca anadolu unıversıtesı moda tasarımı bolumunu bıtırdım, lısansım elınde. fakat bu sene tekrar sınav gırmek ıstıyorum fakat sıstem hakkında kafm takılanlr var, okul oncesı ogretmenlıgı okumak ıstıyorum fakat bu bolumlerden mezun olan meslek lıselerıne kendı bolumlerının ogretmenlıklerını yazdıkları taktırde kendılerıne ayrıca ek puan verılecek mı ? ben duz lıse mezunu olarak meslek lıselerınle aramda ne derece fark olabılır? EA CIYIM ve kendıme guvenıyorum bu sınavda ılgınıze tesekkurler

  199. yasin dedi ki:

    hocam ben 4 yılık bır bolume 2009 ossde yerlestım.kayıt dondurmak istiyorum.dondurup 2010 da sınava gırırsem ne kadar puan kaybım olur?dpıloma naotum 72 dir.yenı sısteme gore ne kadar puan gelır bana???

  200. Yakup Gövler dedi ki:

    @gul, meslek liseliler kendi alanlarını tercih ettiklerinde 20-30 arasında ek puan alacaklar.

  201. Yakup Gövler dedi ki:

    @yasin, buradaki yazımı incele.

  202. MURAT dedi ki:

    merhaba, ben meslek lisesi dış ticaret bölümü öğrencisiyim. benim gitmek istediğim bölüm ulaştırma ve lojistik. bu bölümü gitmem için ygs sınavı yeterlimi yoksa lys sınavınada girecekmiyim. şimdiden teşekkürler.

  203. Yakup Gövler dedi ki:

    @MURAT, başvuru klavuzu yayınlandığında sorularına cevap bulabilirsin ya da buradaki klavuzda 2009'da meslek liselilerin alanlarının hangileri olduğunu bulabilirsin.
    Ulaştırma ve Lojistik TM-1 ya da YGS-6 ile öğrenci alacak. YGS ile de tercih edebilirsin.

  204. YEŞİM dedi ki:

    hocam merhabalar ben adana çukurova ünüversitesi yerel yönetimler bölümünde okuyorum öğrenci affından faydalandım 2010 öss de ek puanım düşer mi acaba bu yıl össye girdim ama yerleşemedim öğrenci affından gittim adanaya hayatımda hiçbişeyi okul öncesi öğretmenlği kadar istemedim hocam bu yıl küsüratla yerleşememek hayatımın en kötü sürpriziydi ben size daha öncede yazmıştım matematik çalışıyorum harıl harıl açoköğretim ea oldu çünkü mat çok önemli değil mi hocam bu bölümü ne kadar istediğimi anlatmakla bitiremem teşekkür ederim..

  205. Yakup Gövler dedi ki:

    @YEŞİM, 2009'da yerleşmediğiniz için puanınız kırılmayacak.

  206. burcu dedi ki:

    hemsire olmak için hangi sınava gircem... simdiden tesekürler