Bu yıl MEB tarafından düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nın iller kapsamındaki ayağı tamamlandı. İllerde birinci seçilen projeler ilin bağlı bulunduğu bölge illere gidecek ve orada yeniden değerlendirilecek. İlimizde de (Niğde) elemeler dün yapıldı.
Yarışmaya okul olarak 6 proje ile katıldık. Biri ortak olmak üzere üç projenin danışmanlığını yaptım, toplam 17 öğrencinin yarışmaya katılımını sağladık.
Projelerimiz
- e-Belge: Devlet kurumlarında, muhasebe vb. yerlerde kullanılan belgelerin sunulduğu bir web sitesinin tasarımı. (Hizmette Verimlilik Alanı)
- Şeker Pancarı Tatlısı: Şeker pancarının farklı şekillerde de değerlendirilerek ekonomik değerini artırmak. (Hizmette Verimlilik Alanı)
- Sanal Köprü: Okulların kardeş okul bulmalarında aracı olacak bir web sitesinin tasarımı, gönül köprüsü projesine destek amaçlı. (Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Verimlilik)
- Taze Kan Bankası: Gönüllü kan bağışçılarının kayıtlarının tutulacağı, aynı zamanda hastanelerin kendi gönüllülerini kaydedebileceği özel bir bölümü olan web sitesinin tasarımı. (Sağlık Hizmetlerinde Verimlilik, Grubunda 2. oldu)
- Portatif Sedye: Kolayca taşınabilen ve katlanabilen bir sedyenin yapılması, normalde 50 cm olan açıldığında 200 cm uzunluğa erişen portatif sedye yapımı. (Sağlık Hizmetlerinde Verimlilik, Grubunda 3. oldu)
- Konuşturan T-shirt: Üzerinde çeşitli şekillerin bulunduğu, konuşma engellilerin ya da yabancı bir ülkede bulunanların, ihtiyaçlarını şekilleri göstererek anlatabilmelerini sağlayacak bir t-shirt tasarımı. (Tasarımda Verimlilik, Grubunda 3. oldu)
Sağlıkla ilgili projelerin ve e-belge isimli projenin danışmanı bendim. Neden sağlık alanında proje düzenledik, daha doğrusu Bilişim Teknolojileri alanında neden sadece bir proje düzenledik? Geçen yıl yarışmada 10 ayrı kategori vardı ve neredeyse her okul kendi alanlarında yarıştı. Bu yıl ise kategori sayısı 5'e düşürüldü dolayısıyla da farklı alanlar aynı kategoride yarışmak zorunda kaldı. Örneğin; BT alanı, elektronik vs. gibi alanlar aynı kategoride, çocuk gelişimi, yiyecek-içecek hizmetleri, muhasebe, büro yönetimi vs. gibi birbiriyle sadece hizmet sektörü bağlamında ilgili olan alanlar ise Hizmette verimlilik adında bir kategoride yarıştılar. BT ve elektronik gibi alanlar bir arada olunca, bizim hazırlayacağımız web sitesi tarzındaki projelerin elektronik, mekanik projeler karşısında pek bir şansı olmayacaktı. Sonuçta sanal ortamdaki bir projeyle, elektronik bir sistemi geçmek biraz zor olacaktı.
Bunun üzerine taktik geliştirip, her alanda özellikle fazla proje sunulmayacağını düşündüğümüz alanlarda proje çıkarıp, şansımızı artırmayı düşündük ve kısmen de olsa başardık. 6 projenin 3'ünü dereceye soktuk. Bu arada BT alanının da bulunduğu Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Verimlilik kategorisinde 15 proje yarışırken diğerlerinde daha az proje yarıştı. Böylece uyguladığımız taktik tutmuş oldu.
Yarışma Günü
Yarışma dün saat 10:20 gibi başladı ve akşam 17:30'da sona erdi. Yarışmaya ilde 33 proje katıldı. Kategori sırasına göre değerlendirme yapıldı. Projeler genel olarak iyiydi, öğrenci ve öğretmenleri çok fazla emek harcamışlardı. Hemen hemen her projeyi dikkatlice inceledim, projeler hakkında görüşlerimi sundum. Birçok projeden de gelecek yıl için fikirler edindim. Projelerin bir kısmı gerçek hayatta uygulanabilir ve gerçekten de işe yarayabilir projelerdi.
Benim dünkü yarışmadaki favorim ise Arksız Anahtar isimli projeydi. Biliyorsunuz, lambaları yakmak için kullandığımız anahtarlara bastığımızda ışık çıkar, kıvılcım oluşur, buna ark denir. Bunun özellikle gaz kaçaklarında yangına neden olduğunu biliyorsunuz. İşte bu projede, anahtarda triyakın esas olduğu küçük bir devre ile bu ark ortadan kaldırılmış ayrıca normal anahtar kapalı dahi olsa üzerinden az da olsa akım geçirir, (6 mA - projede böyle ölçtük) arksız anahtar projesinde ise bu akım 0,2 mA gibi küçük bir değere düşmüştür. Açıkçası benim çok hoşuma giden bu yaratıcı projeyi hazırlayan öğrenci ve öğretmenlerini tebrik ediyorum, ikinci olmuş olsalar da benim gönlümde birinci onlardı.
Sonuçta iyi kötü bir yarışma daha geçmiş oldu. Altı projeden üçünün dereceye girmesi bile benim için yeterliydi. Hakkımız olmayarak birinci olacağımıza ikincilik ve üçüncülük daha iyi. Umarım ileride düzenlenecek olan METEF fuarında dereceye giren bütün proje sahiplerine küçük de olsa birer hediye verirler, en azından teşekkür ederler.
Buradan projeleriyle okulumuzu temsil eden öğrencilerime ve öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyor, gelecek yıllarda daha iyi işler çıkarabileceğimize inanıyorum.
Yarışma ile ilgili tecrübelerimi anlattığım yazıma buradan ulaşabilir, örnek rapor ve sunu dosyalarını indirebilirsiniz.
Yazının eleştiri içeren kısmı ve eleştiri içeren yorumlar amirlerimin isteği üzerine silinmiştir. Ziyaretçilerimden ve öğrencilerimden özür dilerim.
Bu yazının kısa bağlantısı http://www.yakupgovler.com/?p=751.
Yazılarımı RSS aboneliği ile takip edebilir, yeni yazılarıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için ise RSS adresimi kullanabilirsiniz.
Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 11:28
Bu sene gerçekten çok büyük bir
saçmalık(sansürlenmiştir) oldu. Geçen sene kategoriler Bilgisayar, Muhasebe Fİnansman, Elektronik gibi belirlenirken bu senesaçmaladılar(sansürlenmiştir). Geçen sene Muhasebe Finansman alanında İstanbul Avrupa Yakasında derece yapmıştı bizim projemiz. Fakat bu sene işimiz çok zorlaştı. Örneğin Yiyecek kategorisi ile bir tutuluyoruz. Bir muhasebe programı ile yiyeceği karşılaştırmak çok saçma olur. Neden böyle yaptılar gerçekten çok kötü oldu herkes için.Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 13:06
Yorumun bu kısımları ERİŞİME kapatılmıştır.
Bu yarışma özellikle Ticaret meslek liseleri için dezavantaj oluşturuyor, biz bunu hemen her kategoride proje sunarak aşmaya çalıştık. Yorumun bu kısmı ERİŞİME kapatılmıştır. Ancak şuna sevindim, artık bütün okullar bizden çekinecekler. Kendi alanlarında sadece kendilerinin proje yapabileceklerini düşünüyorlardı ama yarışma günü hepsini şok ettik. Artık karşımızda Niğde Ticaret Meslek Lisesi var, projemizi sağlam tutalım diyecekler.
İlde en çok projeyi hazırlayan bizdik ve seneye sırf gıcıklık olsun diye yapabilirsek onlarca uyuz proje ile katılmayı düşünüyorum 🙂
Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 12:45
[...] proje tabanlı beceri yarışması geçen ay içerisinde yapılan duyuru ile başlamıştı (PTBY 2009 il elemeleri). Her okul en az bir proje ile yarışmaya katılmak zorunda, geçen yıl ben ve okulum ilk defa [...]
Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 18:16
Projeye katılan bir İletişim Lisesine destek verdim. Onu anlatabilirim ama sonucundan hala haberim yok; merak ediyorum.
"CD Gazeteciliği" - Uygulama alanı görme engelliler. Bu kardeşlerimize birilerinin gazete okuyamayacağını düşünerek,bedensel engellerinin bilgi edinme konusundakiolumsuzluklarını ortadan kaldıracak bir proje düşünmüşler. Ben de bilgim dahilinde yönlendirdim çocukları.
Gazete okuması mümkün olmayan bireyler için dağıtım firmalarının mp3 formatında başlık, sayfa,...vs bilgilerle okunmuş içeriğini flash player içeriğine yükleyerek otomatik açılan bir CD yaratmayı düşünmüşler. Açıkçası şu sıralar Flash Kursu verdiğim Halkla İlişkiler öğrencilerden bu projeyi beklerdim ama başka bir alandan geldi proje önerisi. Çalışma açıldıktan sonra klavye kontrolleri ile başlatma,durdurma,sonraki sayfa,...gibi işlemleri yapabiliyorsunuz. Ve gazetenin sadece gazete bayi gibi bir ortam dışında size gönderimi de mümkün oluyor hızlı bir bağlantıyla. Açıkçası pahalı olmayan bu çalışmanın engelliler için düşünülmüş olması beni çok sevindirdi. Zor bir proje değil. Karşısına oturan adamın adını söyleyemez, önünden birisi geçtiğinde fotosel kullanıp 895. kişisiniz diyemez belki ama Yakup beyin yine bu sitedeki Diyarbakır kaldırımları konulu yazısı aklıma geldi ve projenin neden çalışma alanı olarak belirlendiğini daha iyi anladım.
Yalnız 1 hafta kala benden fikir istenmemiş olsaydı eminim daha güzel yönlendirebilirdim insanları.
Bu başlığa yazan arkadaşlar, okullarında okuyan öğrenciler,.. Uğraştığınız alanlara gıpta ile bakıyorum. İlköğretimde maalesef bu tür şeyler pek olmuyor. Proje tabanlı bilgi yarışması var ama gün içinde gelen yazıların büyük bir çoğunluğu şunu kutlama haftası, bunu anma haftası,...Köreliyoruz kendi kendimize meşgale çıkarmazsak.
Bahsettiğiniz çalışmalarda emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.
Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 22:24
Yorumunuz amirlerimin görüşlerine uymadığından dolayı ERİŞİME kapatılmıştır, kendi adıma özür dilerim.
Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 21:53
Geçmiş olsun diyorum.
Son helikopter kazası ve ardından yaşanan arama-kurtarma trajedisi de gösterdi ki; Türkiye ne gelişen ne de gelişmekte olan bir ülke. Sadece ve sadece geri kalmış bir ülke. Tüm işlerimiz de böyle ne yazık ki. Bilgiden, bilimsellikte uzak yaklaşımlar. Günü kurtarma telaşı. Alevere-dalevere, ahbap-çavuş ilişkisi vb.
Yakup Öğretmenim sıkmayın canınızı, o kişiler buna değecek olsa anlarım da. İnanın çok alt seviyedeler. Gün geçtikce de bu sevyesizlikleri derinleşiyor.
Tarih: 28 Mart 2009 Saat: 23:47
Öncelikle böyle yarışmalarda dereceden ziyade orada bulunmak çok önemliydi Ben de katıldım Yakup hocamın sayesinde proje sonuçlarığına baktığımda Niğdetml nin bir çok projesini gördüm bunu emin olun kendim yapmışım gibi sevindim ben bu lise hayatımdan şunu anladım ki yakup hocamızın hakkını ne yaparsak yapalım hiç bir zaman ödeyemeceğimiz.Niğde Tml olarak geçmişine baktığımız zaman hiç bir başarısı yok bu tür yarışmalarda ama yakup hocamız geldiğinden beri Çok sayıda yarışmalara katılmış ve güzel sonuçlarla ayrılmıştır.TEŞEKÜRLER YAKUP GÖVLER.
Tarih: 31 Mart 2009 Saat: 21:21
Hocam öncelikle bu kadar samimi bir yazı bulmak çok hoşuma gitti,teşekkür ederim...Bizde hala gözü yaşlı olan öğrencilerimle mersinde katıldık bu yarışmayA(ama bir daha katılmam sanırım,insanların heveslerini böyle kırıyorlar...)26 sında sunumu yapacağımız okula gittik bize sıra numararsına göre saat 13 00-14 00 gibi bir zaman vermişler,bahsedilen saatten bir saat önce gittik ama gittiğimizde değerlendirmeye yeni başladıklarına bizede sırada 17 proje olduğunu söylediler.araya banka kuyruğunda yapılan kaynak sıralar gibi 5 proje daha alındıHer neyse saat 16 00 gibi bize sıra geldfiğinde sunumun salonda değil kütüphanede yapılacağını oraya taşımamız gerektiğini aynı imkanların oradada olduğunu söylediler.15 dakika aradan sonra söylenen yere gittik daha hiç bir şey hazır değildi ve ortam çok soğuktu,öğrencilerimin motivasyonu düştü tabiki..Buna rağmen izlediğim kadarıyla bir çok proje sunumunda çok daha iyi bir sunum yaptılar.(en azından hazırlanan slaytan veya ellerindeki kağıttan okumadılar ve göz temesı kurarak tanen tene anlattılar.(ee daha ne olsun:_)))) Yorumunuzun bu kısmı amirlerimin isteği üzerine ERİŞİME kapatılmıştır, kendi adıma özür dilerim. Ayrıca değerlendirme kriterlerini ve verilen puanları gönderecekler mi bir bilgi verirseniz çok sevinirim. BOL PROJELİ VE BAŞARILI GÜNLER..
Tarih: 31 Mart 2009 Saat: 21:34
@Serpil Hanım, organizasyonu yapan okullar ne yazık ki bu işi -Yorumumun bu kısmı amirlerimin görüşlerine uymadığından ERİŞİME kapalıdır, kendi adıma kendimden özür diliyorum- aslında yarışmayı öğretmen ve öğrenciler dışında umursayan olduğunu pek düşünmüyorum. Yaşadıklarınız, yaşadıklarımız hevesimizi kırıyor halbuki gerçekten yaratıcı projeler ortaya konuluyor ancak bunları değerlendirecek kişilere ulaşılamıyor.
Yarışma ile ilgili değerlendirme tutanaklarına belki okul müdürünüzü aracı koyarak bağlı bulunduğunuz MEM'den istetebilirsiniz. Bilgi edinmeyi kullanın diyeceğim ama başınıza
ekşirler(sansürlendi) diye korkuyorum.Gelecek yıl eğer yapabilirsem, öğrencileri organize edip, gıcıklığına mümkün olduğunca uyduruk proje yapmalarını sağlayacağım bakalım ne olacak.
Öğrencilerinizi ödüllendirmeyi unutmayın.
Tarih: 02 Nisan 2009 Saat: 21:40
bu sene ki yapılan projeler gercekten -Yorumunuzun bu kısmı amirlerimin görüşlerine uymadığından dolayı ERİŞİME kapatılmıştır, kendi adıma özür dilerim- olan her zaman ki gibi kazanmış ama yinede YAKUP hocamızın ve katılan arkadaslarımızın ellerine ve yüreklerine sağlık tesekkürler=)
Tarih: 05 Nisan 2009 Saat: 01:55
Bu sene ilk defa katıldık ve ilde birinci olduk nasıl olduysak hala şaşkınım.
Yarışma kategorileri gerçekten sorunlu. Alakasız disiplinler aynı kategoride yarıştılar. Bilişim teknolojilerini adam yerine koyupta bir bilgisayar uzmanı koymadılar. Jüride elektrik, makina ve sağlık alanlarından akademikleri gördük.
Ödül töreninden sonra yarışmadan sorumlu teknik idarecimiz, sizin proje neydi bilmiyorum ama tebrik ederim sizi gibi bir laf etti. Ben de size bilahere anlatırım dedim, tebessüm ederek. Neyse okulumuzda da gereken ilgiyi pek görmedik, kendimi geçtim, çocuklar bu durumdan oldukça rahatsız oldular.
Sunum yaparken projeksiyon ve ses çalışmadı, 5 metre ötedeki juriye 15'' monitörden sunum yaparken çocuklar gitti canım proje dedim içimden. Neyseki korkulan olmadı, juri espiriyi anlamış.
Ödül töreninin sonrasında bölgeye de hazırlık olması açısından bir yemekle kutladık sonucumuzu. Bakalım bölgede ne olacak.