Bazı kişiler eğlenmek, bazı kişiler bir şeyleri paylaşmak ve bazıları da işleri amacıyla PowerPoint'de sunu hazırlarlar. Bu kişilerin birçoğu da etkili sunu hazırlarken bir yerde takılırlar; sunuyu gerçekten etkileyici hale getiren ses ekleme konusunda. Ya ses eklerler, ilk slayttan sonra durur; ya ses ekledikten sonra başka bilgisayarda çalmaz; mp3 dosyasını dosyaya katıştıramadıklarında neyi nasıl yapacaklarını bilemezler. Halbuki bunları yapmak çok kolay.
Ses ekleme işleminde genelde kullanıcılar, bir müzik dosyasının bütün sunu boyunca çalmasını, müzik bittiğinde tekrar başa dönmesini isterler. Eklemek istedikleri müzik dosyaları da genelde mp3 formatındadır. Ancak PP ne yazık ki mp3 türü dosyaları (aslında sadece .wav dosya tipindeki ham ses dosyalarını ekleyebiliyor) sununuzun içerisine gömmenize izin vermiyor. Bu nedenle de eğer kullanıcı gerekli işlemleri yapmamışsa başka bir bilgisayarda sunuyu açtığında (genelde kullanıcı mp3 dosyayı taşımaz) mp3 dosyasını bilgisayarda bulamadığı için ses çalmayacaktır.
Mp3 müzik dosyasını eğer sununuzda kullanmak istiyorsanız (ki benim tercihim bu yöndedir) öncelikle sununuzu bir yere kaydedin ve ardından sunuya eklemek istediğiniz mp3 dosyasını sununuzu kaydettiğiniz klasöre kopyalayın/taşıyın. Sununuzun bulunduğu klasörde mp3 dosyanızı aşağıdaki gibi görmelisiniz.
Artık mp3 dosyamızı sunumuza ekleyebiliriz. PP içerisinde Ekle/Film ve Sesler/Dosyadan Ses yolunu izleyerek, ekleyeceğimiz müzik dosyasını seçeceğimiz ekrana ulaşıyoruz. Sunumuzla aynı klasörde bulunan mp3 dosyamızı seçerek Tamam düğmesine tıkladığınızda karşınıza Sesin slayt başladığında otomatik olarak mı yoksa tıklandığında mı çalmaya başlayacağını belirleyeceğiniz bir uyarı mesajı gelecek. Otomatik Olarak düğmesine tıklayarak sesin sunu başladığında otomatik olarak çalmaya başlamasını sağlayabilirsiniz.
Bu işlemi yapıp, gösteriyi başlattığınızda ilk slayttan sonra sesin kesildiğini göreceksiniz. Öyleyse yapmamız gereken bir ayarlar var. Sesi eklediğinizde sununuzun üzerinde bir hoparlör simgesi oluşacak. Bu simgeyi kullanarak ses ile ilgili ayarları yapabiliyoruz. Şimdi bu simgenin üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayıp, Özel Animasyon seçeneğini seçin. Pencerenin sağ tarafındaki Görev Bölmesi'nde Özel Animasyon ekleme ve ayarlarını yapabildiğimiz bölme açılacak. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gördüğünüz gibi ses dosyanızın isminin bulunduğu efekt isminin üzerine sağ tıklayarak açacağınız kısayol menüsünden Efekt Seçenekleri'ni seçin.
Karşınıza aşağıdaki seçenekler penceresi gelecek. Bütün ayarları bu pencere üzerindeki sekmelerden yapacağınız.
Efekt sekmesinde 1 numarayla gösterdiğim seçenekleri kullanarak sesin başlama ayarlarını yapabilirsiniz. 2 numaralı bölümde ise sesin ne zaman sona ereceğini ayarlayabiliyoruz. Varsayılan olarak Tıklatınca seçeneği seçilidir. Biz … Slayt Sonra seçeneği seçip, buraya sesin kaç slayt sonra durmasını istiyorsanız bunu ilgili kutuya yazıyorsunuz. Benim sunumda 5 slayt vardı, ben bu kutuya 6 yazdım böylece hiçbir zaman 6 slayt geçmeyeceği için ses sunu sonuna kadar durmayacaktır. Ayarlara devam edelim.
Yukarıdaki resimdeki Başlat ayarı ile sesin önceki eylemden sonra başlamasını, Gecikme ayarı ile sesin önceki eylemden kaç saniye sonra başlayacağını, Yinele bölümünden ise sesin sunu boyunca kaç kez yineleneceğini belirleyebilirsiniz. Eğer sununuz sesten kısa sürecekse yineleme ayarını yapmanıza gerek yok ancak sununuz daha uzunsa sesinizin bittiğinde yeniden başlaması iyi olacaktır. Bunun için Yinele bölümünden Slaydın Sonuna Kadar seçeneğini seçmeniz yeterli.
Bu kadar ayarı yaptıktan sonra sunuyu başlattığınızda sununun ortasında hoparlör simgesini göreceksiniz. Oldukça can sıkıcı bu durumu düzeltmek için biraz önceki penceredeki Ses Ayarları sekmesini kullanıyoruz. Bu sekmeye geçtiğinizde, sesin düzeyini belirleyebildiğiniz gibi Slayt gösterisi boyunca ses simgesini gizle seçeneğini seçerek Tamam düğmesine tıkladığınızda ses olarak mp3 ekleme işlemini tamamlamış olursunuz.
Artık sununuzla, mp3 dosyanızı aynı klasörde tuttuğunuz müddetçe bütün bilgisayarlarda, sununuzun sonuna kadar müzik çalacaktır. Eğer sunuyu dostlarınıza e-posta ile göndermeyi düşünüyorsanız, sunu + mp3 dosyalarını sıkıştırıp, tek bir dosya halinde göndermeniz daha uygun olacaktır. Şunu unutmayın 1 dakikalık bir mp3 dosyası bilgisayarda yaklaşık 1 MB'lik yer işgal edecektir. Bu nedenle mümkün olduğunca kısa ve sözsüz mp3 dosyaları bulmanız ya da elinizdeki uzun mp3 dosyalarını nakarat bölümlerinden kesip, küçültmeniz sununuzu paylaştırırken size yardımcı olacaktır.
Bu yazının kısa bağlantısı http://www.yakupgovler.com/?p=75.
Yazılarımı RSS aboneliği ile takip edebilir, yeni yazılarıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için ise RSS adresimi kullanabilirsiniz.
Tarih: 04 Ekim 2007 Saat: 11:36
mrh hocam ben saffet nasılsınız ben aradığım aklıma takılanı buldum tam benim istediğimdi çook tşk ederim çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Tarih: 28 Kasım 2007 Saat: 20:45
öğretmenim ben mehtap gerçekten çokk i anlatömışsınız elleriniz dert görmesin inşallh bizde anlarız 😆
Tarih: 28 Kasım 2007 Saat: 22:02
ellerinize sağlık
Tarih: 05 Aralık 2007 Saat: 19:38
Hocam anlatımınız için teşekkürler. Tarif ettiğiniz biçimde eklenen sesli sunuları mail ile gönderdiğimde sunu sesli çalışmıyor. MP3 ü WAV a dönüştürüp, sunu içinde ses ekle yaptığımda pps nin boyutu 30-40 MB arasında değişiyor bu kez mail atamıyorum. Sıkştırma programları da 10 MB ın altına düşürmüyor. Sesli sunularımı mail atabilmem için ne yapmalıyım?
Tarih: 05 Aralık 2007 Saat: 20:35
Oğuz bey,
Bu yazımda mp3 olarak sunuya eklediğimizde ve başka yere gönderdiğimizde problem olmadan çalması için ne yapılması gerektiğini anlattım. Eğer burada anlattığım gibi yaparsanız, mp3 olarak eklediğiniz sesli sunularda sorun yaşamayacaksınızdır.
Ayrıca http://www.yakupgovler.com/?p=79 bu adresteki yazımda sunuya ses gömme nasıl yapılır, dosya boyutunun artmaması için ne yapılması gerektiğini anlattım. İncelerseniz, ikinci sorununuza cevap bulabilirsiniz.
Tarih: 19 Ocak 2008 Saat: 21:30
sağlun sayenizde uzaktaki arkadaşıma çookk güzel bir slat hazırladım.mp3 eklememe yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim...
Tarih: 18 Ağustos 2008 Saat: 05:38
Gerçekten yararlı oldu teşekkür ederim.
Tarih: 14 Kasım 2008 Saat: 16:01
Sayın Üsdadım çok teşekkür ederim çok güzel bir anlatım olmuş. gerçekten çok yardımcı oldunuz. başarılarınızın devamını dilerim. Allah' a emanet olun.
Tarih: 28 Kasım 2008 Saat: 10:09
Hocam, ben sunuya ses ekledim,(wav dosyası şeklinde) ama sunu devasa bir boyuta ulaştı,gönderemiyorum. Sizin anlatığınız şekilde sesi nakarat kısmında kesmeyi de bilmediğim için hiçbirşey yapamadım .Yukarıdaki yorumunuzda anlatttım dyorsunuz ancak link açılmıyor.Şimdiden teşekkürler
Tarih: 28 Kasım 2008 Saat: 12:21
Yukarıdaki bağlantıyı düzenledim, ancak o yazımda wav dosyasını kırpmayı anlatmıyorum. Kırpma işlemi için buradaki ücretsiz programı kullanabilirsin. Bir mp3 dosyasını doğrudan wav formatına çevirirseniz her bir dakika için 10 MB'lik dosya oluşacaktır. Yapmanız gereken bu program ile dosyanın nakarat kısmını almak, onu da kaydederken kalitesini düşürmektir. (22 Khz vs. yapmak)
Tarih: 12 Şubat 2009 Saat: 17:58
Mikrocoft office yardımından bile yararlanamadım.Burada çok güzel anlatmışsınız.Ellerinize sağlık.
Tarih: 10 Mayıs 2009 Saat: 11:41
ses dosyas1n1 slayt1n içine kyam1yormuyuz
Tarih: 10 Haziran 2009 Saat: 14:19
[...] ile ilgili önceki yazımda sunumuza bir mp3 dosyasını eklemeyi ve yapılması gerekli ayarları anlatmıştım. Bu yazımda [...]