16 Eylül 2009

Meslek Liselerinin Dersleri ve Saatleri Değişti

Eğitim Yorum Ekle

ÖSS sistemi değiştikten sonra, meslek liselerinin müfredatında değişikliğe gidilmesi gündeme gelmişti. Meslek liselerindeki kültür derslerinin azlığı öğrencilerin her zaman şikayet ettiği bir konuydu. Bakanlık bununla ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Talim Terbiye Kurulu aldığı bir kararla tüm ortaöğretimdeki ders saatlerinde değişiklik yaptı. Her ne kadar anadolu ve normal liselerde de değişiklik yapılmış olsa da en büyük değişiklik meslek liselerinde yapıldı.
Kurulun aldığı Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri ve Açıklamaları için tıklayınız. Çizelgelerden kendi okul türünüzü bularak inceleyebilirsiniz. Yapılan değişiklikleri genel olarak anlatmak gerekirse; 9. sınıflardaki Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersi ve diğer seçmeli dersler kaldırıldı. Bunların yerine 2 saat Geomerti dersi eklendi ve haftalık ders saati 30'a indirildi. Üst sınıflarda ise normal meslek liselerinde haftalık ders saati 35'den 40'a Anadolu türü meslek liselerinde ise 40'dan 45'e çıktı. Yani Ticaret meslek liselerinde 35 olan ders saati 40 oldu, Anadolu ticaretlerdeki 40 saat ise 45 oldu. Yapılan artırımlar seçmeli ders olarak idarenin tasarrufunda olarak seçilebilecek ki bu da genelde kültür dersleri şeklinde olacaktır. Ayrıca üst sınıflarda Beden/Resim/Müzik derslerinden birisi haftada 1 saat olarak yer alacak.
Yayınlanan çizelgede alan dersleri için ayrılan ders saatleri düşürülmüş durumda ancak okul idareleri isterseler seçmeli ders olarak alan derslerini seçebilirler ki mevcut düzeni korumak adına bu yapılmalıdır.
Zaman içerisinde ilgili genel müdürlükler konuya açıklık getirecek düzenlemeler getireceklerdir. Yapılan değişiklik her ne kadar öğrenciler için yerinde olmuş olsa da yine hazırlıksız olarak yapıldığından, okullar çok zor duruma düşeceklerdir. Örneğin okulumda ikili öğretim uygulanacak. Hem anadolu ticaret hem de ticaret meslek olduğundan günde en az 17 saat ders yapılması gerekecek ki bu da sabah 7'de derslerin başlayıp, akşam 7'ye kadar sürmesi demek oluyor. Üstüne üstlük, okulların açılmasına bu kadar kısa bir zaman kala yapılması okulları çok zor duruma düşürmüş oldu.
Ne diyelim, büyüklerimiz her şeyi bizden iyi düşünür. Onlar yapmışsa doğrudur. Biz kulların ise mücizeler yaratarak emirleri yerine getirmekten başka çaresi yok.


Bu yazının kısa bağlantısı http://www.yakupgovler.com/?p=1076.

Yazılarımı RSS aboneliği ile takip edebilir, yeni yazılarıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için ise RSS adresimi kullanabilirsiniz.


“Meslek Liselerinin Dersleri ve Saatleri Değişti” yazısı için 12 Yorum

Bu yazıya yapılan yorumları dilerseniz, ( RSS 2.0 ) beslemesini kullanarak takibe alabilirsiniz.

  1. gonca dedi ki:

    Çok iyi olmuş bence.

  2. fuat dedi ki:

    hocam merhaba.
    alan derslerinden birinin belirli modüllerini seçip düşük saatli bir seçmeli ders olarak koyabilirmiyiz?
    örneğin 10 modülü olan veri tabanı dersini 4 saatlik seçmeli ders olarak seçebilirmiyiz. 10 modül için az süre yetersiz kalıyor. zümre kararıyla modül sayısını azaltmak gibi şansımız varmı...
    şimdiden teşekkürler.

  3. levent dedi ki:

    Hiç iyi olmamış.Okullar yeni açılıyor ve herkesin kafasını karıştırıyolar.Kültürrel dersleri ekliyolar peki öğrenciler bütün gün dersmi görücek saçma bi uygulama mesleki dersleri kaldırıp koysalar neyse bi kaç tane seçmeli dersi kaldırıp bu iş olmaz.Zaten Türkiye'de eğitim başlı başına saçmalık bide böyle kafa karıştırıyolar.Pek bi şey değişeceğini sanmıyorum

  4. mehmet dedi ki:

    12.sınıf bilişim öğrencisiyim yapılanlar biraz geç ama öğretmenler için zor bir durum.Ne diyelim hayırlısı 🙂

  5. ahmet dedi ki:

    nesi iyi olmus bu şekilde egitimmi desteklenir okula gitmek istemeyenler şimdi hiç istemeyecek ögrencilere okul sevdirilmeli tam AMELE işi polmaya başladı bu iş!

  6. sezgin dedi ki:

    böyle iş mi olur ya tozunu topragini mktım dunyasinda hiç mi mutlu olamicaz ya ztn sabah saat 7 den aksam 4.5 5 e kadar ders gördügümüz ytmedi gibi üstüne üsteliq 2 saat daha ders görücez .amaclari bnce egitimden sogutmak insanlari herşey kötüye gidiyor ilerde sabah 7 den gece 12 ye kadar yapilir cumartesi pazarda okul olsun istiyoruz .

  7. gökhan dedi ki:

    hocam meraba ben ANKARA MAMAK İMAMHATİP lisesinde okuyorum son sınıfa gidiyorum tamam güzel olmuş uygulamanız ama bizim okulda günlük ders saati 9a çıkmış bilmem diğer okullarda aynımı insann beyni dayanmaz hocam yani biz 8saatten şikayetciydik 9a çıktı bide dersane var bizde insanız yani ben şu anda öğrenciyim ve eminimki bu sene devamsızlıktan herkes kalır çünkü dayanamaz herkes kaçar bu öğrencilerin bi çoğunda böyledir tamam değişiklik olabilir ama diğer derslerden alınır da olur yani bu yazdıklarımın karşılıksız kalmayacağına inanıyorum bana bi cevap verin rica ediyorum şimdiden tşk ediyorum

  8. Yakup Gövler dedi ki:

    @gökhan, imam hatiplerin müfredatı nasıldır bilmiyorum. Bu nedenle bu okulların durumuna dair yorum yapamayacağım. Meslek liselerinin geneli için konuşacak olursak, haftada 45 saatlik ders yükü anadolu teknik liselerinde zaten önceden beridir vardı, bu okullarda meslek ders saatleri daha az buna mukabil kültür dersleri neredeyse düz liseyle aynıydı. Bu sistem şimdi anadolu meslek türü bütün okullara getirilmeye çalışılıyor.
    Okulumda öğrenciler üniversite sınavıyla ilgili olarak hep, görmedikleri derslerden sınava gireceklerini, kültür derslerinin az olmasını şikayet konusu yapıp, duruyorlardı ve üniversite sınavındaki başarısızlıklarını buna bağlıyorlardı. MEB işte bu bahaneyi ortadan kaldıracak bir sistem getirdi. Öğrencilerin zorlanacağı doğrudur ancak artık meslek liselerine kalitenin gelmesi, gerçekten okumak isteyenlerin bu okullara devam etmesi gerekiyordu bu nedenle bir öğretmen olarak yeni sistemi eksikliklerine rağmen beğeniyorum. Umarım okullar da yeni sistemin amacını anlar ve ona göre sistemi uygularlar.

  9. Yakup Gövler dedi ki:

    @fuat, seçmeli ders olarak farklı bir dalın dersini modüllerini azaltarak seçmeli ders olarak seçebilirsiniz ancak seçmeli ders olarak kültür derslerinin seçilmesi yerinde olacağı gibi sanırım genel müdürlükler bununla ilgili okulları uyaracaklardır.
    Veritabanı ile ilgili modül seçecekseniz, ağ veritabanı modüllerini seçmenizi tavsiye ederim. Access ile ilgili modüllerin öğrencilere birşey kazandırmayacağı kanaatindeyim.

  10. halide dedi ki:

    Merhaba. Ben ikili öğretim yapan kız meslek-teknik lisede öğretmenim. Uygulamayı beğenmedim. geçen yıl okulumuzda 7.00 17.40 olan öğrenim saatleri bu yıl 7.00 20.35 olmuştur. Ben de üç gün 20.35'te okuldan çıkacağım. 9'u sabah 8'i öğleden sonra olmak üzere toplam 17 ders saati var. Herkesin kafası karışık, öğretmen öğrenci herkes mutsuz. hergün 20.35 te okuldan çıkan bir öğrenciden nasıl başarı bekleyeceğiz? Talim terbiye bunu haziranda yayınlasa daha iyi olmazmıydı? En azından okul eğitim-öğretime hazır olurdu.

  11. gökhan dedi ki:

    tşk ederim hocam ama ben şahsıma konuşuyorum hem buna hem dersaneye dayanamam en iyisi dersaneyi bırakmak

  12. Yakup Gövler dedi ki:

    @halide hanım, size tamamen katılıyorum. Kendi okulumda da durum pek farklı değil. Geçen yıl sizin gibi ikili öğretim yapmıştık. Bu yıl sanki yer varmış gibi 12 yeni sınıf daha katıldı ve bu nedenle de yeterli olmayan derslik problemi daha da büyüdü. 9. ve 10. sınıflar bir ilköğretimde, öğleden sonra ders yapacaklar. Ancak şu anda okul tadilatta ve bitene kadar okulumda dersler 30'ar dakika yapılıyor. Son sınıflarımızı işletmeye yollayamadık ve başka bir okulun laboratuarında işletmede beceri eğitimi dersi veriyoruz, oraya gitmediklerinde de sınıf olmadığından öğretmenevinde sınıfa dönüştürülmüş bir yerlerde ders görüyorlar. Anlayacağım bizde de işler karışık.
    MEB yine yaptığını yaptı, hiçbir hazırlık yapmadan büyük bir değişikliğe gitti. Anlayacağınız Türkiye'nin her yanında durum böyle.
    Ben sadece meslek liselilerin de kültür dersi alma şansını yakalayacağına seviniyorum.