Önceki yazımda 2010 yılından itiren uygulanmaya başlanacak sistemi, yapılan açıklamaları temel alarak, yorumlarımı da ekleyerek, mümkün olduğunca ayrıntılandırmaya çalıştım. Bu yazımda ise yeni sistemin meslek liselerini ne yönde etkileyeceğini, meslek liselilerin yeni sistemle ilgili olarak nasıl bir yol izleyeceklerini anlattım.
Yeni Sistem Meslek Liseliler İçin Ne Getiriyor?
Yeni sistem meslek liselerini oldukça etkileyecek. Sağladığı avantajlar yanında götürdüğü avantajlar da olacak. Yeni sistemde,
1. Meslek lisesi mezunları iki yıllık meslek yüksek okullarına (MYO) sınavsız geçiş yapamayacaklar. Bu tür okullara yerleşebilmek için YGS'ye girip, taban puan-1'i geçmeleri ve puanlarının tercih ettikleri bölüme yerleşmeye yetmesi gerekecek. Bu durum, hâlihazırda meslek lisesine devam eden ve okula sırf sınavsız geçiş olduğu için gelen öğrenciler için olumsuz bir durum. Ancak MYO'ların kalitesinin artması açısından gerekliydi.
2. Meslek lisesi mezunları sadece YGS'ye (birinci aşama sınavı) girerek de kendi alanlarındaki programlara, ek puan alarak yerleşebilecekler. Her ne kadar yapılan açıklamada bu konuya değinilmemiş olsa da, YGS ile öğrenci alacak alan dışı programları da ek puan olmadan ama puanları kırılmadan da yerleşebileceklerini düşünüyorum. Açmak gerekirse Bilgisayar bölümü mezunu bir meslek lisesi öğrencisi, YGS'ye girip, YGS-1 puanı yeterliyse, bilgisayar öğretmenliğini tercih ettiğinde ek puan alarak diğer lise mezunlarından öne geçecek ve bu bölüme yerleşebilecek. Ancak aynı öğrenci eğer YGS-2 puan türünü yüksek tutmuş ise bu puan türünden öğrenci alması düşünülen Hemşirelik bölümünü de ek puan almadan ancak puanı kırılmadan tercihte bulunabilecek. Elbette ki sağlık meslek liselerinin alanı içine girdiği için ek puandan dolayı puanı oldukça artacağından, böyle bir tercihe yerleşmek biraz zor olacaktır.
3. Meslek lisesi mezunları kendi alanları dışında, LYS ile öğrenci alacak programlara yerleşmek için ikinci aşamadan, yerleşmek istedikleri bölümün gerektirdiği puan türüne ve bu puan türüne kaynaklık eden sınavlara girerek puanı kırılmadan tercihte bulunabilecek. Örneğin, Bilgisayar bölümü bir meslek lisesi öğrencisi bilgisayar öğretmenliği yerine bilgisayar mühendisliğine yerleşmek istiyorsa bu durumda; ikinci aşamadaki Matematik ve Fen bilimleri sınavlarına girecek ve MF-4 puan türünden yeterli puanı alması gerekecek. Burada bütün öğrenciler için bir avantajlı durum var o da şu; Bilgisayar öğretmenliği hem YGS-1 hem de MF-4 puan türlerinden öğrenci alacak. Diyelim ki öğrencinin YGS-1 puanı düşük ancak MF-4'ten iyi puan aldıysa, Bilgisayar öğretmenliğini tercih ettiğinde MF-4 kullanılarak yerleştirilecek; aldığı puanlar tam tersiyse YGS-1 ile yerleşecek. Bu durum sadece LYS ve YGS puan türlerinin ikisinden de öğrenci alan programlar için geçerli olacak (genellikle meslek liselerinin alanlarına giren programlar).
Yeni sınav sistemi her ne kadar katsayı adaletsizliğini kaldırsa da, her lise mezununa istediği yere gitme şansı verse de meslek liselerinin büyük bir kısmında uygulanan müfredat programı (teknik liseler, imam hatip liseleri haricindekiler) nedeniyle, bu lise mezunlarının kendi alanlarından farklı programlara yerleşmeleri kanımca oldukça zor olacaktır. Elbette ki özel bir çalışma içine giren, kendini yetiştiren, önüne hedefler koyan bir öğrenci için sınav konularını okulda görmemek engel olmayacaktır. Bu olumsuz durumdan imam hatip liseleri ve teknik liseler (Anadolu Teknik ve Teknik Liseler) uygulanan müfredat (mesleki + normal liseye yakın) programı nedeniyle daha şanslı olacaklardır. Anadolu Tekniklerde haftalık 45 saatlik bir ders programı uygulanmakta olup, hemen hemen bütün kültür derslerini (buna analitik geometri de dahil) almaktadırlar. Sınavla öğrenci alan bu okulların 1999 yılından önceki altın yıllarına döneceğini, Anadolu, Fen Liseleri ayarında öğrencilerin bu okulları tercih edeceğini düşünüyorum ki MEB'in yakın bir zamanda burada uygulanan programı bütün meslek liselerine yaymasını diliyorum.
Sınava Girecek Meslek Liseli Ne Yapmalı?
Öncelikle yeni sistemi iyi tanımalısınız, bunun için bu yazıyı ve ÖSYM tarafından yapılan/yapılacak bütün açıklamaları dikkatlice takip etmeli, öğretmenlerinizle, arkadaşlarınızla tartışmalısınız. Sınav kılavuzunun sonbaharda yayımlanması düşünülüyor. Kılavuz yayımlandığında sistem artık oturmuş olacak, bütün belirsizlikler ortadan kalkmış olacak. O zamana kadar sistemle ilgili ne öğrenebilirseniz sizin yararınıza olacaktır.
Sistem iki aşamalı oldu ve ikinci aşamaya girebilmek için birinci aşamada belli bir puan almanız gerekecek. Birinci aşamada soru gelecek olan konular 2009 ÖSS'deki birinci bölümdeki konularla aynı olacak. Bu konulara bugünden tezi yok, çalışmaya başlamalısınız. Bu hem barajı geçmenizi hem de kendi alanınızda tercih yapabilmenizi sağlayacaktır. Benim önerim Kasım ayına kadar birinci aşamadaki bütün konuları özümsemeniz, bu konularla ilgili bir probleminizin kalmamasıdır. Sonrasında bütün enerjinizi ikinci bölümdeki konulara ayırmalısınız ki bu konular oldukça ağır olacak, belki de ömrünüz boyunca hiç görmediğiniz konular olabilecektir. Bu nedenle kendinize gerçekten takip edebileceğiniz bir çalışma programı hazırlamanız, disiplin içerisinde çalışmanız olmazsa olmazlardan. Eğer dershaneye gidecekseniz, dershaneye sırf gitmiş olmak için gitmeyin, orayı sömürün, bütün kaynaklarından yararlanın.
Sadece kendi alanınızda tercih yapmayı düşünüyorsanız, örneğin bilgisayar bölümü öğrencisisiniz ve bilgisayar öğretmenliğine yerleşmeyi düşünüyorsunuz. Bu durumda sadece birinci aşamaya (YGS) girmeniz yeterli olacak. Ancak yeni sistemde böyle bir yerleşme 2009 ÖSS'den daha zor olacak. Nedeni ise, 2009 ÖSS'de 195 dakikada 120 sorudan sorumluyken, 2010'da 160 dakikada 160 sorudan sorumlu olacaksınız. Aldığınız ek puan 2009'a göre oransal olarak düşecek, dolayısıyla da normal liseler ya da diğer meslek liseleri de sizleri zorlayabilecek. Ek puanın düşmesini şöyle açıklayayım, 2009'da bir okul birincisi 24 ek puan alabiliyordu. Sınavdan alınabilecek en büyük puan ise 300 idi. Dolayısıyla ek puanın sınav puanına oranı %8'di. 2010'da ise bir okul birincisi 30 ek puan alabilecek ancak sınavdan alınabilecek en büyük puan 500 olduğundan oran %8'den %6'ya düşmüş olacaktı. Oranın değişmemesi için yeni sistemde 40 ek puan verilmesi gerekiyordu, kısaca meslek liseli 2010 yılında 10 puan daha az ek puan alacak. Bu durum da meslek liseli ve diğerleri arasındaki makasın daha kolay kapanmasına neden olacak.
Örneğimize geri dönersek, bilgisayar bölümü öğrencisi, bilgisayar öğretmenliğini tercih edecekse; YGS-1 puan türünde yüksek puan almaya çalışacak. Diğer meslek liseliler de kendi alanlarının hangi puandan öğrenci alacağını öğrenip, ona göre çalışmalılar. Bilgisayar öğretmenliği muhtemelen YGS-1 ve MF-4 puan türünden öğrenci alacak. YGS-1'den yüksek puan almak MF-4'ten yüksek puan almaktan kolay olduğundan, öğrenci YGS-1 puanını yükseltmeye yoğunlaşmalıdır. YGS-1'de ağırlık matematik ve fen bilimlerine verildiğinden, bu derslere özel önem vermelidir. Bu nedenle de hazırlayacağı ders programında bu derslere diğerlerine göre en az iki kat daha fazla yer vermelidir. Ben matematik yapamıyorum, fen bilimlerinden bir şey anlamıyorum demeyin. Bunlar sadece çalışmamak için bahane olup, bunları söyleyen bir öğrencinin kazanma şansı bulunmamaktadır. Hiçbir zaman kendinizi kandırmayın, nerede olduğunuzu bilin. Dershanelerin sizi gaza getirmesine izin vermeyin. Okulunuzdaki, dershanedeki rehberlik servislerinden mümkün olduğunca yararlanamaya çalışın. Okul öğretmenlerinizle iş birliği yapmaya çalışın. Eğer öğretmenlerimizin dünyadan haberleri yok diyorsanız, bu sizin olanlarla iletişiminizin olmadığının göstergesidir. Bu iletişimi sağlayacak olan da sizsiniz.
Ders Çalışmada Küçük Tüyolar
-Kendinize uygulayabileceğiniz bir ders programı hazırlayınız. Unutmayın ki uygulanamayacak bir programın size bir faydası olmayacaktır. Bu nedenle programınızı önce başkasına hazırlatsanız da en son şeklini kendiniz verin. Ağır bir program hazırlayıp da, artistlik yapmanın anlamı yok.
-Her gün mutlaka az da olsa kitap okumaya çalışın. Okuyacağınız kitaplar, soruları daha hızlı okumanızı, daha iyi anlamanızı sağlayacak, sizi rahatlatacaktır.
-Üniversite öğrencisi aday adayı olduğunu bilin. Bütün enerjinizi sınava hazırlanmaya ve kazanmaya ayırın. Kız/Erkek arkadaşlıkları, gereksiz uğraşlar bu enerjinizi harcatan saçma şeylerdir, bunlardan hiç değilse bu yıl uzak durun.
-Her zaman yanınızda sınavla ilgili bir kaynak olsun. Okulda, dışarıda, evde ne zaman boş zamanınız olursa bunları kullanın. Kaynak olarak en uygunu konu anlatımlı cep kitapçıkları ya da yaprak testleri olacaktır. Dersleriniz boş geçtiğinde lak lak yapmak yerine bunları çıkartıp, çalışın. Unutmayın ki saat artık geriye doğru işliyor ve kaybedecek bir dakikanız bile yok. Önünüzde 9-10 aylık bir süre olacak ama size 9-10 gün gibi gelecek. Demedi demeyin.
-Arkadaşlarınızla birlikte bir çalışma grubu oluşturun. Grubunuz 4-5 kişiyi geçmesin. Bu grupla ders çalışacağınızı unutmayın, niyeti farklı olan varsa hemen gruptan çıkarın. Sizi ders çalışmaya motive edecek arkadaşlar edinin. Bir arkadaşınız, ders çalışmak yerini sizi kafeye davet ediyorsa; o arkadaşınızdan size hayır gelmeyecektir.
-Okulunuzda sınavla ilgili dersleriniz varsa, dersin verimli geçmesi için çabalayın, kaynatmak isteyenlere engel olun. Ders öğretmenini zorlayın, örnekleri bol tutmasını sağlayın, anlamadığınız yerlerde sorular sorun.
-AOBP'nin ağırlığı yeni sistemde azaltılmış olsa da hala çok etkili. AOBP sizin okul birincisine olan yakınlığınızla doğrudan ilişkili. Eğer şimdiye kadar okulu sallamadıysanız, bu yıl, okul derslerinize de özel önem verip, diploma notunuzu artırmaya çalışın. Bunu yapmak için okulda daha aktif olun, öğretmenlerinize yalakalık yapın ve elbette yazılılardan iyi notlar almaya bakın.
-Meslek liselilerin çoğu son sınıfta staja gidiyor. Staj, bazıları için avantaj, bazıları için ise dezavantaj olacaktır. Stajda alacağınız maaş, aylık 200 TL gibi bir para olacak. Eğer staj size sınavda dezavantaj sağlayacaksa ve gitmeme şansınız varsa gitmeyin. Okulunuzda ders olarak bu staj çalışmasını yapın. İllaki yapmanız gerekecekse ve staj yerini siz bulacaksanız, sizi zorlamayacak, yormayacak bir yerde staj yapmaya çalışın. Staja gittiğinizde 8:00 - 17:00 saatleri arasında çalışacaksınız. Ben Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nde görev yapıyorum. Bu tür okullar eğer normal öğretim yapıyorlarsa 14:30 gibi paydos olurlar. Dolayısıyla staja gitmeyen bir öğrenci daha fazla boş vakit bulabilecektir. Üstüne üstlük staj yaparken bedenen yorulacağından, akşam eve gittiğinde de yorulacak ve ders çalışamayacaktır. Benim öğrencilerim çalışmamalarına bunu bahane etmişlerdi. Stajın avantajı ise, okulda staj gördüğünüzde 24 saatlik bir ders göreceksiniz ve bu derse çalışmak, sınavlarından başarılı olmak zorunda kalacaksınız. İşletmede staj yapmanız sizi bütün bu dertlerden kurtaracaktır.
-Derslere çalışmaya başlamadan önce 2009 ÖSS'de çıkmış olan soruları bulup, baştan sona, ciddi bir şekilde çözmeye çalışın. Elde edeceğiniz sonuç size, nerede olduğunuzu, sınavda hangi konulardan soru çıktığını, çalışmaya nereden başlamanız gerektiğini gösterecektir. Elde ettiğiniz sonuçları bir yere yazın. Üç'er aylık periyotlarda sınavı yeniden çözün ve ne kadar ilerleme gösterdiğinizi tespit edin. Başarınızda sürekli bir yükseliş, sonlara doğru daha hızlı bir yükseliş göstermeniz gerekiyor. Aksi durum, çalışma yönteminizde bir problem var demek olacaktır.
-2000 ÖSS'den itibaren bütün sınav sorularını elde ediniz ve sınava kadar bunların hepsini belli aralıklarla ciddi bir şekilde çözün.
-Dershaneye gidiyorsanız, dershane denemelerinin hiçbirini kaçırmayın. Her denemeye gerçekten sınava giriyormuş gibi hazırlıklı ve o heyecanla girin. Denemelerde kaçıncı olacağınızın bir önemi yok, bu nedenle başkasından kopya çekmeye çalışmayın. Denemelerde sizi başarısızlığa iten nedenleri tespit ederek, çözüm bulmaya çalışın. Denemelerde az da olsa sürekli bir yükseliş, sizin doğru yolda olduğunuzun göstergesi olacaktır. Dershanede konularda ilerledikçe, denemelerde başarınız artacaktır. Bireysel olarak çalışarak, mümkünse, dershanedeki konuların önüne geçmeye çalışın. Çoğu öğrenci deneme sonuçlarının düşüklüğü karşısında "Sınavda görmediğimiz konulardan çok soru vardı" bahanesinin ardına sığınırlar. İyi de denemede yüksek alanlar uzaydan mı geldiler?
-Dershaneye gitmiyorsanız, bir şekilde sınavla ilgili kaynaklara ulaşın. Dershanelerin büyük bir kısmı, dershane öğrencileri olmasanız da size yardımcı olacaklardır. Dershane'ye giden arkadaşlarınızdan kaynak temini ve çözemediğiniz sorular için yardım alabilirsiniz. Dershaneler yaptıkları denemelerde dışarıdan da öğrenci alıyorlar. Bu nedenle her iki haftada bir, farklı dershanelerin denemelerine girmeye çalışın. Bu size sınav deneyimi kazandıracak, farklı dershanelerin denemelerine katılarak da farklı soru tiplerini öğrenmenizi sağlayacaktır. Özellikle Türkiye geneli yapılan denemelere mutlaka katılın.
-Her gün mümkün olduğunca çok soru çözmeye çalışın. Ne kadar çözdüğünüz önemli değil ama her gün çözmeniz çok önemli. Haftada en az bir deneme çözün. Bunun için hazır kitapçıklar, piyasada bulunmakta. Kaliteli olanlardan, mümkünse fasikül halinde olanlardan edinmeye çalışın.
-Sınıf arkadaşınız sizin rakibiniz değil, bunu unutmayın. Sonuçta o da sizinle aynı dersleri gördü, aynı ortamı paylaştı. Sizden çok daha iyi olmayacaktır. Sizin rakibiniz, diğer okullardakilerdir. Bu nedenle sınıf arkadaşlarınızla yarışmak yerine, birbirinize yardımcı olmaya çalışın, birbirinize moral verin, çalışırsan daha iyi olacaksın diyin.
-Sınav hayatın sonu değil, sadece daha iyi bir yaşam elde etmeniz için bir fırsat olacak. Hayat, size, sınav dışında farklı fırsatlarda verecektir. Bu nedenle sınava olduğundan daha fazla anlam yüklemeyin. Aileniz, siz sınavı kazanmasınız da yanınızda olacaktır. Belki biraz bağırıp, çağıracaklardır ama bir süre sonra her şey unutulacaktır. Dolayısıyla sınavda başarısız olma konusunda kendinizi strese sokmayın.
-Sınav deneyimi olan arkadaşlarınız, öğretmenleriniz varsa, onlardan bu konuda bilgi, öneriler isteyin. Aklınıza sınavla ilgili bir soru takıldıysa, cevap verecek biri mutlaka vardır, onu bulmaya çalışın.
-Bana nasıl çalışmalıyım, siz nasıl kazandınız diye sormayın. Ben yata yata kazandım. Sadece yazdıklarımın bir kısmını uyguladım.
Sınavla ilgili önerileriniz varsa, sorularınız varsa lütfen yorum yazarak bildiriniz. Ama bunun için lütfen yazıyı ve sizden önce yapılmış olan yorumları lütfen dikkatlice okuyun, eğer aradığınız yoksa o zaman sorunuzu sorun.
2010 ÖSS ile ilgili sorulabilecek soruların bazıları için "Sorularla 2010 ÖSS Sistemi" başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
Konu ile İlgili Diğer Yazılarım
Lütfen daha fazla bilgi almak için bütün yazıları okumaya çalışın. Yazıları okumadan soru sormayınız.
- Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 1
- Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 2
- Sorularla 2010 ÖSS Sistemi
- Bilişim Teknolojileri Alanı ve 2010 ÖSS
- Örneklerle 2010 ÖSS'de AOBP Hesabı
Bu yazının kısa bağlantısı http://www.yakupgovler.com/?p=941.
Yazılarımı RSS aboneliği ile takip edebilir, yeni yazılarıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için ise RSS adresimi kullanabilirsiniz.
Tarih: 30 Temmuz 2009 Saat: 17:49
telkinleriniz için tşklr hocam.
Tarih: 31 Temmuz 2009 Saat: 15:14
HOCAM YAYINLAMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILAR BENİ ÇOK BİLGİLENDİRDİ TEŞEKKÜR EDERİM BU SAYFANIZI BÜTÜN ARKADAŞLARIMA ÖNERECEĞİM TEKRAR TEŞEKKÜRLER
Tarih: 31 Temmuz 2009 Saat: 15:15
hocam yapmış olduğunuz yayın beni çok bigilendirdi bunun için size çok teşekkür ederim bu sayfanızı bütün össye hazırlanan arkadaşlarıma ileteceğim onlarda yararlansın tekrar teşekkürler
Tarih: 03 Ağustos 2009 Saat: 14:14
hocam peki bu yeni sistemin Anadolu Lisesi Fen Bölümü okuyan öğrencilere etkisi nedir?
Tarih: 03 Ağustos 2009 Saat: 15:41
@Mert2407, her ne kadar yeni sistemde alanlar arasındaki katsayı farkı ortadan kalkmış olsa da, her alan dersini okulda görmediğinden yine kendi alanına yoğunlaşmak zorunda kalacak. Eşit ağırlık ve sözel öğrencilerinin ağırlıklı olduğu ülkemizde bu alanlarda (özellikle sözel) tercih yapmak isteyenlerde bir yığılma olacaktır, ancak fen öğrencileri her zaman olduğu gibi yine birbirleriyle yarışacaklar. Bunun da ötesinde fenciler artık edebiyat, sosyal çalışmak zorunda kalmayacak. Birinci aşama için çalıştıktan sonra, hedeflerindeki bölüm için geçerli fen ve matematik konularına bütün enerjilerini verebilecekler ki bence sınavın en büyük avantajlarından birisi olacak.
Bu nedenle fen bölümü öğrencilerinin endişelenmelerini gerektirecek bir durumun olduğunu düşünmüyor, aksine onların faydasına olacağını düşünüyorum.
Tarih: 07 Ağustos 2009 Saat: 13:42
hocam sıze sorum olcak ben bılgısayar öğretmenliğini düşünüyorum onun için ygs1 yada mf4 sınavlarına gırecegım ama sadece ygs1 den kazanmam zor gıbı gozukuyor okulda kultur derslerı hıc gormuyorum bunun ıcın sızce hangısıne daha oncelık vermeyekıl mf4 de onem vermek benı korkutuyor acıkcası o derslere calışmak
Tarih: 07 Ağustos 2009 Saat: 13:52
@kubra, YGS1'i başaramayacak kadar durumun kötüyse, MF4'ü hiç yapamazsın. YGS1 9. sınıftaki ve ilköğretimdeki müfredatı kapsayacak, dolayısıyla geçmişten bir temel edinmişsen işin zor. Şimdiden kendine bir program yapıp, çalışmaya başlasan iyi olur.
Tarih: 07 Ağustos 2009 Saat: 17:02
hocam yorumunuz için teşekkurler calışınca ygs1 yapacagımı dusunuyorum
Tarih: 08 Ağustos 2009 Saat: 15:30
HOCAM ÖNCELİKLE BİLGİLERİNİZLE BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER BEN MESLEK LİSESİNDE ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMNÜ OKUYORUM ŞİMDİ BEN HANGİ SINAVA GİRCEM BEN İLK SINAVA GİREREK KENDİ BÖLÜMÜMLE İLGİLİ YERİ TERCİH EDEBİLİYORMUYUM BEN ASLINDA TÜM SINAVLARA GİRİP KENDİMİ DENEMK İSTİYORUM YALNIZ BU KONUDA BANA YARDIMCI OLABİLİRMİSİNİZ
Tarih: 08 Ağustos 2009 Saat: 16:05
@RUVEYDA, yazıyı okuduysan, sorularının hepsinin cevabı bulunmakta.
Tarih: 08 Ağustos 2009 Saat: 17:37
HOCAM HERŞEY GÜZELDE YA BEN TİCARET MESLEK LİSESİ ÖGRENCİSİYİM BEN İLK SINAVI GECERSEM KENDİ ALANIMDA TERCİH YAPARSAM 4 YILLIGA GECEBİLİR MİYİM....ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Tarih: 08 Ağustos 2009 Saat: 18:31
@merve, evet kendi alanındaki 4 yıllıkları tercih edebilirsin. Lütfen yazıyı dikkatlice oku, birçok sorunun cevabını bulabilirsin.
Tarih: 08 Ağustos 2009 Saat: 18:34
[...] Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 1. [...]
Tarih: 09 Ağustos 2009 Saat: 14:14
hocam anadolu teknik ve anadoluy meslek liseleri stajlarını yaz mevsiminde mi yapacak
Tarih: 09 Ağustos 2009 Saat: 17:14
TEŞEKKÜRLER HOCAM:)
Tarih: 09 Ağustos 2009 Saat: 21:05
hocam ben anadolu meslek lisesi 2004 mezunuyum. bilgisayar programcılığını bitrdim. dgs ile uğraştım.ales denemelerinde bile 78 79 mat yaparken sınavda yaşanılan talihsizlikler yüzünden 74mat ile şuan puanım sadece fizik ve istatistiğe yetiyor. tercih yapıp yapmamada kararsızken sizin yazınıza denk geldim.aklımda hiç öss ye çalışmak yoktu ama bu yıl kpss ye çalışacağım. matematiğimede bu derece güvenirken(türkçede azımsanmayacak derecede) neden biraz fen ile olmasın demeye başladım. sizinde bu konuda tavsiyeleriniz varmı? malum mezun olalı çok oldu fen için dershaneye gitmem şartmı ki?
Tarih: 09 Ağustos 2009 Saat: 21:06
not:teknik eğitim fak. bilgisayar öğretmenliği istiyorum
Tarih: 09 Ağustos 2009 Saat: 21:12
@asllı, yazımdaki Ders Çalışmada Küçük Tüyolar başlığı altındaki tavsiyelerimi takip edersen, başarılı olabileceğini düşünüyorum. sayısalı iyi olmayan iyi bir sözelci olan ben bile bu sonucu 10 yılın ardından alabiliyorsam, sen de yapabilirsin. Yeterki hedeflerini koy, onlara inan ve gereklerini yap.
Tarih: 10 Ağustos 2009 Saat: 01:00
bukadar hızlı cvp alacağımı umut etmiyordum =)teşekkür ederim.
Tarih: 10 Ağustos 2009 Saat: 17:08
hocamm iyi aksmlar ben meslek lisesi 3 sınıfı okumaktayımm ve tek merak ettıgım konu kat sayı problemııı kalktımı bazıları kalktı bazılarıda kalkmadıgını soluyor ve bıras acıklık getırırsenızzz cok mutlu edersınızzz benıı cevablarınız ıcın sımdıden tesekkurlerrr eder saygılarımı sunarımmm.............?
Tarih: 10 Ağustos 2009 Saat: 19:24
hocam beim bi sorum olacak şimdi ben meslek lisesi teknik lise elektrik elektronik öğrencisiyim okul puanımmın durumunu artırır mı ve birde normalden biraz iyi bir öğrenci ortalama ne kadar okul puanı alır tahmini
Tarih: 10 Ağustos 2009 Saat: 19:32
hocam şimdi ben elektronik öğretmenliği istiyorum bunu için ne kadar puan almam lazım yani ben ona göre calışmayacağımda tabi ki yapabileceğimin en iyisini yapacağım hocam bunu için ilk sınav da başarı lazım değil mi ikinci sınav a gerek yok teşekkür ederim şimdiden
Tarih: 10 Ağustos 2009 Saat: 22:32
hocam mrb öncelikle çok büyük emek harcamışsınız tşk. ben 2003 turim mes.lis. mezunuyum. 2 yıllık ön lisans turiz ve otl işl programını bitirdim ve sonra bikaç kez açık ögretimin farklı bölümlerine kayıt yaptırıp bıraktım. kat sayı problemi ortadan kalktıgı için 2010 öss ye girip hukuk okumak istiyorum. şansımı çok zorladıgımın farkındayım ama neden olmasın diye düşünüyorum. merak ettiğim şu, yazınızdan anladığım kadarıyla YGS 5 veya 6 ve LYS den de tm 2 çözmem mi gerekiyor. ygs 5 mi 6 mı çözücem.sınav sisteminden baya uzak kaldıgım için pek anlayamıyorum kusura bakmayın. ve asıl sorum da şu bu tutarsız olarak üniv. yaptıgım kayıtlar puanımın düşmesine sebep olacakmı ? ve sizce şansım varmı yoksa boşa zaman mı harcamış olurum... cevabınız benim için çok önemli şimdiden çok tşk ederim..
Tarih: 11 Ağustos 2009 Saat: 05:55
@onurrr, televizyon izlemiyor musun? Yazımı okudun mu?
Tarih: 11 Ağustos 2009 Saat: 06:00
@recep, yeni sistem ilk defa uygulanacak, ne kadar puana ihtiyacın olacağını bilmem, tahmin etmem mümkün değil. Sınava sonuçların geldiğinde yüzdelik dilimin ve sırana göre tercih yapacaksın. Kendi alanan elektronik ise ve elektronik öğretmenliği istiyorsan, sadece ilk sınava girip, başarılı olman yeterli.
Tarih: 11 Ağustos 2009 Saat: 06:03
@SARA, YGS 5 veya 6 şeklinde bir sınav yok. YGS tek sınav olarak yapılacak ancak testlerin ağırlıklarının farklı olduğu 6 puanınız hesaplanacak. Bunlardan biriyle gerekli olan barajı geçtiğinizde ikinci sınava girmeye hak kazanacaksınız.
Hukuk için gerekli puan türü için gerekli sınavlara girecek ve başarılı olursanız, bölüme yerleşebileceksiniz.
Açıköğretim fakültelerine yaptığınız kayıtlar puanınızı düşürmez, hele de iki yıl geçmişse hiç düşürmez. İnsanlar şanslarını kendileri yaratırlar. Hukuk için çözmeniz gerekecek sorular gerçekten zor olacak. Hele de lisede hiç bu dersleri almamış biri olarak, hepsini öğrenmek sizi zorlayacaktır. Ben düzenli çalışırım, öğrenirim derseniz neden kazanamayasınız?
Tarih: 13 Ağustos 2009 Saat: 11:01
2010 ösym hakkındaki yorumlarınız çok güzel beni çok aydınlattı öss pes etmiştim yazınızı okuyunca 2010 öss girmem gerektiğini anladım beni aydınlattınız teşekkürler.
Tarih: 14 Ağustos 2009 Saat: 19:42
hocam ben bu sene mezun oldum ama öss ye başvurmadım 2010 daki sınava başvurabilirmiyim birde ticaret lisesi mezunuyum benim alanım muhasebe finansman banka alanıma girermi ön lisansı kazanmak için sınır puanlar belli oldumu tşkler
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 14:34
hocam bn acıkögretm lisesinde okuyorum 1 yıl bitti 2.yılda düz meslek lisesine gitmek istiyorum geçiş yaparsam 1 senem bosunamı gitcek baştan mı başlıcam cvp yazarsanız sevinirim
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 15:03
hocam ben anadolu kız meslek lısesınden yenı mezun oldum ve okuldan 90 puan cıvarında geldı sımdı ben 2010 da sınava gırıp 1, asamayı cozup bılgısayar ogretmenlıgını tercıh ettıgımde okuldan gelen puan ortalama ne kadar düşer.sımdıden tesekkurler.
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 18:24
@prenses18, 2010 ÖSS7ye başvurabilirsin. Burada 2009 için muhasebe ve finansman alanına giren bölümlerin listesi bulunmakta.
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 18:25
@şuheda, açık meslek lisesinin durumu farklıdır. Durumunu açık lise bürosuyla görüşürsen daha iyi olur.
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 18:34
@serap, gelecek yıl da kendi alanını tercih ettiğinde 90 civarı bir puan alacaksın ancak bu 90 puanın değeri bu yılki gibi olmayacak. Daha az olacak.
Yazım içerisindeki "Sınava Girecek Meslek Liseli Ne Yapmalı?" başlığı altındakileri dikkatlice okuyunuz.
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 20:40
mrb hocam.ben meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde okuyorum.sdece ygs ye girince 4 yıllık üniversite tercih edebilir miyim?yoksa sadece 2 yıllık üniversiteye mi girebilirim?
Tarih: 15 Ağustos 2009 Saat: 20:49
@ummuhan, lütfen yazıyı dikkatli bir şekilde oku. YGS ile meslek liseliler kendi alanlarındaki bölümlere gidebilecekler.
Tarih: 18 Ağustos 2009 Saat: 09:55
hocam ygs tek sınav bu sınav sonucunda ortalamlar meydana çıkacak benim bölümüm ygs1 alıyo fakat benim ygs2 barajı geçti ozaman ben bölümümü seçtiğimde bi değişiklik olcak mı ygs 1 de seçmeme ghöre ek ouan alamıyacakmıyım simdiden teşekür ederim değerlendirdiğiniz için:
Tarih: 18 Ağustos 2009 Saat: 13:30
hocam lise 2 yim lise 2 ye gelmeden önceki konulardan yani orta okuldaki konulardan falan aklımda hiç birşey yok öss yi kazanmak için çabalıyorum azimliyim vazgeçmiycem sadece lise boyunca gördüğümüz derslerdenmi çıkar öss de yoksa orta okul derslerine de çalışayımmı
Tarih: 18 Ağustos 2009 Saat: 17:21
@ismal, muhtemelen hangi puan türünden barajı geçersen onunla tercih yapabileceksin. Barajı geçemediğin puan türleri için AOBP'li puan hesaplanmayacağını düşünüyorum.
Tarih: 18 Ağustos 2009 Saat: 17:22
@büşra, meslek liseliysen kendi alanında tercih yapacaksan, ilköğretim ikinci kademedeki ve 9. sınıftaki konulardan soru gelecek. Lütfen yazımı dikkatli oku.
Tarih: 18 Ağustos 2009 Saat: 18:48
hocam önceki sorumda sormayı unuttum peki ben ygs1-ygs2 dende barajı geçtim ozaman ne olcak 2 sinde birini tercih bana mı kalcak ,yoksa en büyüğümü dikkate alınacak teşekkür edrim cevaplarınız için saygılarımla
Tarih: 18 Ağustos 2009 Saat: 21:08
@ismal, Allah aşkına sorduğun soruyu bir daha okur musun? Yazıyı okuduysan, her üniversite bölümü farklı puanlarla öğrenci alıyor. Senin tercih ettiğin bölüm hangi puanla öğrenci alacaksa o puanın kullanılacak.
Tarih: 19 Ağustos 2009 Saat: 00:13
anladım hocam sağolun ama ben en yüksek hangisiyse o kullanılcak diye duymuştum onun için sordum tekrar sağolun
Tarih: 19 Ağustos 2009 Saat: 07:57
hocam 4 yıllık açık öğretim okuyan biri banka sektörüne girebilir mi ?
Tarih: 19 Ağustos 2009 Saat: 09:59
verdiğiniz bilgiler ve öneriler için teşekkürler ... ama benim aklıma bi kaç soru takıldı.bn anadolu teknik lisesi bilgisayar bölümü öğrencisiyim bizim okul bölümlere ayrılmış olsada okul olarak sayısal öğrencisiyiz şimdi bn yeni sisteme göre istediğim mesleğe yönelebiliyorsam sadece sayısal olarak istediğim mi yoksa örneğin hukuka tercihimi yapabilir miyim?
şimdiden teşekkürler herkese
Tarih: 19 Ağustos 2009 Saat: 11:46
hocam ben meslek lisesinde gıda bölümü okuyorum fakat bölümümle ilgili tercih yapmak istemiyorum sınıf öğretmenliği istiyorum benim için hangi sınav daha önemli ve ek puan gelecekmi kazanma şansım ne kadar bunları öğrenmek istiyorum
Tarih: 19 Ağustos 2009 Saat: 15:19
@zeynep, istediğin bölümü tercih edebilirsin. Herhangi bir sınırlama yok.
@merve, lütfen yazıyı dikkatli bir şekilde oku. LYS'de sınıf öğretmenliği TM puan türünden öğrenci alacak. Bu ve bundan önceki yazımda puan türlerinin açıklamaları var.
Tarih: 20 Ağustos 2009 Saat: 08:09
hocam benim sorumuda bi zahmet cevaplaya bilir misiniz
Tarih: 20 Ağustos 2009 Saat: 09:03
@ahmet, sorduğunuz sorunun bu yazıyla ilgisi nedir ki cevap bekliyorsunuz? Açık öğretim bölümlerinin diplomalarının diğer örgün bölümlerle teknik olarak bir farkı yok. Bankacılık sektörünün hangi bölümlerden eleman aldığını bilmiyorum, kendiniz araştırmalı ve eğer bu bölümlerden birisi açıköğretimde varsa bu bölüme giderek, en azından sektör için bir şans elde etmiş olursunuz.
Tarih: 20 Ağustos 2009 Saat: 14:43
merhaba hocam çok tşkr ederm bilqileriniz için uqün dersanede anlattılar aklım karıştı meslek lisesi mezunuyum bilq. öğretmenliği istiyordm ama 1. sınavdan tercih edemem die korkuyordm çok saolun hocam çok yardımcı oldunuz.Peki 2. sınava qirmedende bilq. öğretmenliğini tercih edebilir miyim hocam şmdiden tşkrler sayqılar ..
Tarih: 20 Ağustos 2009 Saat: 14:45
yani 2. sınava qirmek zorunlu mu hocam ?
Tarih: 20 Ağustos 2009 Saat: 20:33
@nermin, kendi alanında tercih yapmak için ikinci bölüme girmene gerek yok. Ancak girmeni ve kendini denemeni tavsiye ederim.
Tarih: 21 Ağustos 2009 Saat: 07:23
çok saolun hocam bnde girecem zaten gerçekten çok başarılısınız sizin gibi bnde çok ii bi öğretmen olmak isterim başarılarınızın devamını dilerim saygılar hocam ..
Tarih: 21 Ağustos 2009 Saat: 09:08
hocam bir önceki arkadaşımıza verdiğiniz yanıtta kendi alanınla ilgili tercihte 2.sınava girmene gerek yok demişsiniz peki bu dediğiniz 2 yıllık için mi geçerli yoksa 4 yıllık bilgisayar öğretmenliği içinde miaynı olay geçerli? şimdiden teşekkürler...
Tarih: 21 Ağustos 2009 Saat: 09:16
yani ilk sınavdan 4 yıllık bilgisayar öğretmenliği tercih edilebiliyor mu?
Tarih: 21 Ağustos 2009 Saat: 09:35
Merhabalar.Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.Elektrik Öğretmenliği 2006 mezunuyum.Sistemin kurbanı olarak hedefimdeki bölüm olan Elektrik-Elektronik Müh.tercih edemedim.2010 da sınava girip Elektrik,Elektrik-Elektronik Müh.okumak istiyorum.Fakat merak ettiğim konu şu;1998 den önce mühendisliklerde meslek liselerinin alanıydı ve ek puan veriliyordu.2010 daki sistemde de meslek lisesi mezunu olarak müh.tercih etsem ek puan verilecek mi? Teşekkürler!
Tarih: 21 Ağustos 2009 Saat: 09:45
@zeynep, lütfen yazıyı dikkatli okuyunuz. YGS'de 3 baraj olacak. Gerekli barajları geçerek hem iki yıllıkları hem de 4 yıllıkları tercih edebileceksin.
Tarih: 21 Ağustos 2009 Saat: 09:47
@Tuğçe, meslek liseliler mühendislikler için ek puan alamayacaklar. Elektrik-elektronik mühendisliği için YGS ve LYS'ye girmen ve gerekli puan türünden yeterli puanı alman gerekiyor. Yeni sistemde mühendislik tercihinde puanın kırılmayacak.
Tarih: 23 Ağustos 2009 Saat: 12:00
anadolu meslek lisesi bilgsyr bölümü mezunuyum. geçiş yaparak 2 yıllk bilgsyr proqrmlamayi bitirdm bu sene. ama hemşirelik okumayı çok istiyorum. YGS-2 ve MF-3 ten sorumlu olunacakmış. ama sadece sayısal1 den almıyor mu hemşirelik bölümü. MF-3te sayısal2 konularını mı yapacaqız? Yardımcı olursanız sevinirim şansım nedir?
Tarih: 23 Ağustos 2009 Saat: 12:58
hocam öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim.anadolu lisesi mezunuyum 2008de sınava girdim. hedefim marmara zihin engelliler öğretmenliği ya da marmara okul öncesi öğretmenliğiydi. ea1 den ham 270,toplamda 341 ; söz1 den ham 271, toplamda 342 puan aldım. puanım yetmediği için marmaraya yerleşemedim. şu anda istanbul üniversitesinde ulaştırma ve lojistik okuyorum. 2010da tekrar sınawa girmeyi düşünüyorum. meslek liseli arkadaşlarımıza aldıkları ek puanların değerinin düştüğünü söylemişsiniz. benim önümü kapayan meslek liseleri ve anadolu öğretmen liseleri oldu. ek puanların değerinin düşmesinden anadolu öğretmen liseleri de etkilenecek mi_? bu sene benim şansım daha mı fazla olur_? ve istediğim bölümler için lys sınavlarından hangilerine girmem gerekecek_?
Tarih: 23 Ağustos 2009 Saat: 15:01
@nazlı, iki puan türünden herhangi birinden öğrenci yerleşebilir. YGS-2 puanı yüksek olan bu puanıyla, MF-3 puanı yüksek olan o puanıyla yerleşebilecek. Şansını kendin yaratacaksın.
Tarih: 23 Ağustos 2009 Saat: 15:04
@cadd9, her ne kadar alınan ek puanın etkisi düşse de hala önemli. Anadolu öğretmenler için de geçerli. Burayı ve önceki yazımı incele.
Tarih: 23 Ağustos 2009 Saat: 15:18
[...] açıklama yapılmıştı. Yapılan açıklamalara dayanarak Meslek Liseleri ve Yeni Sistem 1 ve 2 şeklinde elimden geldiğince ayrıntılı bir yazılar yazmış, devamında da Sorularla 2010 ÖSS [...]
Tarih: 23 Ağustos 2009 Saat: 20:04
tşk ederm ama YGS puanları ile 4 yıllıklara yerleşmek zor hatta nerdeyse hiç diyorlar...
Tarih: 24 Ağustos 2009 Saat: 08:46
hocam benim de bir sorum var ama daha farklı .. ben anadolu teknik lisesi BT öğrencisiyim..benim sorum 1. bölümden öğretmenlik değil de bilgisayar programcılığı fln seçebiliyor muyuz.. şimdiden teşekkür ederim yardımlarınız için..
Tarih: 24 Ağustos 2009 Saat: 09:10
[...] gazetelere verdiği röportajları inceleyerek, sistemi açıklamaya çalışmak için bir, iki yazı yazmıştım. Bu yazımda ise yorumlarda sorulan soruların ve benim aklıma gelen soruların [...]
Tarih: 25 Ağustos 2009 Saat: 18:47
mrb hocam ben sağlık meslek lisesi öğrencisiyim bölümüm anestezi diyorum ki ben ygs ye girdiğimde anestezi teknikerkerliğini kazanmam için yani kendi bölümüm devamını kazanmam için benim barajı geçmem yeterli mi yoksa sağlık yüksek okullarının benden istediği bi puan var mı cevapsız bırakmazsanız çoooooooooooooooook sevinirim bilgileriniz için teşekkürler
Tarih: 26 Ağustos 2009 Saat: 22:31
HOCAM MRB BEN MESLEK LİSESİ 3. SINIF ÖĞRENCİSİYİM. BT BÖLÜMÜNDEYİM ÖĞRETMENLİK İSTİYORUM BUNUN İÇİN YGS1 VE YGS2 PUANI GEREKİYOR. PEKİ BU PUAN BARAJLARI GEÇMEK ÇOKMU ZOR. YGS İLE ÖĞRENCİ ALAN ÜNİVERSİTELER VAR AMA BARAJI GEÇMEK ÇOK ZORMUŞ ÖYLEMİ. CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 05:15
@aykut, bu yazıdan önceki yazıyı okuduysan, birinci bölümde belirli bir barajı geçtiğinde MYO'ları tercih edebileceksin.
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 05:16
@deniz, barajı geçmen yeterli olmayacak. Aldığın puanın orayı tercih edeceklerden daha yüksek olması gerekecek.
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 05:18
@ali ekber, barajı geçmek kazanman için yeterli olmayacak. Düşündüğün bölümü kazanabilecek, diğerlerinin önüne geçebilecek kadar puan alman gerekecek. Dolayısıyla barajı geçmeyi değil, barajın çok ötesine geçmeyi hedeflemelisin.
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 13:44
HOCAM ÖNCELİKLE YAZINIZ İÇİN VE BİZİ AYDINLATTIĞINIZ İÇİN TŞK EDERİM.SORUM ŞU HOCAM BELKİ SORUMUN CEVABI YAZINIZIN İCİNDE OLABİLİR AMA MALUM ŞUANDA ORUÇUM ACLIKTAN KAFAM ÇALIŞMIYO HOCAM YİNEDE SORUYUM DEDİM:) BEN ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ELEKTRİK BÖLÜMÜ MEZUNUYUM VE DİREK GEÇİŞİ KULLANARAK 2 YILLIK ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ YAPTIM BİKAÇ KALDIĞIM DERS OLDU VE 3.SENEYE UZADI YANİ BU SENE 3.SINIFA GİDİCEM.ŞİMDİ BEN BU ÖSS SENE SINAVA GİRDİĞİM ZAMAN ŞUANDA OKUDUĞUM 2 YILLIĞIN Bİ ZARARI OLURMU YANİ BEN 4YILLIK ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ İSTİYORUM BU BÖLÜM İCİN İLLA ŞUANKİ 2 YILLIĞI BİTİRMEMMİ GEREKİYO YOKSA BURAYI BIRAKIP HİÇ YOK SAYIP 4 YILLIĞA GİDEBİLİYOZMU HOCAM.
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 14:36
and tıcaret meslk lısesı 3.sınıf öğrencısıyım ben sadece ilköğretımde yada düz lisede bilgisayar öğretmeni olmak ıstıyorum bunun için terchlerde nasıl bı yol ızlemem gerekır?? şimdiden tesekkuler
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 14:50
@Efe Gökmen, şu anki okuduğun bölümün bir zararı olmaz.
Tarih: 27 Ağustos 2009 Saat: 14:52
@merve, gelecek yıl YGS'ye girip, yeterli puanı aldıktan sonra bilgisayar öğretmenliklerinin hepsine gidebilirsin. Teknik eğitim fakültesindeki bilgisayar öğretmenlikleri bütün okullarda öğretmenlik yapabilirken eğitim fakültelerindeki Bilgisayar Öğretimi Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) bölümü mezunları ilköğretim ve düz liselerde öğretmen olabilmektedirler. İstediğini tercih edebilirsin.
Tarih: 28 Ağustos 2009 Saat: 10:51
mrb hocam son sınıfta yapacagımız sıtajda alıcagımız ücret bi seferliğemi mahsus yoksa staj süresincemi alıcaz...bilgileriniz için teşekkürler
Tarih: 28 Ağustos 2009 Saat: 16:19
@seda, stajdan alınan ücret staj yaptığınız sürece her ay ödenecektir. Brüt asgari ücretin 1/3'ü kadar olup, bu yıl yaklaşık 200 TL olmuştu.
Tarih: 29 Ağustos 2009 Saat: 20:50
bilgileriniz için tsekkürler hocam bıde staj süresinin ne kadar oldugu hakkında bilgi verırseniz çok sevinirim...ben anadolu tıcaret meslek lisesi öğrencisiyim
Tarih: 30 Ağustos 2009 Saat: 15:39
cevabınız için çok tesekkürler bi de şey ya konu staj ücretinden açılmışken bende bişi sorabilir miyim ben geçen sene lise 3 teydim 3 gün hastanede staj yapıyorduk fakat herhangi bi ücret ödemediler üstelik sigorta bile yapmadılar hiç değilse sigorta yapmaları gerekiyordu öyle değil mi
Tarih: 30 Ağustos 2009 Saat: 16:29
@seda, staj okulun tatil olacağı tarihe kadar sürecek. Bu yıl için 18 haziran 2010.
Tarih: 30 Ağustos 2009 Saat: 16:30
@deniz, hangi tür meslek lisesindesin. Sağlık meslek lisesindeysen onların durumu farklı olabilir. Bizim bahsettiğimiz son sınıftaki işletmelerde beceri eğitimi dersinin iş yerlerinde uygulanmasıdır.
Tarih: 31 Ağustos 2009 Saat: 00:16
hocam çok merak ediyorum meslek lisesi ygs den sonra sadece kendi bölümünümü tercih edebilir. bide ygs de sadece meslek liselerindeki meslekler mi olcak yoksa başka meslekler olcak mı? şimdiden teşekkürler
Tarih: 31 Ağustos 2009 Saat: 00:36
@eylül, YGS ile açıköğretim programları, MYO'lar ve meslek liselerinin alanlarına giren lisans programları tercih edilebilecek. Hukuk, Tıp vs. gibi bölümler tercih edilemeyecek.
Meslek liseli YGS ile kendi alanındaki bölümler için ek puan alacak, diğer meslek liselilerin alanlarını da tercih edebilecek ama ek puan alamayacak. Ancak bu konu hakkında, yapılan açıklamalarda kesinlik yoktu, klavuz yayınlandığında kesinleşecek.
Tarih: 31 Ağustos 2009 Saat: 11:25
Biz Meslek Liselileri yeni sistem hakkında aydınlattığınız için çok teşekkür ederim!
Tarih: 02 Eylül 2009 Saat: 08:33
merhaba hocam söyedikleriniz gerçekten dogru bende bir öneri sunacagım arkadaşlara sayın arkadaşlarım ben 2009 da öss ye girdim dershaneye gittim ama kızların peşine düştügüm için kazanamadım sabahlara kadar mesajlastım ama sonunda kaybeden ben oldum kızlar uçtu öss uctu şşimdi yine girecegim öss ye ama artık aklım basıuma geldi tecrübemde var çok şükür bence sizlerde sevgili yapmaya çalışmayın üniyi kazanın güzel bir bölüme girin çok daha iyi sevgili yaparsınız kendinize ama önce bir yılınızı feda edeceksiniz
ve aslında herkez türkiye birincisi olabiliri bu yıl hedefim türkiye birincisi olmak sizlerde hedefinizi belirleyin ve ona göre çalışınm eger öss den 205 alcam die odaklanırsanız onu alırsanız basarılı olursunuz ama 204 alırsanız basarısız olursunuz hedef ve bu hedefe ulaşmak için tek sey çalışmak çalışmak çalışmak. bu ülkede imkansız zaman alır.
Tarih: 02 Eylül 2009 Saat: 18:40
Hocam merhaba.Şimdi ben grafik bölümünde okuyorum.Grafik bölümü matematiğe giriyor.Ygs'de herkes için aynı sorular mı çıkacak yoksa bizim bölümümüz matematik diye matematik ağırlıklı mı çıkacak?Şimdiden sağolun...
Tarih: 02 Eylül 2009 Saat: 22:22
hocam merhabalar
meslek lisesi bilgisayar bölümünde okuyorum ATL olmamız sebebiyle say1 ve say2 görüyoruz yeni sistemle önümüz açıldı gönlümde hukuk var ama herkes bölümümü devam ettirmemi hiç olmazsa ek puan falan alacağımı söylüyor dershaneye başladım ve dershanede alan seçmemiz lazım nolur bi fikir verin sayısala devam mı yoksa eşit ağırlık mı... selam ve saygılarımla... iyi akşamlar
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 09:35
@YGS, herkes için aynı sorular çıkacak. Sen, sana hangi puan gerekiyorsa, o puanın hesaplanmasında ağırlığı olan derslere önem vereceksin ama diğer testlerden de yapman, puanını yükseltecek. Lütfen yazının birinci bölümünü oku.
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 09:40
@Kübra, hukuk EA-2 puan türünün devamı olan TM-2 puan türüyle öğrenci alacak. Eğer yeni sistemde bir değişiklik olmazsa ve gerçekten hukuk istiyor ve yapabileceğine inanıyorsan TM alanını seçmen yerinde olacaktır. Kendi alanın için zaten YGS'ye girmen yeterli olacak. İkinci bölüme de etkisi olduğu için birinci bölümden yüksek puan alman iyi olacaktır. Dolayısıyla birinci bölümde iyi puan alamayan bir öğrencinin ikinci bölümde fazla başarılı olabileceğini düşünmüyorum.
Buradan hareketle kendi alanın YGS ile öğrenci alacağı ve sen de iyi puan almak zorunda olduğun için sorun yok. Baktın hukuk olmuyor, o zaman kendi alanında tercih yapar, ek puanını da alırsın.
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 15:03
Merhabalar.Ben sayısal öğrencisiyim.Ama matematiğimin pek iyi olduğu söylenemez.Üniversiteye gitmek için de sınava girmem lazım.Ygs1 e gircem.Türkçe ağırlıklı ygs ye girebiliyor muyum?Ya da mutlaka sayısalcı olduğum için ygs1 e mi girmem gerekiyor.Şimdiden teşekkür ederim...
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 18:25
merhabalar.benim bölümüm mf.ama ygs de mat.ve fenim ii olmadı diyelim.türkçem iyiyse türkçe bölümünü seçipip mesela türkçe öğretmeni olabiliyor muyum?yoksa bölümüm mf olduğu için lys içinn de mi mf ağırlıklı girmem gerekecek?şimdiden teşekkürler
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 18:32
@Naz, Yazıdan da anlaşılacağı üzere, her öğrenci alanından bağımsız olarak istediği bölümü tercih edebilecek, ne mezunu olduğu önemli olmayacak. Türkçe öğretmenliği için YGS'de barajı geçmen ve LYS'de TS'ye girmen gerekli.
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 18:45
selamlar.ben meslek lisesini okuyorum.bölümüm matematik.ygs de çözdüğüm matematik soruları dikkate alınacak.ygs ye girdikten sonra alanımın dışında örneğin sosyal bilgiler edebiyat ya da türkçe öğretmenliği gibi sözel meslekler tercih etsemm edebiliyor muyum ve de bunları seçtiğimde türkçe yani sözelde çözdüğüm sorular mıdikkate alanıyor.Nolur bi cevap yazın.gerçekten kafam çok karışık.
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 18:47
hocam peki alan dışı tercih yaptığımız için puan da kırılma gibi bi durum oluyor mu?
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 18:50
@Naz, lütfen bu yazıyı ve yazı sonundaki diğer yazıları oku. Sistemi daha iyi tanımış olursun.
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 21:17
''@nilüfer, meslek liselilerin kendi alanları dışındaki bölümleri tercih edebileceklerine dair kesin bir açıklama yapılmış değil ama sistemin ruhuna göre tercih edebilmen gerekiyor.''
Hocam bi yorumumunuzda böyle yazmışsınız.kafam karıştı.aydınlatabilir misiniz?
Tarih: 03 Eylül 2009 Saat: 21:36
@Naz, ÖSYM'nin yaptığı açıklamada YGS sonucunda meslek liselilerin kendi alanlarındaki lisans programlarını tercih edebilecekleri söylenmişti. Ancak diğer meslek liselilerin alanlarına giren lisans programlarını tercih edip, edemeyeceklerine dair bir bilgi verilmemişti.
Sistem herkesin istediği yeri tercih edebileceği üzerine kurulu olduğundan ben, bir meslek liselinin diğer meslek liselilerin de alanlarını tercih edebileceğini düşünüyorum. Ancak bu konu sonbaharda yayınlanacağı söylenen başvuru klavuzunda tam olarak açıklanmış olacak.
Bu benim ihtiyati yaklaşımımdan kaynaklanıyor. Sizler benim yorumumun olacağını varsayarak planlarınızı yapabilirsiniz.
Tarih: 04 Eylül 2009 Saat: 19:51
yani bir meslek liseli örneğin türkçe öğretmeni olabilecek.saolun...
Tarih: 05 Eylül 2009 Saat: 16:06
Size danışmak istediğim çok şey var ama sizin vaktinizi de harcamak istemiyorum.şimdi ben istersem düze de gidebilirim mesleğe de zaten mesleğe istemiyerek gidiyorum.düz liseye gidersem selbestçe tercih yapma hakkım olacak.ama mesleğe gidersem eğer sırf bölümüm üzerine tercih yapabilceğim.zaten bölümüm matematiğe giriyor zorlanacağım çok açık.bi de zaten meslekte 2 den itibaren bölüm dersleri görülüyor.son sınıfta da hem okul hem staj hem de ders çalışmam gerekecek ama bana sadece 2 gün kalıyor bununda yterli olduğunu düşünmüyorum.ama bu bölümden mimar da olabiliyorum bundn da vazgeçemiyorum.şimdi mesleğe gitsem bölümüm matematik eğer iyi bir sonuç çıkaramazsam türkçe üzerine tercih yapabiliyor muyum , alan dışı (örneğin türkçe öğretmenliği)tercih yapabiliyor muyum bunların kesin olduğunu bilmem gerekiyor..herkes bana gülüyor daha 4 yıl sonrasını düşünüyorsun diye ama düşünmem lazım.eğer yukarı da belirttiğim gibi olursa sistem daha 4,5 yıl geçerli olacak mı?ben mesleği okurum sistem değişir önüm kapanır.tekrar tekrar girip başaramazsam.bi çok konu da ben gibi arkadaşlarıımı aydınlatıyorsunuz.bu yazı ne kadar basit görünsede benm için o kadar önem taşıyor ki.yanıtsız bırakmazsanız sevinirim...saygılarımla.
Tarih: 05 Eylül 2009 Saat: 16:46
@naz, sistemin kaç yıl daha geçerli olacağını kimse bilemez.
Düz liselerin durumu ortada, başarı çok düşük. Bütün bunların da ötesinde SBS'de Anadolu lisesi kazanamamış bir öğrencinin (ki anadolu liselerinin sayısı bu kadar artmışken)üniversite sınavında ikinci bölümden başarılı olma şansı, hele de düz liselerdeki ortamla çok zor.
Buna rağmen ben düz liseye gidip, başarılı olur ve kazanıyorum diyorsan düz liseye git. Meslek lisesinde, seni üniversitede istediğin yere götürebilecek bir bölüm varsa, sistem değişse bile o bölüm için her zaman meslek liseliler için avantaj sağlanacaktır.
Yorumumu belki acımasız bulabilirsin ama gerçek bu.
Tarih: 05 Eylül 2009 Saat: 20:50
hocam LYS için 5 ayrı sınava girecekmişiz meslek liseliler haricindekiler sadece kendi alanlarına göre(sayısal,sözel veya eşit ağırlık)testleri çözecekler biz (meslek lisesinde okuyanlar)isterlerse 2 ya da üç sınava birden girebilirler mi yoksa önceden hangi bölüm olduğunakarar verilip tek bir bölüm mü çözülecek?? teşekkürler şimdiden...
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 11:41
hocam bilgiler için teşekkürler bankacılıkve finansman için hangi testleri yapacağım
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 15:13
hocam uzun bir süre araştırdım ama her yerde farklı anlatılıo şimdi ben atl öğrencisi olarak YGS sınavında 4 senelik tercih yapabilir miyim tabi puanım yeterse...
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 16:11
hocam bu 3 farklı taban puanı belirlendikten sonra ben çok iyi bir puan yapıp atl bilgisayar bölümü öğrencisi olarak 4 yıllık bilgisayar öğretmeni tercihi yapabilir miyim? ve de ayrıca istersem LYS sınavlarına da girip alan dışı tercih yapabilir miyim?
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 19:44
@berna, istediğin kadar sınava girip, istediğin bölümleri tercih edebilirsin. Yazıyı ve yazının devamındaki diğer yazıları oku lütfen.
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 19:45
@hüseyin, yazıyı ve yazının sonudaki diğer yazıları okuyarak, hangi testleri çözeceğini kendin bulabilirsin.
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 19:46
@zehra, yazıyı ve yazının sonundaki diğer yazıları oku. Dediklerinin hepsini yapabilirsin.
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 21:24
meslek liseleri 2.sınıfta düz liseler gibi tm ts ya da mf bölümlerini seçebiliyorlar mı?yoksa meslekler örneğin alanın grafikse grafik de matematiğe giriyorsa böyle mi*
Tarih: 06 Eylül 2009 Saat: 22:03
@naz, meslek liseliler mesleki alanlarını seçerler. Sayısal, sözel gibi alanları yoktur, meslek dalları vardır. Meslek dallarının devamı olan programlar üniversitede hangi puan türünden öğrenci alıyorsa, o puan türüne göre hazırlanıp, sınava girerler.
Tarih: 07 Eylül 2009 Saat: 17:19
galiba mesleğin tekniğine geçersem tm,ts ya da mf alanlarını seçme hakkım varmışdoğru mu?
Tarih: 07 Eylül 2009 Saat: 17:30
@naz, değil. Teknik meslek lisesi fen+matematik ağırlıklı derslerin meslek dersleriyle beraber görüldüğü bir okul türü.
Tarih: 07 Eylül 2009 Saat: 18:01
offfffff ya çok farklı şeyler söylüyorlar anlıyamıyorum.
Tarih: 10 Eylül 2009 Saat: 18:25
HOCAM BEN MESLEK LİSESİ ÇOC GEL. MEZUNUYUM AÇIKÖĞRETİM OKULÖNCESİ İSTİYORUM 4 YILLIK YGS BENİM İÇİN YETERLİMİ YOKSA LYS DEN NE YAPMALIYIM ANLAMIYORUM YARDIMCI OLURMUSUNUZ
Tarih: 10 Eylül 2009 Saat: 18:36
@nur, lütfen yazıyı ve sonundaki diğer yazıları dikkatlice oku. Yorumları da okursan iyi olur. Senin sorduğun soru 20 olmuştur herhalde. Bak bu yazıda ikinci maddede ne diyor:
"Meslek lisesi mezunları sadece YGS’ye (birinci aşama sınavı) girerek de kendi alanlarındaki programlara, ek puan alarak yerleşebilecekler."
YAZILARI OKUMADAN YORUM YAZMAYIN, YORUMUNUZU DA BÜYÜK HARFLE YAZMAYIN.
Tarih: 11 Eylül 2009 Saat: 10:58
Hocam ben meslek lisesi mezunuyum.bölümüm bilgisayar bu sene 2 yıllık geçiş yaptım ama kaydımı yaptırmadım önümüzdeki sene aobp düşücek mi bi kaç hoca ile görüştüm bazıları düşücek diyor bazıları ise düşmüyecek diyor hangisine inanacağımı şaşırdım.cvp için şimdiden tşkler
Tarih: 11 Eylül 2009 Saat: 16:11
@ebru, yapılan açıklamada merkezi sistemle yerleştirilenlerin puanlarının kırılacağı söyleniyordu. Sınavsız geçişin, merkezi yerleştirme içerisinde olup, olmadığını bilmiyoruz. Bu seneye kadar, sınavsız geçişle yerleşenlerin, sonraki sene puanları kırılmamıştı. Ama bu yıl ne olacağını bilmiyoruz. Sen puanın kırılmayacakmış gibi çalışmaya başla, sonbaharda yayınlanacağı söylenen başvuru klavuzunda konuya açıklık getirilecektir. Ancak şahsen sistemin aynen devam edeceğini ve sınavsız geçiş yapmış öğrencilerin puanlarının 2010'da kırılmayacağını düşünüyorum.
Tarih: 13 Eylül 2009 Saat: 21:23
hocam yapmış olduğunuz yazı beni çok bilgilendirdi elinize sağlık hocam size bi sorum olacak sağlık meslek lisesi 4.sınıfa geçtim bölümüm acil tıp teknisyenliği hocam sizce ben kurs olarak kpss yemi gitmeliyim yoksa oss kursunamı gitmeliyim hocam bide ilk sınavdan iyi bir puan aldım diyelim kendi bölümümle ilgili(paramedik) üniversiteye başlarsam sanırım kpss sınavı 2010 eylülde olacak bu kpss sınavına girebilirmiyim yoksa üniversiteye gitmeyip kpss sınavına mı girmeliyim hocam bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Tarih: 13 Eylül 2009 Saat: 21:31
@isa, KPSS yapıldıktan hemen sonra memur alacaklar diye bir şey yok, bunu unutma. ÖSS için hazırlanırsın, kendi alanında bir üniversiteye gidebilirsen, onu tercih eder ve kayıt olursun. Bu arada KPSS'ye de girersin. Memur alımları için alımları yapılana kadar okuluna gidersin, memur alımı yapılırsa okulunun bulunduğu yere atanmaya çalışırsın, atanırsan ve ikisini bir arada yürütebilirsen ne ala olmazsa o zaman ikisinden birini seçersin.
ÖSS'ye ciddi bir şekilde hazırlandığında otomatik olarak KPSS'ye de hazırlanmış olursun.
Tarih: 13 Eylül 2009 Saat: 23:14
hocam çok teşekkür ederim kafama çok takılan bir soruydu bilgilendirdiğiniz için tekrarrr teşekkürlerrr.
Tarih: 14 Eylül 2009 Saat: 17:42
hocam ben meslek lisesi 4. sınıf öğrencisiyim.yeni sınav sistemi kafamı çok bulandırdı.ben bilgisayar öğretmenliğİni tercih etmek istiyorum 2009 da sadece say1 yaptığımız da gidiyoduk şimdi, 2'yide yapmamız gerektiğini söylüyorlar. sizin yazılarınızı okudum siz ygs1'in say1 birinci bölümün yerini tuttuğunu söylüyorsunuz ben şimdi bil.öğretmenliğine gitmek için kaç net ve hangi testleri çözmeliyim
TEŞEKÜR EDERİM
Tarih: 14 Eylül 2009 Saat: 19:10
@zahid, sadece YGS'ye girmen yeterli, kaç net yapacağın hakkında ise tahmin yürütmek mümkün değil. Sen 150 net yaparsan kesin kazanırsın, bunu söyleyebilirim. Ayrıca buradaki yazımı da incele.
Tarih: 14 Eylül 2009 Saat: 23:14
gerçekten çk gsl anlatmışınız tebrikler.umarım bizim için en iiisin olur
Tarih: 15 Eylül 2009 Saat: 13:28
hocam merhaba öncelikle
bana kızmayın lütfen anlamadım ben 11. sınf ticaret meslek lisesi muhasebe bölümü okuyorum biz sınava lise sınava lise 4 temi gircez yoksa bu sınıftan itibaren girmeye başlıcazmı (kaçıncı sınıftan itibaren geçerli ?)
cevabınız için teşekürler...
Tarih: 15 Eylül 2009 Saat: 15:11
@çiçek, sınava 4. sınıfta gireceksiniz.
Tarih: 15 Eylül 2009 Saat: 18:03
hocam paramedik olarak üniversiteye başladığım da kpss sınavına da girebilecem ya o zaman kpss ye önlisans olarakmı yoksa ortaöğretim olarak mı gireceğim lütfen hocam size zahmet bi cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Tarih: 15 Eylül 2009 Saat: 20:07
@isa, KPSS'ye en son mezun olduğun okul statüsünde girersin. En son liseden mezunsan ortaöğretim mezunu olarak, MYO mezunu isen önlisans mezunu olarak girersin.
Tarih: 15 Eylül 2009 Saat: 21:08
teşekkür ederim hocam
Tarih: 16 Eylül 2009 Saat: 15:41
hocam öncelikle yeni sistem bilgilendirmenizi çok beğendim ve gerçekten bütün soru işaretlerime hemen hemen yanıt buldum bunun için size çok teşekkür ederim....belki bu soruyu yanıtladınız ve benim okuduklarım arasında değildi eğer öyleyse şimdiden özürdiliyerek sorumu soruyorum..meslek lisesi çocuk gelişimi mezunu olupta böyle bir sistemde bile yalnızca alanım için çalışmak istiyorsam ygs deki tüm sorulara eşit bir şekildemi önem vermeliyim yoksa yüzdeliği daha fazla olan derslere dahamı eğilmeliyim?örneğin türkçe matematik sosyal iyi olsa fakat fen olmasa ne kadar ygs den çocuk gelişimi fakültesine girmem zorlaşır???
Tarih: 16 Eylül 2009 Saat: 15:42
hocam cevabınız için teşekürler
bi sorum daha olucaktı size
bu yeni sistemin meslek lisesine tek olumlu yanı tek yararı alan dışı seçim yapabilmekmi acaba ?
teşekürler...
Tarih: 16 Eylül 2009 Saat: 18:08
@serpil, cevabı kendin vermişsin. Ağırlığı fazla olan derslere yoğunlaşman daha yüksek puan almanı sağlayacaktır. Örneğin YGS-5 puan türü için yapacağın 1 Türkçe neti yaklaşık 4 Fen netine eşit olacak. Tabi ki bu hiç fen yapma demek değil. Diyelim ki Türkçe'den en fazla 30 net yapabiliyorsan, fenden yapacağın netlerle puanını az da olsa artırabilecek, 35 Türkçe net yapan ama fen yapamayan birine yetişebileceksin örneğin.
Tarih: 16 Eylül 2009 Saat: 18:08
@esra, şimdilik öyle görünüyor.
Tarih: 16 Eylül 2009 Saat: 19:04
hocam yeni sisteme göre zekası eşit ağılık derslerine yeten biri için ilerdede problem yaşamayıp zevk alarak yapılabilecek bir kaç meslek söyler misiniz?
Tarih: 16 Eylül 2009 Saat: 23:06
@ahmet, ben medyum olmadığımdan mesleklerin geleceği hakkında yorumda bulunamam. Zevkler değişken olduğundan da buna ancak kişinin kendisi karar verir. Yine de buradaki listedeki bölümlerden TM-1 ve TM-2 ile öğrenci alanların içerisinden kendine göre değerlendirme yapabilirsin.
Tarih: 17 Eylül 2009 Saat: 16:48
merhaba hocam ben sağlık meslek lisesinde okuyorum tıbbi sekreterlik bölümündeyim 2010 da sınava gircem hemşirelik tercih etçem ygs 2 den ama ek puan verceklermi sizce sağlık meslek lisesindeyim ama bölüm farklı sizce verirlermi ek puan şimdiden teşekkürler...
Tarih: 17 Eylül 2009 Saat: 20:57
4 yıllık hemşirelik bölümünün okumak isteyen bir sağlık meslek liseli hangi sınavı yapacak. sadece ygs yeterli mi?
Tarih: 17 Eylül 2009 Saat: 21:24
@gülsüm, bilgisayarın başında merakla senin sorunu sormanı bekliyordum. Yazıyı ve yazının sonundaki diğer yazıları okumuş, incelemiş olsaydın bu kadar uzun süre beklemek zorunda kalmazdın.
Hemşirelik bölümü YGS'den de öğrenci aldığından sadece YGS ile de bu bölüme yerleşebilirsin.
Tarih: 17 Eylül 2009 Saat: 21:26
@busra, tıbbi sekreterliğinin alanına hemşireliğin girip, girmediğini bilmiyorum. 2009 yılının tercih klavuzunu inceleyerek kontrol edebilirsin. Alanın içerisindeyse ek puan alırsan, değilse ek puan almazsın ancak puanın da kırılmaz. Yazıyı ve yazının sonundaki diğer yazıları oku lütfen.
Tarih: 22 Eylül 2009 Saat: 21:17
ben düz lise mezunuyum. sözel çıkışlıyım.. mezun 8 yıl oluyor.. sözel 1 ve ygs 4 puan türünden dekoratif sanatlar öğrt. veya nakış öğrt. yazmayı düşünüyorum.meslek liseli çıkışlı olmadığım için tercih yapamıyordum artık yapabilirmiyim yani? hep meslek liseliler için yazı yazılmış.. biz düz lise mezunları bu yazdığum bölümleri okuyabilecekmiyiz? katsayı engeli kalktı madem?
Tarih: 23 Eylül 2009 Saat: 23:54
hocam sağlık meslek lisesi polislik sınavına girebiliyor mu?
Tarih: 24 Eylül 2009 Saat: 01:07
İYİ AKŞAMLAR.CUKUROVA ELEKTRIK-ELEKTRONIK MUHENDISLIGI OGRENCISIYIM.SORUM ŞU 2009 OSSDE KAZANDM BU BOLUMU.2010 OSSDE GIRIP ÖNLISANS PROGRAMLARINI YAZRSAM PUANIM KIRILIRMI BİRDE 2010 ÖSSDE SAGLIK MESLEK LISELERININ(RADYOLOJİ) AVANTAJI KALKTIMI? DÜZ LİSE CIKISLIYIM HALA BI AVANTAJLARI VARMI ? SIMDIDEN TESEKURLER...
Tarih: 24 Eylül 2009 Saat: 19:43
@gözde, meslek liselilerin alanlarını da tercih edebileceksiniz ancak meslek liselilere ek puan verileceğinden bu bölümlerin puanları yüksek olacaktır. Kendini ona göre ayarlamalısın.
Tarih: 24 Eylül 2009 Saat: 19:43
@isa, başvuru koşulları için burayı inceleyebilirsin.
Tarih: 24 Eylül 2009 Saat: 19:44
@abdullah, düz liseliler de meslek liselilerin bölümlerini tercih edebilecekler ancak meslek liselerine verilen ek puanlar devam edeceğinden bu bölümlerin puanları yüksek olacaktır.
Tarih: 25 Eylül 2009 Saat: 18:26
hocam okul birincilikleri 2 sene mi geçerli yoksa bu sistem değişikliği okul birinciliklerinide etkiledimi
Tarih: 26 Eylül 2009 Saat: 11:08
hocam ben çocuk gelişimi bölümüyüm hangi bölümden soru çözmeliyim yeni öss sisteminde
Tarih: 26 Eylül 2009 Saat: 12:09
mrb ben murat hocam ben meslek lisesi elektrik mezunuyum yeni öss de saglık alanın da bi şeyler yapmak istiyorum mesela **anestezi** veya **diyaliz** ama ygs2 yazıyor tam olarak ne yapmam lazım hocam şimdiden tşk ederim.
Tarih: 26 Eylül 2009 Saat: 12:11
öncelikle merhaba ben bu sene mezun oldum.turizm mezunuyum ea 1 ama turizm okumak istemediğim için tercih yapmadım.bu sene fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksekokulu 4 yıllık istiyorum.dershaneden ygs 2 çözmen yeterli olur dediler.ama bazı yerlerde okuduğum bilgilerle kafam karıstı.mslek liselerinin kendi alanlarını seçmeleri doğrultusunda mı ygs çzmeleri gerekicek? yoksa fizik td. secebilmek için mf3 çözmek zorunda kalcakmıyız.sonucta meslek liseli olduğum için tutupya sayısal 2 yapamam .bilgisi olanlar varsa yazarsa sevinirim
Tarih: 26 Eylül 2009 Saat: 18:10
merhaba, ben a.m.l. elekronik bölümü öğrencisiyim.. elktronik öğretmenliği istiyorum. bu bölümün hangi üniversitelerde olduğunu ve, 500 puan üzerinden ortalama kaç puanla öğrenci alacağı hakkında bilgilendirilmek istiyorum ? şimdiden teşekkürler ...
Tarih: 27 Eylül 2009 Saat: 17:38
mrb hocam ben eml lisesinde okuyorum lütfen bana yardımcı olun kafam çok karışık rehber hocalarımız 4 yıllık bilgisayar programlarına geçiş yapabilmemiz için ikinci sınavada girmeniz gerekiyo diyo ama biz meslek lisesiyiz birinci bölümleri bile okulda göremezken nasıl olacak bu anlamadım lütfen hocam bana yardımcı olun birinci bölümdenmi hazırlanalım cvp bekliyorum teşekkürler
Tarih: 29 Eylül 2009 Saat: 19:52
hocam meraba bn ticaret meslek lisesi 3 sınıf öğrencsiyim muhasebe bölümü okuyorum ama muhasebeci olmak istiyorum acaba meslek lisesinnde okuyanlar sadece ea 1 den mi girmek zorunda ae 2 çözersem meslek lisesinde olduğum için istediğim yeri tutturmakta güçlük çekermiyim
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 21:55
@ismail, okul birinciliği avantajı sadece mezun olunan yıl için geçerlidir.
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 21:56
@fatma, yazıyı ve yazının devamındaki diğer yazıları dikkatlice oku. Aynı soruya 20 kere cevap verdim, artık vermeyeceğim.
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 21:57
@murat can, YGS-2 puan türünü oluşturan testler başta olmak üzere YGS'den mümkün olduğunca çok net yaparak yüksek puan alman gerekiyor.
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 22:00
@benay, YGS-2 ile öğrenci alan fizik tedavileri YGS'ye girerek tercih edebilirsiniz. Yazıyı ve yazının devamındaki diğer yazıları okuyunuz lütfen.
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 22:01
@Mustafa, 2009'un tercih klavuzunu inceleyerek nerelerde bölümünün olduğunu öğrenebilirsin. 2010'da nerenin kaç puanla alacağını tahmin etmek mümkün değil.
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 22:02
@pınar, kendi alanındaki 2 ve 4 yıllıklara sadece YGS'ye girerek de yerleşebilirsin. Rehber öğretmeninin yeni sistemden haberi yok sanırım.
Tarih: 30 Eylül 2009 Saat: 22:03
@sema, testleri yapabildikten sonra meslek liseli olman puanına etki etmeyecektir. İstediğin sınava girip, başarılı olduktan sonra, istediğin yerleri tercih edebilirsin.
Tarih: 02 Ekim 2009 Saat: 17:40
hocam ben düz lise çıkışlıyım hemşirelik istiyorum ama ygs 2 ile hazırlanıyorum çünkü lgs bilgim çok az .meslek liselilerin benden 30 puan önde olduklarını biliyorum . Bu açığı nasıl kapatabilirim . 2. sınava girmiyorum
Tarih: 02 Ekim 2009 Saat: 18:05
hocam meslek liselerine verilen alan içi 30 ek puan herkesemi veriliyor yoksa en iyi olanamı . mesela dersleri iyi olmayan sınıfı zorla geçene de mi 30 ek puan veriliyor . bunun bir şartı varmı. Ben 13 yıldır ara vermişim bu sene tekrar girecem ama fenim çok iyi değil 2. sınava hazırlanamayacağım için ygs 2 ile hazırlanayım dedim ama 30 ek puan açığını kapatmam nasıl olacak bilmiyorum. Yaklaşık kaç netle hemşirelik kazanılır. 2009 puanlamasına göre.2010 da değişir ama en azından biraz fikir verir.Birde 30 puan kaç fen ya da mat , türkçe ile karşılanır. sağlıkçıların fenleride iyidir tabi. onların iyi olmadıkları hangi ders ile kapatabilirm.Ben önceden hemşirelik sadec lgs ile alınır sanıyordum diye çalışmadım. bugün öğrendim ygs 2 ile alındını ama sadec meslek liseliler ygs 2 ile girer sanıyordum. düz liseliler de ygs 2 girebilir miş ama tam net öğrenmedim bu doğrumu.
Tarih: 02 Ekim 2009 Saat: 20:00
@kardelen, umarım okuldaki derslerin iyidir. Bahsettiğin açığı kendi okul puanının (AOBP) yüksekliğiyle ya da sınavda çok daha fazla net yaparak kapatabilirsin. Bunun için hemşireliğin gerektirdiği matematik ve fenden mümkün olduğunca çok net yapman ayrıca da Türkçe sosyalden de ekstra netler çıkarman gerekiyor.
Düz liseliler de YGS ile tercih yapabilecekler.
Meslek liselilerin okul birincileri 30 puan alacak, diğer öğrenciler de diploma notlarına ve okul birincisine olan yakınlıklarına göre daha düşük ek puan alacaklar ancak genelde meslek liselilerin başarılı olanları sınavda başarılı olduğundan alınan ek puanların 20-30 aralığında olacağını düşünüyorum.
Aslında bu yıl YGS ile öğrenci alan yerlerin puanlarının artmasını sağlayacak asıl etken düz liselilerin uyanıp, YGS'ye hazırlanmaları olduğunu düşünüyorum.
Tarih: 03 Ekim 2009 Saat: 20:17
mrb hocam ben okul öncesi ögretmenligini istiyorum öss de toplam e1 puanım 278 2. yerleştirmede puanlara baktım aydın üniversitesi 272 ama aydın üniversitesinin burslu olup olmadıgını merak adiyorum yardımcı olursanız sevinirim. tşk
Tarih: 03 Ekim 2009 Saat: 20:48
@gazel, İstanbul Aydın Üniversitesi vakıf üniversitesi, büyük ihtimalle de istediğin bölüm ücretli olsa gerek. Tercih etmek istediğin bölümün şartlarını incelersen orada yazar.
Tarih: 03 Ekim 2009 Saat: 22:15
hocam ben sağlık meslek lisesi laboratuvar teknisyenliği bölümünde son sınıftayım. Hocam soracağım soruyu bir örnekle anlatıyim mesale bilgisayar okuyan biri bilgisayar mühendisliğini rahatlıkla tercih edebiliyor. Peki ben kendi alanımda hangi bölümleri tercih edebiliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.
Tarih: 04 Ekim 2009 Saat: 08:04
@rukiye merve, kendi alanının nereler olduğunu okulundaki rehber öğretmene sorarak ya da 2009 ÖSS tercih klavuzunu internetten ya da okulundan bulup, inceleyerek öğrenebilirsin.
Tarih: 05 Ekim 2009 Saat: 00:36
sayın hocam benim bölümüm ygs 1 den alıyor ygs1 de mat%40 fizik%30 türkçe%20 sosyal%10 benim fenim kötü acaba ben o%30 puanı türkçe ve sosyalden kapasam benim puanımda birdeğişilik olurmu uzun oldu biraz kusura bakmayın teşekkürler
Tarih: 05 Ekim 2009 Saat: 06:09
@ismal, zaten o dersler yapılamayan sayısal dersleri kapatmak için kullanılıyorlar. İşin doğrusu Türkçe ve sosyal dersleri hemen herkes az ya da çok yapabiliyor. Farkı yaratan sayısal dersleri kimlerin yapmak. Bu nedenle fenim kötü diyip, bir kenara çekilmek yerine temel fen bilgisi edinip, derslerin ilk sorularını yapabilirsin. Tabi yine de Türkçe sosyalden mümkün olduğunca çok net yapmalısın.
Tarih: 05 Ekim 2009 Saat: 09:26
hocam ben su ürünlerini okudum (lisans) kpss de alım 1 ya da 2 tane oda 92 ile ataması yapıldı. ben 2001 mezunuyum. Bu sene kpss yemi yoksa öss yemi hazırlanayım diye çok düşündüm. En sonunda öss ye karar verdim. Ama fen beni çok yordu hiç yapamıyorum . Dersanede de sürekli sınıf değiştirmekten hocalarıda bıktırdım.Herkes buna verdiğin vakti kpss ye versen 90 alırsın diyor. ama ben64 aldım bölümüm de alım olmadığı için puanı çok yüksek . Bende alımı çok olan bir bölüm olan hemşireliği düşündüm ama bu yıl herkesin girme hakkı olduğu için kazanmanın daha zor olacağını sanıyorum. acaba sizce hangisini yapayım. derse bir türlü başlayamadım.
Tarih: 05 Ekim 2009 Saat: 11:35
hocam eski sistemde bana 20 mat 20 türkçe yetiyordu.bu sistemde puan farklıolsada yine yapmam gerekn puan birbirine yakın olcaktır.benim barajı geçmem yetiyrdu onun için soruyorum bu kısa zamanda türkçem birde benim daha iyi onun için fen yerine onlara çalışsam olurmu diye sormuştum cevapladığınız için teşekkürler
Tarih: 05 Ekim 2009 Saat: 16:53
@kardelen, KPSS ile YGS'nin soru yapısı birbirine çok benzemektedir. Bence YGS'ye çalışarak aynı zamanda KPSS'ye de çalışmış olursunuz. Zaten YGS Nisan ayında yapılacak, eğer iki sınav arasında fark varsa Nisan'dan sonra o farkı bence rahatlıkla giderebilirsiniz diye düşünüyorum. Sonuçta ikisini de başarabilirsiniz, yeter ki çalışmaktan çekinmeyin.
Tarih: 06 Ekim 2009 Saat: 13:10
merhabalar hocam.Ben 2000/2001 ticaret lisesi mezunuyum.hiç üniversite sınavına girmedim.fakat açık öğretim okumak istiyorum.bölümüm muhasebeydi lisedeyken.2010 yılında hangi sınava girecem ve nerelere çalışmam gerekiyor.taydımcı olursanız çok sevinirim.
Tarih: 06 Ekim 2009 Saat: 18:55
2010'da Nisan ayında yapılacak YGS'ye gireceksiniz. Belirlenecek olan barajı geçtiğinizde açıköğretimlere yerleşebilirsiniz.
Tarih: 06 Ekim 2009 Saat: 20:49
hocam sayısal öğrencisiyim eşit ağırlıktan barajı geçiyom alan dışı bölüm seçtiğimizde puanım nekadar kırılır okul birincisiyim başarı puanım 100 teşekkürler
Tarih: 06 Ekim 2009 Saat: 21:02
@ismal, yazıyı okudun mu? İstediğin bölümü, alanında olsun olmasın puanın kırılmadan tercih edebilirsin.
Tarih: 06 Ekim 2009 Saat: 22:58
hocam şu anki ek kontenjanlar için sormuştum
Tarih: 06 Ekim 2009 Saat: 23:06
@ismal, alan dışı tercihlerin için 0,3 katsayılı puanın kullanılacak. Kendi alanındaki tercihlerin için ham puanına 80 puan eklenecek, alan dışı tercihlerin için 30 puan eklenecek.
Tarih: 08 Ekim 2009 Saat: 13:24
hocam benim analmadığım benim bölümüm ygs 1 den alıyo orda %40 mat %30 fen öğr. aldığı puana göre mi yoksa ilk önce mat tan kaç net yapılıp yapılmadığına göre mi yani ders başarısına göremi yg1 toplam puanına göremi sağolun
Tarih: 08 Ekim 2009 Saat: 19:28
@ismal, hayır alacağın puanın %40'ı matematik netlerinden, %30'u fen netlerinden gelecek demek oluyor. Yani matematikten bir net yaptığında, bu net yapacağın iki Türkçe netine eşdeğer olacak.
Tarih: 08 Ekim 2009 Saat: 19:57
[...] Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 2 [...]
Tarih: 11 Ekim 2009 Saat: 20:09
düz liseye giderek hemşire olunur mu????
Tarih: 11 Ekim 2009 Saat: 22:30
hocam,ben ticaret meslek lisesi 11.sınıf öğrencisiyim.Şu anda meslek dersleri ağırlıklı görüyorum kültür dersleri azınlıkta ve ben hemşire olmak istiyorum.ygs1 ve ygs2 her iki sınavada girecekmiyim? ve bnm sayısalım hiç iyi değil 9.sınıf ve önceki sayısal konularla ilgili hiç birşey hatırlamıyorum ama başarmak ve hemşire olmak çok istiyorum şimdiden çalışıcam sizce çok mu geç kaldım şu anda geometri hariç diğer sayısal derslerin hiç birini görmüyorum kendim çalışarak başarabilir miyim? Lütfen bu yorumuma bir açıklık getirin aklım çok karıştı bana yardımcı olun
Tarih: 11 Ekim 2009 Saat: 23:20
@nergis, olunur.
Tarih: 11 Ekim 2009 Saat: 23:21
@selin, YGS-1 ve YGS-2 diye iki sınav yok. YGS denilen bir sınav var. Sınavda çözdüğün netlerin farklı yüzdeleri kullanılarak 6 farklı YGS puanı hesaplanacak. Hemşirelik mat ve fen ağırlıklı puan istiyor. Henüz geç sayılmaz.
Tarih: 12 Ekim 2009 Saat: 11:25
hocam merhaba ben anadolu meslek bilgisayar bölümünde okuyorum ve hemşirelik istiyorum 4 yıllık mat ve fen etkili olucak onu da biliyorum ama lys de nereyi çözücem çözcekmiyim bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Tarih: 16 Şubat 2011 Saat: 17:05
teknikleriniz için çok teşekkür ederim. inşallah yararlarını görürüm.tüm tanıdıklarıma önereceğim.sizce sadece matematiğemi yönelmeliyim çünkü ondan ne kadar çok soru yaparsam o kadar iyi diye biliyorum
Tarih: 27 Mart 2013 Saat: 15:21
hocam ben ticaret meslek lisesine gidiyorum. ygs ile 4 yıllık sğlık yüksekokullarını tercih edebilirmiyim? onlara ek puan dışında öncelikler varmı?yani benim puanım daha yüksek olursa beni mi alırlar yoksa onlara öncelik var mı? bu soru beni çok tedirgin ediyor cevaplarsanız çok sevinirim..