19 Ağustos 2009

Bilişim Teknolojileri ve 2010 ÖSS

Eğitim Yorum Ekle

Üniversiteye öğrenci sistemi değişti. Yeni sistemle ilgili olarak Temmuz ayında açıklama yapılmıştı. Yapılan açıklamalara dayanarak Meslek Liseleri ve Yeni Sistem 1 ve 2 şeklinde elimden geldiğince ayrıntılı bir yazılar yazmış, devamında da Sorularla 2010 ÖSS Sistemi başlıklı yazımla akla ilk gelen sorulara cevaplar yazmıştım. Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak başta öğrencilerim olmak üzere BT bölümü meslek liseli öğrencilere rehberlik etmesi açısından, yeni sistemin BT alanı öğrencilerine olan etkisini anlatacağım.
Ancak öncelikle yukarıdaki yazılarımı okumanız, sistemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır ki yazılarımda genellikle BT bölümünde okuyan öğrencileri örnekledim. Bu nedenle lütfen öncelikle o yazılarımı baştan sona okuyunuz, o yazıları ve bu yazıda yazanları dikkatli bir şekilde okumadan yorum yazmayınız.

Yeni Sistem Neler Götürdü?

Yeni sistem her ne kadar katsayı problemini ortadan kaldırsa da, birçok getirisi olsa da bu yıl mezun olacak olanlar için bazı avantajları ortadan kaldırdı. Bunlar;

  • Sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. İki yıllık MYO'lardaki kalitenin düşmesi gerekçe gösterilerek sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. İki yıllıklara yerleşmek için YGS'ye girmek ve YÖK tarafından belirlenecek baraj puanı geçmeniz gerekecek.
  • 195 dakikada 120 sorudan sorumlu olma avantajı kalktı. Meslek liseliler kendi alanlarında tercih yapmak istiyorsalar, 160 dakikada 160 sorunun sorulacağı YGS'ye girip, başarılı olmaları gerekiyor.
  • Ek puanın etkisi azaltıldı. Önceki sistem okul birincisi bir meslek liseliye 24 puanlık, ek puan veriyordu. Gelecek yıl 30 puan verecek ancak bu puanın faydası sınav puanının 500 üzerinden hesaplanacak olması nedeniyle 24 puandan daha az olacak. Bu da düz liselilerin meslek liselerinin alanlarına olan talebi artıracak.
  • Sınav sistemindeki puanlama sistemi nedeniyle birçok düz liselinin meslek liselerinin alanındaki bölümleri tercih edeceğini tahmin ediyorum. Özellikle MYO'ların çoğunda kontenjanların önemli bir kısmını düz liseliler dolduracak.
  • Meslek liselerinin alanlarına hem YGS hem de LYS puanlarıyla yerleşmek mümkün olacağından, ikinci bölümde başarılı olan düz liseli meslek liselerinin bölümlerine yerleşmek isteyebilecek.
  • Yeni sistem düz liseleri zorlayacak bir hal aldığından, düz liseliler, soruların daha kolay olduğu YGS ile öğrenci alan bölümlere yerleşmek isteyecekler, bu da meslek liselinin kendi alanı için daha fazla çalışmasını gerektirecek.

Yeni Sistem Neler Getirdi

Gördüğünüz gibi sistem hiç de öyle toz pembe bir gelecek sunmuyor. Bütün bu götürdüklerinin yanında avantajlar da getirdi. Gerçi bütün bu avantajlar, meslek lisesinde gerçekten başarı elde etmiş, çalışkan öğrencilere yarayacaktır. Yoksa, gününü gün eden, hedefleri olmayan (ki ne yazık ki bunların sayısı çoğunlukta) öğrencilere hiç bir avantaj sağlamayacak, bu öğrencilerden sadece yukarıdakileri götürecek.
Kendi adıma yeni sistemin götürdüklerinden ve getirdiklerinden memnunum. Ancak sistemin böyle birden bire uygulanması yerine kademeli olarak uygulanmasını tercih ederdim. Sonuçta şu an meslek lisesinden, önümüzdeki birkaç yılda mezun olacakların çoğu, sınavsız geçiş için bu okullara gelmişlerdi. Onların birçoğu olumsuz etkilenecek.
Ama gelecek yıldan itibaren meslek liselerine daha bilinçli, çalışan, ilgili öğrencilerin geleceğini düşündüğümden, mesleki eğitimin kalitesinin yükselmesi adına yeni sistemden memnunum. Yeni sistemin avantajları şunlar;

  • Yıllardır meslek liselilerin önünde aşılmaz dağlar gibi duran katsayı problemi ortadan kaldırıldı. Artık her meslek lisesi mezunu istediği bölümü, katsayı engeline takılmadan tercih edebilecek. Örneğin, BT mezunu bir öğrenci sadece BT öğretmeni olabiliyorken, artık Bilgisayar Mühendisi olabilecek ya da Hukuk, Tıp, Türkçe Öğretmenliği gibi alanından çok daha farklı bölümleri, eğer LYS'de başarılı olabilirse tercih edebilecek. Bu meslek liselilere hiç değilse umut verecektir.
  • Bilgisayar öğretmenliğini tercih edecek BT öğrencisinin, sınavın birinci bölümüne (YGS) girmesi yeterli olacak. 160 dakikada 160 sorudan, ilköğretim ikinci kademedeki ve 9. sınıftaki konulardan sorumlu olacağı sınav için öğrenci daha fazla çalışacak.
  • 2009 ÖSS'de BT öğrencileri EA-1 (Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü için) ve SAY-1 (Bilgisayar öğretmenlikleri için) ile bölümlerine yerleşebiliyorlardı. Bu sistemde de YGS ile bu bölümlere yerleşebilecekler. Her ne kadar yeterli açıklama yapılmamış olsa da, YGS ile öğrenci alan diğer meslek liselerinin alanlarını da puanları kırılmadan tercih edebilecekler. Sözeli iyi olan bir BT öğrencisi için bir avantajdır.
  • Kendi alanını tercih eden BT öğrencisi bunun için ek puan alacak. Eski sistemde bir okul birincisi için bu ek puan 24 idi, yeni sistemde bu 30 oldu. Etkisi azalmış dahi olsa, bir düz liselinin, bu ek puan farkını kapatması zor olacaktır.
  • Sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. Artık öğrenciler, üniversite çantada keklik diyerek, yatamayacaklar, çalışmak zorunda kalacak, plan yapmak zorunda kalacaklar. MYO'ların kalitesi de artacak.
  • Meslek liselerine hem üniversiteyi düşünen hem de bir meslek edinmek isteyen, amaçları olan kaliteli öğrenci gelecek. Öğretmenler için dersler ızdırap olmaktan çıkıp, zevk verir hale gelecek (bu benim için).

Hayaller Kurmayın

Katsayı engelinin kalktığını duyan her meslek liseli hemen hayaller kurmaya başladı. Ama çoğu hayal kırıklığına uğrayacak.
Engellerin kalkması, planlı çalışan, hedefleri olan öğrencilere yarayacaktır. Yoksa üniversite namına şu ana kadar 10 tane soru çözmemiş öğrenciler için sistemin ne olduğu önemli değil, her zaman başarısız olacaklardır. İşte bu gruba giren onlarca öğrencim var. Adamın 5-6 tane zayıfı var, çarpım tablosunu bilmez, dil bilgisi yoksunudur, ama gelecek için planlarını sorduğumda dalga geçercesine üniversite sınavını kazanıp, üniversiteye gideceğini söyler. Kendini kandırdığının farkında değildir ve sonuçta bu yılki öğrencilerimin çoğu gibi hüsrana uğrar.

Ne Yapmalısınız?

Yazımın başında bahsettiğim yazılarımı mutlaka okuyun. Yazılarımda sınavda başarılı olmak isteyen meslek liselinin neler yapacağına dair tavsiyelerde bulunmuştum. Bunları uygulamanız yararınıza olacaktır. Bu bölümde ise oradakilere ilave olarak BT öğrencilerine tavsiyelerim olacak.
- Öncelikle ne istediğinize karar verin. Kendi alanınız olan bir yere mi yerleşmek istiyorsunuz, yoksa farklı bir bölüm mü düşünüyorsunuz?
- Kendi alanınız da bir yer istiyorsanız, Bilgisayar öğretmenlikleri için YGS-1 puan türü düşünülüyor. Bu puan türünde matematiğin ağırlığı Türkçe'nin iki katı, sosyal derslerin dört katıdır, Fen bilimlerinin ağırlığı Türkçe'nin 1,5 katı, sosyal derslerin 3 katıdır. Bu nedenle bu iki derse zamanınızın çoğunu harcamalısınız. Ben matematik ya da fen yapamıyorum, demeden, bir şekilde yapabilir hale gelmelisiniz. Bu dersleri başaranlar, bunları analarının karnında öğrenmediler. Alanınızdaki diğer alanlar hangi puan türünden öğrenci alıyorsa, o puanın hesaplanmasında kullanılan derslerin ağırlıklıklarına göre çalışmalarınızı planlayın.
- YGS'de soru çıkacak konuları öğrenin ki 2009 ÖSS'nin birinci bölümündeki konular gelecek yıl da geçerli olacak.
- Alan dışı bir bölüm düşünüyorsanız; öncelikle durun ve bunu bir daha düşünün. Hala farklı bir alana yerleşmeyi düşünüyorsanız şu sorulara cevap vermelisiniz.
* Düşündüğünüz bölüm YGS ile öğrenci alıyorsa, o bölümü tercih edenlerin aldığı ek puan farkını kapatabilecek misin?
* O bölümün gerektirdiği puan türündeki derslerde ne kadar başarılısın?
* Düşündüğünüz bölüm LYS ile öğrenci alıyorsa, o bölümün gerektirdiği puan türündeki derslerde ne kadar başarılısın?
* Örneğin bilgisayar mühendisliği düşünüyorsan; türev, integral, denklemler, analitik geometri, trigonometri konularını hiç gördün mü, ileri fizik, kimya ve biyolojiyle aran nasıl?
* Yıllardır bu dersleri gören normal lise mezunlarını bir yıllık bir çalışma ile (ki onlarda bu arada çalışacaklar) geçebileceğine gerçekten inanıyor musun?
* Sözel bir bölüm düşünüyorsan; hangi yazarın, hangi eserleri yazdığını biliyor musun, felsefe yapanların, neleri savunduğu hakkında bir fikrin var mı, bilmem ne savaşının hangi tarihte kimler arasında olduğunu, sebep, sonuçlarını biliyor musun?
- Eğer bütün bunlar ve bunlara benzer sorulara cevap verebiliyorsan ne mutlu sana, aksi halde titre ve kendine gel.
- Okulundaki ve dersaneye gidersen, oradaki rehberlik servislerinden mümkün olduğunca yararlan. Sistemi çok iyi öğrenmeye çalış ki kendini ona göre programlayabilesiniz.
- Ne yaparsanız yapın ama kesinlikle kendinizi kandırmayın. Ne olduğunuzu bilin, coşmayın.
- Ve unutmayın "ömür boyu Eşek olacağınıza, bir yıl İnek olun daha iyi".

Konu ile İlgili Diğer Yazılarım

Lütfen daha fazla bilgi almak için bütün yazıları okumaya çalışın. Yazıları okumadan soru sormayınız.

  1. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 1
  2. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem - 2
  3. Sorularla 2010 ÖSS Sistemi
  4. Bilişim Teknolojileri Alanı ve 2010 ÖSS

Bu yazının kısa bağlantısı http://www.yakupgovler.com/?p=1009.

Yazılarımı RSS aboneliği ile takip edebilir, yeni yazılarıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için ise RSS adresimi kullanabilirsiniz.


“Bilişim Teknolojileri ve 2010 ÖSS” yazısı için 30 Yorum

Bu yazıya yapılan yorumları dilerseniz, ( RSS 2.0 ) beslemesini kullanarak takibe alabilirsiniz.

  1. isimsiz dedi ki:

    Bu sistemde de meslek liselerine kaliteli öğrenciler gelmeyecektir. Bilakis iyi öğrenciler üniversite sınavına yoğunlaşacakları için, meslek derslerini boşlayacaklardır. Eskiden iş öğreneyim diyen iyi öğrenciler de gereksiz bir üniversite hayalinin peşinde düşecek, sonuçta bt öğretmeni olan bizler için ders anlatmak daha da zorlaşacaktır.

    Not tutturduğumda söylediğimi bile yazamayan bir öğrenci profilinin bilişim işinden para kazanmasını beklemekten saçma bir şey var mı? Kafası çalışmayan birinin bilişimden ekmek yemesi mümkün değil.

    Açık konuşmak gerekirse, kafası çalışan gerek öğrencinin, gerek öğretmenin meslek lisesinde işi yok. Acı da olsa gerçek bu.

  2. ayla dedi ki:

    bence yeni sistem çok güzel olmuş.herkes sonunda eşit hakllara sahip.bn düz lise mezunuym ve meslek liselerin sınavsız geciş haklarının kalkmasını çok istiyordum.çünkü hem bzm hakkımz yeniliyordu hem de çalısmasalar bile üniversteye girebiliyorlardı 2yıllık da olsa.sonunda herkes emek harcyıp grecek ve herkes eşt bana göre...

  3. ayla dedi ki:

    her ne kadr tamamen est olmasada yne est diyebilioruz(meslek liselerine verilecek olan ek puan dısında:/:/)

  4. saadet dedi ki:

    Yeni sistem çok güzel olmuş meslek liseliyim bilgisayar öğretmenlği istiyorum bunun için ilk sınava girmem yeterli olacak, ikinci sınava girebiliriz diye çok korkum vardı benim mesela..
    Ama 160 dk 160 soru gerçekten kötü oldu benim yetiştirememe problemim var çünkü 🙁 onuda inşallah soru çöze çöze halledecez.:)
    hocam bu arada benim size bir sorum var; uzaktan eğitim nasıl bi şey ben ilk kez öss ye girdiğim için bilmiorum; acık öğrtim gibi bi şeymi yoksa farkları varmı...?
    vereceğiniz cevp için şimdiden teşekkür ediyorum 🙂

  5. Fatih dedi ki:

    @saadet uzaktan eğitim, okula gitmeden dersleri internet üzerinden takip edilen sınavların birini internet üzerinden diğerini de ilindeki merkezlerden birinde olacağın bölüm türleri...

    ÖSSdeki yeni düzenlemeyle birlikte MEB'inde lise müfredatında düzenlemeye gitmesi gerekir. Meslek liselerinde çok zeki insanlar var şartları el vermeyip fark dersleri(bilg. müh. için türev, integral, ileri fizik,kimya,biyoloji...) kapatamayan öğrencileride düşünüp düzenleme yapması gerekir.

  6. Başak dedi ki:

    Yeni sistem gercekten çok iyi olmuş.Meslek lisesi ögrencisiyim bt bölümünde okuyorum 11. sınıfa gectim anadolu Tekni lis.okuyordum ve 45 sattlik ders programımız vardı. fakat ailevi nedenlerden dolayı sehir degiştirmek zorunda kaldım.geldigim yerde de endüstri meslek lisesi bilişim bölümüne gittim.burada haftalık 35 saat ders görüyoruz 11. sınıftan itibaren dershaneye gitsem and.liseleriyle aramdaki kültür dersleri farkını kapata bilirmiyim?birde secmeli ders olarak mat1 mi mat2 yi mi seceyim hangisi sınava yönelik çalışmam için daha iyi olur.cevabınız için simdiden cokk tesekür ederim...

  7. özgür dedi ki:

    - Ne yaparsanız yapın ama kesinlikle kendinizi kandırmayın. Ne olduğunuzu bilin, coşmayın.
    - Ve unutmayın “ömür boyu Eşek olacağınıza, bir yıl İnek olun daha iyi”.

    bu iki cümle herşeyi açıklıyor ama nedense içimde ulaşılmayan birşeyi ulaşmaya çalışmadan görüyorum...

    Kıracağım bu zincirleri diyorum bir yerlerde kalıyorum... Allah yardımcımız olsun

  8. Yakup Gövler dedi ki:

    @Başak, yorumunda hangi üniversite bölümüne gitmek istediğini yazmamışsın. Eğer kendi alanında bir bölüm (bilgisayar öğretmenliği) istiyorsan Mat-1 çalışmalısın.

  9. begüm dedi ki:

    hocam meslek liselilere ek puan kalkabilir diyorlar çocuk gelişimi okuyrm bu söylentinin gerçeklik payı var mı tşk.

  10. Yakup Gövler dedi ki:

    @begüm, "Konu ile İlgili Diğer Yazılarım" başlığı altındaki yazılarımı incele lütfen.

  11. ali ekber dedi ki:

    mrb hocam size daha önce danışmıştım çok çalışmalısınız demiştiniz ya da onun gi bi bi şey. hocam 4. sınıfa geçtim bu sene ve okul başlamasına 2-3 hafta kala dershaneye başladım(meslek liseliyim) siz öğretmenlik istiyosanız mat1 çalışmalısın demiştiniz.ben rehberlik hocasınada sordum temelin hiç yok sırf ygs ye hazırlan dedi. benim de kafam karıştı benim dayım bt teknik öğretmeni hepsini yapacan diyor ben bu işte bi şey anlamadım mat2 iyi yapacan diyor ama ben benim lys de fazla şansım olmadığını biliyorum bu yüzden kendimi kandırmıycam.ya da lys de kazanamayama uğraşmalıyım ama ben 2 senedir hiç mat. fiz. biy. kim. görmedim. siz meslek liselerindeki ders veriliş sistemini biliyorsunuzdur. daha 1- 2 hafta oldu mat1 den bir 2 bişe anlamaya başladık evdede elimden geldiğinin en iyisini yapmaya çalışıyom hocama siz ne diyorsunuz bu işe?????????????????

  12. Yakup Gövler dedi ki:

    @ali ekber, yazıyı ve yazının sonundaki diğer yazıları dikkatlice incele.
    Meslek liseliler kendi alanlarındaki 2 ve 4 yıllıklara YGS ile yerleştirilebilecekler yani bir meslek liseli kendi alanındaki öğretmenliklere sadece YGS'ye girerek de yerleşebilecek üstelik ek puan alacak. Bu nedenle kendi alanındaki bir öğretmenliği istiyorsan YGS'ye dolayısıyla da geçen yılki Mat-1 konuları başta olmak üzere birinci bölümdeki Fen, Türkçe, Sosyal konularına çalışman yerinde olacaktır. Bu konuda rehber öğretmenin doğru, dayın yanlış söylüyor. Dayına yazılarımı okutursan sevinirim.

  13. büşra dedi ki:

    bu kadar bilgi verdiğiniz için teşekkür ediyorum.benim aklıma takılan bişey oldu eski sistemde bt öğrencileri bilgisayar mühendisi olamıyordu ama yeni sistemde olabileceklerini duydum acaba bu ne kadar doğru bişey bi açıklamasını yapabilirmisiniz?...

  14. ALİ EKBER dedi ki:

    TEŞEKKÜRLER HOCAM BEN SİZİN YAZILARNIZIN HEPSİNİDE OKUDUM PEKİ ŞUNU MERAK EDİYORUM ÖĞRETMENLİĞE GİRMEK İÇİN YGS DE ALACAĞIM PUANI ALMAK İÇİN FULLE YAKIN MI ÇIKARTMAM GEREKİYO TEKRAR BİZİ AYDINLATTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HOCAM...

  15. elif dedi ki:

    bnde meslek lisesi BT mezunuyum şunu anlamadım bi yerde okumuştum.eger kendi bölümünündn 4 yıllıgı tercih etmek istiysan say2 çözmemiz gerkiomuş.şimdi bn 4 yıllıgı istiosam sadce YGS1 çözsem yeterlimi?şimdiden tşkler bu arada gerçktn çk güzel açıklıosunuz tekrar tekrar tebrikler

  16. Yakup Gövler dedi ki:

    @büşra, @elif, yazıyı ve sonundaki diğer yazıları okuyunuz.

  17. büşra dedi ki:

    hocam çok saolun bi sorum daha olacak bilgisayar mühendisliği seçen bi bt öğrencisine ek puan veriliomu yoksa sadece bilgisayar öğretmenliği seçen öğrencimi ek puan alıo

  18. Yakup Gövler dedi ki:

    @büşra, bilgisayar mühendisliği BT alanı mezunlarının alanına girmediği için ek puan alamayacaklar ama puanları da kırılmayacak.

  19. Conan dedi ki:

    Merhaba hocam ben anadolu meslek lisesi 11.sınıfa geçtim bizde sayısal dersler artık yok 10.sınıfta da tek mat vardı temel matematik derken geometri falanda dahil oluyor mu ve fen konuları 1 mi yani fiz-1,kim-1 mi? cevap yazacağınızı umuyorum teşekkürler sizin seviyoruz hocam nette bana bu konuda yardımcı olan tek kaynak

  20. Yakup Gövler dedi ki:

    @Conan, ben de sizi seviyorum ama şu yazıyı okumadan soru sorma huyunuzu sevmiyorum. Yazıda da dediği gibi YGS'de 2009 ÖSS'nin birinci bölümündeki konular yer alacak. Ayrıca okullardaki ders saatleri değişti. Artık kültür derslerini de okulunuza bağlı olarak az ya da çok alabileceksiniz.

  21. yunus emre dedi ki:

    valla hocam çok teşekkür ederim size bunları okudum ve üniversite hayallerimi gerçekleştircem. ömür boyu eşşek olcama 1 sene inek olup kazanıcam teknik lisede bt öğrencisiyim. çalışıp kazanıcam sizin sayenizde sözlerinizden çok etkilendim

  22. çiğdem dedi ki:

    sağol hocam kafamdaki tüm soru işaretleri kalktı

  23. furkan dedi ki:

    walla arkadas ben onu bunu anlamam,yeni sistemmiş bahane,yeni sistem geldide nolduki sanki biz meslek liseliler bişey yapabilcez,ilk okuldan beri sayısal ders görmemiş bizlerden nasıl beklenir ki basarı,benim tavsiyem ygs de 1. kısım sorularına yoğunlaşıp,sadece onlara calısıp en iyi şekilde biyerlere erişmeye celısmalıyız.ki bakın bunu da üstüne basa basa söylüyorum o bile zor yani.Allah yardımcımız olsun.ama hiçbirinizinde şunu aklından cıkarmaması gerekiyo;Meslek liseliye bu ülkede ADALET YOK............

  24. betul dedi ki:

    Hocam, merhaba!Ben Tekstil Anadolu Meslek Lisesi mezunuyum.Şu an iktisat fakültesi 3.sınıftayım.Bu yıl kendime tekrar bir şans vereceğim.Ama bu yeni sistemle birlikte yıllardır arzuladığım öğretmenliğe ulaşıp ulaşamayacağımı bilemiyorum.Meslek lisesi mezunu olduğum halde Aöf Okul Öncesi Öğretmenliğini okuyabiliyor muyum?Eğer okuyabileceksem YGS ve LYS de yapmam gereken sorular hakkında beni bilgilendirirseniz size çok dua edeceğim.cevabınızı bekliyorum.Sevgilerimle.Esen kalın.

  25. Yakup Gövler dedi ki:

    @betul, AÖF okul öncesi öğretmenliğine geçmiş yıllarda olduğu gibi sadece çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin tercih edebileceğini düşünüyorum. Henüz klavuz yayınlanmadığından bu konuda kesin konuşmak mümkün değil.
    Sistemle ilgili bilgi için yazımın sonundaki diğer yazıları okuyunuz.

  26. arman dedi ki:

    ben meslek lisesi bilişim teknolojileri 4 . sınıf öğrencisiyim ve sözel alanında tercih yapmak istiyorum.sistemli bir sekilde calışmaya basladım ve diğer liselere göre sözelden tercih yapmam engel teşkil eder mi?
    yardımcı olursanız sevinirim.Sevgilerimle

  27. Yakup Gövler dedi ki:

    @arman, lütfen yazıyı oku.

  28. Sorularla 2010 ÖSS Sistemi - Yakup Gövler - WordPress'e dair ne varsa - Eğitim Meslek Liseliler ÖSS ÖSS 2010 Sınav dedi ki:

    [...] Bilişim Teknolojileri Alanı ve 2010 ÖSS [...]

  29. Meslek Liseleri ve Yeni Sistem-1 - Yakup Gövler - WordPress'e dair ne varsa - Eğitim Meslek Liseleri Meslek Lisesi ÖSS ÖSS 2010 dedi ki:

    [...] Bilişim Teknolojileri Alanı ve 2010 ÖSS [...]

  30. arman dedi ki:

    hocam, eski sisteme göre ea 1 den yönetim bilişim sistemlerine girebilioduk ve ek puan da alıyoduk.bu bölüm 4 yıllık lisans programı mı? ve yeni sistemde de ea 1 den mi öğrenci alcak?Yardımcı olursanız sevinirim.